Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 sep 2008 - Anul XIII, nr. 213 (3894)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Situaţie

Sucevenii, mari amatori de alcool

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Procentajul sucevenilor, bărbaţi şi femei, care consumă alcool este alarmant, afirmă dr. Irina Badrajan, secretarul Asociaţiei Judeţene a Medicilor de Familie, indicând una din concluziile desprinse în urma programului naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei.

Potrivit medicului, sucevenii, indiferent de sex, beau foarte mult, majoritatea trecând deja graniţa către alcoolism fără să-şi dea seama de acest lucru.

 

Băuturile tari, în topul preferinţelor

“Dintre pacienţii mei, de exemplu, 50% consumă frecvent alcool. Din păcate, lumea nu înţelege că alcoolic nu este doar cel care bea până cade jos, ci şi cel care consumă 30 ml de alcool pe zi, fiindcă aceasta este doza la care alcoolul atacă întregul organism. Unii oameni ar putea zice că nu sunt alcoolici întrucât nu s-au îmbătat în viaţa lor, dar nu aşa se pune problema. Dacă beau în fiecare zi câte un pahar, atunci sunt alcoolici. Programul naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei a confirmat că în Suceava se bea şi încă mult. În plus, este o zonă în care se consumă în special băuturi tari, care au un impact devastator asupra ficatului, ceea ce face ca lucrurile să fie şi mai grave. Obişnuinţa sucevenilor de a bea o ţuică înainte de masă este foarte dăunătoare”, a punctat Badrajan.

 

Se mănâncă mult şi prost

Medicul a arătat că alcoolismul este dublat de un alt viciu, la fel de nociv, respectiv fumatul, acestor obiceiuri dăunătoare alăturându-li-se un altul, şi anume alimentaţia ieftină şi de proastă calitate care îngraşă, efectul pe termen lung fiind apariţia unor boli grave.

“80% din populaţia adultă a judeţului are tulburări ale metabolismului lipidelor. Acest lucru demonstrează că sucevenii au un nivel educaţional şi financiar extrem de scăzut şi se expun riscului de a face în viitor hipertensiune arterială, accidente vasculare cerebrale sau coronariene, insuficienţă renală. Alimentaţia populaţiei abundă în glucide, iar prin glucide nu înţelegem doar dulciurile, printre care ciocolata şi zahărul, ci şi pâinea, făinoasele, cartofii, care sunt baza unei anumite categorii de persoane. Sucevenii, ca mai toţi românii, mănâncă mult şi prost, motiv pentru care suferă de o serie de boli metabolice destul de grave, prima fiind diabetul”, explică secretarul Asociaţiei Judeţene a Medicilor de Familie.

 

Promiscuitate sexuală

Dr. Irina Badrajan a subliniat că sănătatea sucevenilor este destul de precară, în condiţiile în care hrana nu este corespunzătoare, iar deficienţele în alimentaţie se suprapun cu alcoolismul şi fumatul.

La toate acestea se adaugă şi promiscuitatea sexuală, cauza a nenumărate afecţiuni ale tractului genital, unele dintre ele extrem de periculoase întrucât conduc la apariţia cancerului (de col uterin, de exemplu).

„Sunt multe tulburări de dinamică sexuală, dar acesta este un aspect despre care oamenii se jenează să vorbească, deşi este o parte a vieţii foarte importantă, de care depinde şi sănătatea individului”, a completat medicul.

 

33,1% din populaţie, predispusă la boli grave

Potrivit datelor contabilizate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava, în perioada iulie 2007- iulie 2008, în cadrul Programului Naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei, un număr de 363.971 persoane din judeţ au fost evaluate de medicii de familie, dintre care 301.006 asiguraţi şi 62.965 neasiguraţi.

Din totalul sucevenilor examinaţi, 120.498  au fost depistaţi cu risc de îmbolnăvire pentru diverse boli, reprezentând un procent de 33,1% din populaţia evaluată. Persoanele în cauză au fost identificate cu risc de îmbolnăvire pentru una, două sau mai multe boli, după cum urmează: pentru diabet zaharat – 110.388 cazuri; pentru boli cardiovasculare – 26.832 cazuri; pentru cancer uterin – 5.032 cazuri; pentru cancer de sân – 2.435 cazuri; pentru cancer de col uterin – 2.373 cazuri; pentru cancer colorectal – 1.481 cazuri; pentru boală renală cronică – 851 cazuri; pentru accident vascular cerebral – 706 cazuri; pentru osteoporoză – 397 cazuri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii, mari amatori de alcool.
 Vizualizări articol: 807 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Sucevenii, mari amatori de alcool3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Nu numai sucevenii ... trimis de
(10 sep 2008, 11:45:49
Nu numai sucevenii au probleme cu alcoolul. In general romanii sunt amatori de bauturi alcoolice (in special spirtoase). Concluzia: romanii sunt un neam de betivani, in special barbatii! Trist!
1.1  RE: Nu numai sucevenii ... trimis de
(10 sep 2008, 18:19:41
DAR SUCEVENI SUNT PE UN LOC FRUNTAS SI ASTA ESTE O MANDRIE.....
2.   Ce cred eu... trimis de
(10 sep 2008, 12:20:14
In primul rand, cred ca este o cauza pshihologica care duce la consumul excesiv de alcool. Mai bine am face ceva sa prevenim, decat sa ne trezim apoi cu diferite boli pe fondul consumului excesiv de alcool. De precizat este ca 40 ml de alcool pur reprezinta alcoolismul (adica aprozimativ 0,1 l de tarie, 0,4 l de vin sau 1 l de bere). Mai rau este ca adolescentii consuma foarte mult alcool, fumeaza ca sa impresioneze anumite persoane din sfera lor. "Teapan de beat" inseamna "smecher, cu multi bani, care nu-i pasa de nimic". Falsa impresie, dupa parerea mea.
3.   Sfat pentru parintii adolescentilor trimis de
(10 sep 2008, 12:47:49
99,99% dintre alcoolicii adulti au inceput sa bea in adolescenta, de multe ori sub presiunea anturajului. Cred ca parintii, daca nu reusesc sa previna un astfel de comportament, ar trebui macar sa-si ajute odraslele sa se maturizeze si sa constientizeze riscurile la care se expun. Sa-i ajute sa elimine cauza si sa-i incurajeze sa duca o viata sanatoasa si echilibrata. Din pacate, un astfel de demers nu are niciun rezultat daca parintii beau la randul lor. INVATATI-VA COPIII CA ALCOOLUL NU ARE LOC IN VIATA DE FAMILIE!!! INVATATI-I CA NU SE POATE TRAI SANATOS SI ECHILIBRAT CU STICLA DE ALCOOL PE MASA!!!!! Adolescentii care beau vor deveni adulti care fac probleme societatii si familiei. Deci, dragi parinti, si voi veti fi afectati. Opriti-i inainte de a deveni alcoolici....
3.1  RE: Sfat pentru parintii adolescentilor trimis de
(10 sep 2008, 18:23:32
STICLA DE ALCOOL NU TREBUIE TINUTA PE MASA ,TREBUIE TINUTA LA PICIOR SA NU TE VADA PRIETENII SA ITI CEARA
3.2  RE: Sfat pentru parintii adolescentilor trimis de
(11 sep 2008, 00:12:06
Pai,cum ar spune Vicoveanca-Beu si mult si beu si bini,ca nu- i altu-n sat ca mini....
4.   Consumul excesiv trimis de
(10 sep 2008, 13:09:12
Dupa cum zice si reklama "Consumul excesiv de alchool dauneaza grav sanatatii" insa 50g inainte de masa ajuta la digestie. Ideea de baza e sa nu bei mai mult decat poti duce ...
5.   Da............ trimis de
(10 sep 2008, 15:53:08
BRAVO RALUCA
5.1  RE: Da............ trimis de
(10 sep 2008, 18:26:58
SI DACA POTI DUCE 50 LITRI,INSEAMNA CA O TINEM TOATA SAPTAMANA IN NUNTI SI BOTEZURI.
5.2  RE: Da............ trimis de
(10 sep 2008, 19:17:43
pai da nu ? doar nu trebuie sa irosim acest darlaughing)
6.   Legalizare trimis de
(10 sep 2008, 16:22:08
legalizati marijuanahappy
6.1  RE: Legalizare trimis de
(10 sep 2008, 18:28:41
LEGALIZATI PROSTITUTIAhappy
6.2  RE: Legalizare trimis de
(10 sep 2008, 19:16:38
si aiabig grin
7.   Legalizare trimis de
(10 sep 2008, 19:22:44
nobody esti prost cu crengi ma....drogatu naibii aici e vorba de alcool we ciobane..
7.1  RE: Legalizare trimis de
(10 sep 2008, 19:24:06
taci wa vecinu de la 3laughing
8.   Masuri trimis de
(10 sep 2008, 22:55:12
dr. Irina Badrajan, secretarul Asociatiei Judetene a Medicilor de Familie, nu are in casa nici o sticla de bautura? Beau doctorii doar apa minerala? Ca secretara a AJMF, ce masuri a propus pt. a preveni - stopa- aceasta situatie alarmanta?

Sau se multumeste doar sa constate?!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei