Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 oct 2008 - Anul XIII, nr. 243 (3924)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Nu cad la pace

Primăria şi-a ridicat în cap medicii cu preţurile pentru spaţii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Stabilirea preţurilor de vânzare pentru spaţiile unde funcţionează cabinete medicale a deschis o adevărată Cutie a Pandorei. Medicii care trebuie să plătească chiar şi 1.000 de euro/mp sunt nemulţumiţi de tarifele stabilite de Primăria Suceava şi spun că totul este o bătaie de joc. În sprijinul lor a sărit şi directorul interimar al Autorităţii de Sănătate Publică Suceava, Alexandru Lăzăreanu, care i-a ameninţat pe reprezentanţii Primăriei Suceava că le va trimite controale pe linie de igienă dacă nu vor moderniza spaţiile în litigiu.

 

Atacul şefului ASP Suceava l-a vizat în mod direct pe primarul Ion Lungu. Potrivit lui Alexandru Lăzăreanu, primarul municipiului Suceava a intervenit direct pentru ca Legea 236/2006, care prevedea vânzarea spaţiilor medicale la preţul de 40 euro/mp, să nu se aplice.

„Ce nu înţelege primarul Ion Lungu este că activitatea medicală nu este o activitate de comerţ, iar dacă medicii vor cumpăra acele spaţii cu 1.000 de euro/mp, costurile vor fi recuperate de la populaţie. Sănătatea nu aduce voturi, dar îţi poate lua voturi”, a spus Lăzăreanu.

Acesta a precizat că la preţurile vehiculate nici un medic nu va cumpăra spaţiul unde îşi desfăşoară activitatea în acest moment.

„Autorităţile locale vor fi obligate să le aducă la standarde corespunzătoare, iar noi vom trimite controale pentru a verifica dacă acele spaţii corespund din punct de vedere igienic. Acesta nu este un şantaj, dar nu trebuie uitat că autorităţile locale au primit cadou aceste clădiri de la Ministerul Sănătăţii şi nu au făcut nici o investiţie în spaţiile respective, aşa încât preţul de 1.000 de euro/mp este nejustificat”, a susţinut directorul interimar al ASP Suceava.

Alexandru Lăzăreanu a explicat că la evaluarea spaţiilor medicale nu s-a ţinut cont de mai multe aspecte, iar aceste preţuri exagerat de mari nu s-au regăsit nici în oraşe mai mari, cum ar fi Bucureşti sau Iaşi.

 

Lungu spune că nu vrea să încalce legea

Contactat telefonic, primarul Ion Lungu a negat orice implicare în tergiversarea aplicării Legii 236/2006. Mai mult, primarul municipiului Suceava l-a atacat pe Alexandru Lăzăreanu, afirmând că acesta „visează cai verzi pe pereţi”.

„Domnul Lăzăreanu este folosit şi manipulat politic de colegii săi de partid, iar tot ceea ce spune sunt nişte bazaconii. Noi ca Primărie nu ne propunem să ne îmbogăţim, dar nici nu vrem să încălcăm legea. Aşa încât presiunile pe care le exercită domnul Lăzăreanu pe diferite căi nu mă interesează”, a declarat Ion Lungu.

 

„Spaţiul arăta ca o cocină de porci şi ei vor 1.000 de euro/mp?”

Principalii vizaţi de preţurile stabilite pentru spaţiile medicale sunt revoltaţi şi spun că este o disproporţie extraordinar de mare între vechea şi actuala lege.

„E o bătaie de joc la adresa noastră. Ce am eu, certificat de handicapat, sunt bolnav la cap să dau banii ăştia? Am investit o grămadă de bani în acest spaţiu. Arăta ca o cocină de porci şi ei vor 1.000 de euro/mp? Nu o să dau niciodată banii ăştia”, a spus medicul Roman Tighineanu, care ar avea de cumpărat un spaţiu de circa 60 de metri pătraţi în sediul Policlinicii din Areni.

Opinia celorlalţi medici a fost pe aceeaşi lungime de undă. „Aici noi facem activitate de protecţie socială, dacă ar fi să ne raportăm la câţi bani primim de la Casa de Asigurări de Sănătate şi câţi pacienţi tratăm gratuit. Plus că din 1976 ni s-a oprit câte 5% din salariu într-un fond de dezvoltare, iar acum ce ar însemna, să mai plătim spaţiile încă o dată?”, s-a întrebat medicul Ioan Costea, şeful Colegiului Judeţean  al Medicilor Dentişti din Suceava.

Acesta a spus că un preţ corect ar fi de 100-200 euro/mp, nicidecum de 1.000 de euro/mp, aşa cum au stabilit autorităţile locale sucevene.

Şi medicul stomatolog Filip Nechifor consideră că preţurile sunt exagerate. „Ni se cer preţuri europene, în condiţiile în care noi oferim servicii la preţuri româneşti”, a concluzionat Nechifor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primăria şi-a ridicat în cap medicii cu preţurile pentru spaţii.
 Vizualizări articol: 1351 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Primăria şi-a ridicat în cap medicii cu preţurile pentru spaţii5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei