Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 oct 2008 - Anul XIII, nr. 243 (3924)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Bogdăneşti

Biserică în haine de sărbătoare, de Sf. Parascheva

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO
Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din Bogdăneşti a îmbrăcat, ieri, de Sf. Parascheva, straie de sărbătoare. Întreaga creştinătate din Bogdăneşti a sărbătorit cel de-al doilea hram al bisericii.

Chiar la intrarea în curtea bisericii, credincioşii au fost întâmpinaţi de icoana pictată cu Sf. Parascheva, din foişor, care ieri era împodobită cu cununi de flori, culese de gospodinele din sat, din propriile grădini, şi împletite cu multă migală. De fapt, toate icoanele din biserică erau „îmbrăcate” cu cununi de flori naturale, ceea ce dădea un aer proaspăt, de sărbătoare.

 

Liturghia

Biserica a fost neîncăpătoare, pentru mulţimea de credincioşi care au venit să serbeze hramul bisericii. Cu flori sau cu coşuri pline de bucate, pe care urmau să le sfinţească şi să le dea de pomană, credincioşii au venit la hram, profitând de o zi superbă de toamnă, cu soare şi cer senin.

Un sobor de preoţi (pr. paroh Marcel Ursuţu, împreună cu invitaţii săi, pr. Mugurel Ungureanu, pr. Daniel Dosoftei, pr. Florentin Loghinoaia, pr. Gheorghe Loghinoaia, pr. Bogdan Apostol), ajutaţi la strană de corul Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, condus de preotul profesor Lucian Tablan Popescu, invitat special, şi Corul „Bogdana”, condus de Mihai Airinei, dascălul bisericii „Pogorârea Sfântului Duh”, au săvârşit sfânta liturghie, după care au sfinţit coşurile cu jertfă, cu bucate aduse de gospodinele din sat, pentru a fi date de pomană săracilor, de sufletul celor răposaţi.

 

Întâmpinarea oaspeţilor

În acest an, fiecare credincios care a păşit în biserica „Pogorârea Sfântului Duh”, păstorită cu multă dragoste şi osârdie de preotul Marcel Ursuţu, a avut ocazia să se închine la moaştele unor sfinţi, moaşte aduse într-o raclă de către preotul Florentin Loghinoaia, de la biserica din Rădăşeni.

Racla cu sfintele moaşte va rămâne în această biserică până în ziua Sf. Dumitru, pe 26 octombrie.

După cum este obiceiul, soborul de preoţi şi racla au fost întâmpinate de un grup de copilaşi de la şcoala din comună, îmbrăcaţi în costume populare şi cu flori în mâini, însoţiţi de cadrele didactice Maria Ursuţu, Luminiţa Holban şi Dana Mitocariu Nicăi.

 

„Preotul” sfinţeşte locul

În ultima perioadă, biserica trece prin mai multe transformări. Doar cu ajutorul credincioşilor din comună, biserica este pregătită pentru pictura pereţilor interiori. Au fost curăţaţi pereţii de pictura veche şi acum s-a început pictarea pereţilor din altar.

Pentru a nu se deteriora pictura, a fost nevoie ca biserica să fie acoperită cu tablă nouă, s-au schimbat geamurile de lemn cu geamuri de termopane, s-a vopsit exteriorul bisericii, s-a pus mochetă în biserică. Anul viitor se doreşte extinderea prăznicarului, neîncăpător pentru numărul mare de credincioşi.

Fiecare credincios îşi vede munca şi bănuţul dat bisericii în lucrurile care s-au făcut în acest loc de închinăciune. Este meritul preotului Marcel Ursuţu şi al preotesei, profesoara Nicoleta Ursuţu, care sunt mereu în mijlocul credincioşilor, la bucurii, la necazuri, la muncă. „Gospodinele din comună au fost mereu aproape de biserică. De fiecare dată pregătim împreună agapele creştine, la sărbători. Fiecare participă cu ce poate, unele au adus flori din grădină pentru cununi, altele au adus alimente, toate au ajutat la pregătire mesei de la sfârşitul slujbei. Grupului de creştine mai în vârstă li s-au alăturat tinerele, care au învăţat să fie alături de biserică, alături de parohie, atunci când este nevoie”, ne-a spus Nicoleta Ursuţu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Biserică în haine de sărbătoare, de Sf. Parascheva.
 Vizualizări articol: 988 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Biserică în haine de sărbătoare, de Sf. Parascheva5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei