Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 dec 2008 - Anul XIII, nr. 289 (3970)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

„Artă contra drog”

Consumatorul de droguri, o victimă a societăţii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Peste 5.000 de români, din 12 oraşe, inclusiv Suceava, au răspuns întrebărilor unui sondaj de opinie cu privire la droguri, factorii care se implică în lupta contra drog şi cum trebuie privit consumatorul de droguri.

Majoritatea românilor intervievaţi sunt de părere că orice consumator de droguri este o victimă a societăţii. Formularele sondajului de opinie au cuprins zece întrebări.

Din sondaje rezultă că românii au încredere în organizaţiile neguvernamentale care se implică în campaniile antidrog (69%), mai mult decât în cele demarate de structurile statului.

Cei mai mulţi sunt de părere că orice consumator de droguri trebuie internat pentru dezintoxicare (89%), şi nu condamnat (11%). Mai mult, consumatorul de droguri este o victimă a societăţii, în opinia celor intervievaţi (89%). Doar 11% îl consideră infractor pe un toxicoman. 

 

Campanii antidrog susţinute de stat şi ONG-uri

Majoritatea românilor (81%) ar fi de acord cu efectuarea de teste în şcoli pentru aflarea existenţei consumului de droguri. 89% dintre cei intervievaţi consideră că este îngrijorător consumul şi traficul de droguri în judeţul de care aparţin şi ar dori să se implice ca voluntari în activităţile organizaţiilor neguvernamentale (85%).

Cei mai mulţi sunt de părere că proiectele antidrog trebuie susţinute de autorităţile statului în colaborare cu ONG-urile (45%), doar de stat (15%) şi doar de ONG-uri (40%).

Sondajul a fost realizat la închiderea Proiectului Naţional Cultural „Artă contra drog”, organizat de ANCCSR (Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură a Sindicatelor din România) şi CIADO (Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului), în perioada 3-18 octombrie.

 

Poliţia se implică cel mai mult în problemele societăţii civile

87% dintre cei 6.000 de intervievaţi consideră ca utile acţiunile CIADO România şi ANCCSR prin Proiectul „Artă contra drog” (conferinţă de presă, informare publică stradală, acţiuni culturale cu mesaj antidrog – „Arta baletului rus) ca formă de informare şi prevenire antidrog.

Respondenţii consideră că, dintre autorităţile publice locale, Inspectoratul de Poliţie se implică cel mai mult în problemele societăţii civile – 59%, apoi Primăria, 31%, Consiliul Judeţean -21%, Prefectură – 15%.

„Problema consumului de droguri se poate rezolva numai printr-un efort coroborat al autorităţilor (Inspectoratul Şcolar Judeţean, Direcţia de Sănătate Publică, Direcţia Generală Judeţeană pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Asistenţa Socială, Inspectoratul Judeţean de Poliţie) şi ONG-urilor care activează în acest domeniu, acţionându-se pe două segmente: prevenire şi tratament”, ne-a spus psihologul Ecaterina Pelinari.

 

Sucevenii, îngrijoraţi de consumul de droguri

În Suceava au fost împărţite 400 de formulare ale sondajului de opinie. Din acest total, 45 nu au fost completate iar 100 n-au fost depuse în urnă.

Din formularele validate rezultă că sucevenii (228) ar fi de acord cu efectuarea de teste în şcoli pentru aflarea existenţei consumului de droguri, consideră necesară internarea în spital a unui toxicoman (251), pe care îl consideră o victimă (239).

Trei sferturi dintre suceveni sunt îngrijoraţi de consumul de droguri din judeţ, motiv pentru care ar vrea să se implice în acţiunile organizaţiilor neguvernamentale.

„Consumul de droguri este recunoscut ca fiind un subiect de mare interes mai ales în rândul adolescenţilor şi al tinerilor. Deşi interesul este crescut, informaţiile care ajung la aceştia, prin diferite mijloace, nu sunt întotdeauna cele corecte, de aceea este foarte important ca informarea tinerilor – inclusiv cu privire la adoptarea unui stil de viata sănătos prin reducerea comportamentelor de risc - să fie făcută de către persoane special instruite in acest scop”, a mai explicat psihologul Pelinari.

 

Tratament şi reintegrare socială

Tot Ecaterina Pelinari a mai spus că prevenirea, în special prin programele de educaţie în şcoli şi licee, are ca obiectiv creşterea conştientizării riscurilor de sănătate asociate consumului de droguri, simultan cu reducerea acestor riscuri prin programe speciale.

„Campaniile de prevenire a consumului de droguri trebuie însă să funcţioneze în paralel cu segmentul de tratament. Tratamentul trebuie să urmărească realizarea abstinenţei şi reintegrarea socială a persoanelor toxico-dependente printr-o abordare medicală specifică şi printr-o abordare psihoterapeutică ce pare a fi o condiţie indispensabilă procesului de recuperare a dependentului”, a completat psihologul Ecaterina Pelinari.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Consumatorul de droguri, o victimă a societăţii.
 Vizualizări articol: 1219 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Consumatorul de droguri, o victimă a societăţii5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei