Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 25 nov 2008 - Anul XIII, nr. 278 (3959)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Fenomen

Mistreţi braconaţi de tineri cu arme sofisticate şi maşini de teren

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Suprafeţele întinse de pădure din judeţ au devenit rai pentru indivizii care braconează animale, împuşcăturile acestora fiind semnalate adesea de personalul silvic şi de localnicii care au case în apropiere. Şefii instituţiilor care au în administrare cele mai întinse suprafeţe de pădure cu vânat spun că patrulele formate din angajaţii lor şi jandarmi ori poliţişti îşi fac bine treaba, însă acestea nu pot opri toţi braconierii.

Braconierii din judeţ sunt interesaţi de vânatul mare, căprioare, cerbi, ciute şi mistreţi.

 

Un fenomen care ia amploare

Nicolaie Goicea, directorul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Suceava, unitate care are în administrare 43 de fonduri de vânătoare, întinse pe 133.526 de hectare de pădure, este de părere că fenomenul braconajul ia amploare, cauzele acestei creşteri fiind multiple.

„După noile norme adoptate după model european posesorii de arme de vânătoare trebuie să aibă doar permis de tip A, fără a fi membri ai unei asociaţii. În aceste condiţii, nu poate exista nici un control asupra lor. O altă chestiune foarte importantă, deşi, conform legii, MADR organizează direct şi coordonează activităţile de combatere a braconajului, asta nu se întâmplă încă decât pe foaie, condiţii în care trebuie să ne organizăm cum putem, aici, pe plan local”, a explicat directorul AJVPS Suceava.

El a arătat că în momentul de faţă braconierii din judeţ pot fi împărţiţi în două categorii: localnicii din zona de munte, posesori de arme deţinute clandestin, care au pădurea lângă casă şi care împuşcă animale pentru consumul cărnii în familie şi, o categorie nouă, vânătorii tineri, care au arme înregistrate legal, dar care nu sunt dispuşi să respecte nici o regulă a vânătorii. Ei vânează din plăcere, unii dintre ei, cum s-a întâmplat într-un caz recent, deschizând focul şi împotriva pădurarilor care i-au interceptat la un moment dat.

 

Braconierii, foarte bine dotaţi

„Aceşti din urmă braconieri au maşini de teren, se folosesc de staţii de emisie performante şi alte mijloace tehnice care îi ajută să se organizeze bine şi să fie extrem de greu de prins. În schimb statul, nu are o structură capabilă să îi combată”, spune Goicea.

Directorul AJVPS Suceava spune că braconierii creează cele mai multe probleme în pădurile de pe raza localităţilor Slătioara şi Moldoviţa şi pe Valea Bistriţei, la limita cu judeţul Neamţ. În ultimul an, pe fondurile de vânătoare ale asociaţiei au fost constatate în jur de zece acte de braconaj, în toate cazurile fiind vorba de maximum două animale împuşcate.

În urmă cu câteva luni, pe Valea Bistriţei, mai mulţi indivizi rămaşi necunoscuţi au braconat doi cerbi, în timp ce în urmă cu câteva zile doi mistreţi au fost împuşcaţi pe fondul de vânătoare Măgura, de pe raza comunei Breaza. În acest ultim caz, lucrătorii AJVPS Suceava, ajutaţi de jandarmi, au organizat o pândă în urma căruia au dat de cei doi indivizi care împuşcaseră mistreţii, însă aceştia au scăpat după ce au făcut uz de armă, trăgând înspre oamenii legii.

 

Prejudiciu de 12.000 de euro, provocat de doi braconieri

Cazuri de braconaj s-au înregistrat şi pe cele 28 de fonduri de vânătoare administrate de Direcţia Silvică Suceava, întinse pe o suprafaţă de 242.000 de hectare.

După cum ne-a declarat  Cristian Tomniuc, şeful Compartimentului Vânătoare din cadrul instituţiei, din luna mai a acestui an, de când au apărut primele semnale cu privire la prezenţa braconierilor, au fost constatate patru acte de braconaj.

Cel mai grav dintre ele s-a petrecut la începutul acestei luni. Doi braconieri au intrat într-un complex de creştere intensivă a vânatului, de pe raza comunei Marginea, împuşcând un cerb, un porc mistreţ şi un căprior. Poliţiştii au reuşit să-i identifice pe cei doi, paguba creată fiind estimată la 12.000 de euro. 

 

Un pădurar are de acoperit o mie de hectare de pădure

„Tot personalul nostru, de la şef de ocol silvic şi până la pădurar, este angrenat în supravegherea fondurilor de vânătoare. Efectuăm patrule nopţi întregi, în echipe cu jandarmii şi poliţiştii, încercăm să îi oprim pe cât putem. După părerea mea, fenomenul braconajului nu a luat încă o amploare deosebită, însă dacă este tolerat riscă să se accentueze”, spune Cristian Tomniuc.

El a arătat că un pădurar al Direcţiei Silvice are de acoperit o suprafaţă de aproximativ o mie de hectare de pădure, condiţii în care se poate vorbi de o misiune grea şi multă muncă din partea acestora.  

În acest an, poliţiştii Serviciului Arme, Substanţe Toxice şi Explozivi din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava au avut în lucru 12 cazuri de braconaj petrecute în judeţ, unele soluţionatele, altele rămase deocamdată cu autori necunoscuţi. Dosarele penale pe numele acestora nu se finalizează însă cu pedepsirea lor, cu greu fiind recuperat şi prejudiciul creat de braconieri prin uciderea animalelor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mistreţi braconaţi de tineri cu arme sofisticate şi maşini de teren.
 Vizualizări articol: 848 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.29/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.3 din 7 voturi
Mistreţi braconaţi de tineri cu arme sofisticate şi maşini de teren3.357

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Alarma trimis de
(25 nov 2008, 18:18:50
Dle Nicolaie Goicea , din Arbore e o gasca de 3 "tunari" ultradotati si care branconeaza prin fondurile de vanatoare limitrofe satului . Intradevar sunt greu de prins , folosesc arme nightshot IR cu amortizor si alte dotari de emisie-receptie . Oricum nu merg calare asa ca ......mai lasati munca de birou

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei