Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 oct 2008 - Anul XIII, nr. 243 (3924)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Concluzii

Şcoli insalubre şi profesori care fug de funcţia de director

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Învăţământul sucevean este ros de lipsuri materiale şi de dezinteresul profesorilor pentru a se înhăma la muncă în fruntea şcolilor din judeţ. Concluziile aparţin şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, Petru Carcalete, şi au fost prezentate ieri, la Reunirea anuală de management instituţional.

 

Cele mai grave probleme se înregistrează la şcolile din mediul rural. Fără apă curentă, cu grupuri sanitare corespunzătoare, şi dimensiuni necorespunzătoare ale sălilor de clasă şi iluminat natural conform standardelor, şcolile de la ţară sunt Cenuşăreasa sistemului educaţional sucevean. La aceste neajunsuri se mai adaugă şi cele care apar iarna, când sobele pe lemne nu fac faţă şi în săli nu se ating temperaturile optime pentru desfăşurarea activităţii.  

Şeful IŞJ Suceava le-a spus directorilor de şcoli şi care sunt motivele pentru care dascălii sunt nevoiţi să predea în frig, principala scuză fiind lipsa banilor.

„Din totalul de 176 de şcoli la care au fost începute în 2007 sau 2008 lucrări, 107 sunt finanţate prin primării, pentru celelalte 69 sumele alocate fiind transferate unităţilor de învăţământ. Referitor la stadiul lucrărilor, precizăm faptul că peste 90% din proiectele începute nu sunt finalizate, existând lucrări efectuate care nu au fost plătite”, a declarat Petru Carcalete.

Şi dotarea şcolilor cu calculatoare noi s-a dovedit un fiasco. Conform proiectului, în 59 de unităţi şcolare trebuiau să ajungă calculatoare noi, numai că acest proiect a murit, „fiind blocat de procedurile greoaie de licitaţie şi achiziţie”.

 

Nimeni nu este dornic să gestioneze sărăcia

În condiţiile acestor lipsuri financiare, fuga profesorilor de posturile de directori pare justificată. Aşa se face că la concursurile organizate pe parcursul ultimilor luni numărul celor care s-au arătat dornici de a gestiona sărăcia a fost tot mai mic.

Pentru cele 124 de posturi de director sau director adjunct vacante au participat doar 50 de dascăli, iar procentul de promovabilitate a fost dezamăgitor, de doar 40%. Nici posturile de inspector şcolar şi inspector şcolar de specialitate nu par prea atractive, de vreme ce din cele 21 de posturi vacante mai mult de un sfert au rămas neocupate după concursurile care au avut loc.

 

Fruntaşi la promovat examenele

În schimb, chiar dacă se învaţă în condiţii destul de modeste, procentele de promovabilitate la diferite examene par de domeniul ştiinţifico-fantastic, iar dacă se va continua pe această linie ne vom lăuda cu cifre de genul celor din perioada comunistă, de 99,99%.

Deşi aceste cifre ar trebui să producă îngrijorare şi o analiză pertinentă pentru a cerne corect valorile de nonvalori, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava preferă să trateze totul superficial.

În raportul prezentat directorilor de şcoli, Petru Carcalete a recunoscut că există suspiciuni privind corectitudinea supravegherii şi că majoritatea notelor elevilor la diferite examene naţionale sunt mai mari decât cele obţinute la evaluările curente. 

„În urma contestaţiilor s-au înregistrat diferenţe mari (1,5 şi chiar 2 puncte) între notele iniţiale şi notele finale. Ca urmare a acestor diferenţe, 16 profesori au fost sancţionaţi cu retragerea dreptului de evaluator pentru o perioadă de un an”, a sintetizat Carcalete măsurile luate împotriva furatului căciulii din sistemul educaţional pe care-l conduce.

 

Şapte elevi suceveni au avut nevoie de consiliere pe probleme de droguri

La şedinţa de ieri au participat invitaţi şi de la alte instituţii cu care Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava are relaţii de colaborare sau împreună cu care derulează o serie de parteneriate. Invitaţii le-au adus la cunoştinţă directorilor de şcoli că şapte elevi au avut nevoie de consiliere pe probleme de droguri, dar şi că au fost implicaţi în 68 de infracţiuni, din care 5 chiar în perimetrul unităţilor de învăţământ.

Au existat şi veşti bune, şi anume că numărul elevilor depistaţi cu păduchi sau scabie a scăzut anul acesta faţă de 2007.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şcoli insalubre şi profesori care fug de funcţia de director.
 Vizualizări articol: 1606 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.5 din 2 voturi
Şcoli insalubre şi profesori care fug de funcţia de director1.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei