Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 sep 2008 - Anul XIII, nr. 213 (3894)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Pavel LUCESCU

Pavel LUCESCU


Cât mai face un Vadim

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Teribilă dezamăgire în tabăra susţinătorilor cu ştaif al lui Traian Băsescu. PD-L a bătut palma cu C.V.Tudor şi, în schimbul funcţiei de vicepreşedinte al Senatului pe care Tribunul şi-a păstrat-o, partidul de suflet al preşedintelui s-a ales cu şefia unei comisii de specialitate, dar şi-a pierdut onoarea.

Cohorte de intelectuali degrabă semnatari de apeluri deplâng acum acest ultim troc ruşinos care pare să le spulbere şi ultima speranţă de moralitate în politica românească, încarnată de vreo patru ani în personalitatea lui Traian Băsescu.

Nici nu contează dacă negoţul cu funcţiile de la Senat e o simplă întâmplare politicianist-pragmatica, cum susţin pedelistii pe toate canalele, sau el e doar icebergul unei alianţe strategice pe termen cel puţin mediu, cum acuză, evident fără dovezi, adversarii împricinaţilor.

Pentru un adevărat intelectual iubitor de democraţie, păcatul a fost comis, iar iertarea aproape imposibilă. PD-L şi Traian Băsescu au întinat, cum s-ar spune, nobilele idealuri ale “dreptăţii şi adevărului” închinând în faţa odiosului lider al PRM.

Tulburarea e atât de mare încât l-a obligat până şi pe de altfel neînfricatul luptător cu hidra reacţiunii, Cătălin Avramescu, să-şi anunţe retragerea din cursa pentru parlament în numele PD-L.

În paranteză fie spus, actualul consilier prezidenţial devenise între timp un soi de nouă speranţă de moralitate în acţiune a politicii dâmboviţene, iar gestul său de a-şi retrage oficiile de candidat e de un simbolism cutremurător. Dacă nici Cătălin nu mai candidează, e clar, ne ducem dracului cu toţii.

Să revenim însă puţin cu picioarele pe pământ. Suntem în 2008, la aproape opt ani, după aprecierea mea, de când am bifat eşecul deplin al intelectualului în politica românească. La aproape opt ani de când, coincidenţă sau nu, tot despre ceva cu Vadim Tudor era vorba. Liderul PRM intra, dacă vă mai amintiţi, în finala prezidenţială, cu Ion Iliescu, după ce tabăra politică susţinută de cam aceeaşi elită intelectuală făcuse praf dintr-o guvernare primită ca pe tavă.

De-atunci încolo, în politica românească n-a mai fost loc de ifose. În ciuda unor şi aşa vagi aparenţe, intelectualul român era deja retras din jocul puterii, aceasta revenind pe deplin politicianului de profesie, prin această sintagmă înţelegând acel individ care face politică de dragul puterii şi nu de-al vreunui ideal.

Guvernarea Năstase a consfinţit-o, a lui Tăriceanu a consolidat-o, iar alegerile locale din acest an i-au pus şi ştampila pe frunte. Dacă ar fi fost atent, intelectualul român, altfel extrem de perspicace în a decripta sensuri ascunse, ar fi înţeles asta chiar din vorbele  celui în care şi-a pus atâta speranţă.

Da, Traian Băsescu, şi nu Vadim Tudor, Ion Iliescu, Adrian Năstase sau Viorel Hrebenciuc e cel care a justificat votul de la  alegerilor locale din acest an prin cel mai cinic şi amoral raţionament posibil.

Întrebat de Răzvan Dumitrescu, la emisiunea Realitatea Zilei, cum apreciază votul masiv pe care l-au primit o grămadă de primari cercetaţi penal de DNA, începând cu Radu Mazăre de la Constanţa şi terminând cu propriul fin, Gheorghe Falcă de la Arad, preşedintele anticorupţiei a răspuns cam în felul următor: dacă românii te votează înseamnă că, de fapt nu eşti corupt, pentru că electoratul are întotdeauna dreptate, chiar şi în faţa justiţiei.

N-am auzit atunci nici un intelectual protestând. Numesc asta orbire şi incompetenţă în treburile politice şi irelevanţă în jocul de putere care se-ntâmplă acum în România.

Pentru Traian Băsescu şi PD-L, dincolo de discursul public, trocul cu Vadim e o afacere cu potenţial de succes mai mare decât orice sprijin acordat de elita intelectuală. Vadim e un politician care poate aduce voturi sau care îi poate împiedica pe alţii să le câştige. Alţii fiind, în acest caz, adversarii PD-L-ului. În jocul puterii acest lucru contează mai mult decât toate dezamăgirile lui Gabriel Liiceanu sau Horia-Roman Patapievici.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cât mai face un Vadim.
 Vizualizări articol: 2280 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Cât mai face un Vadim5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Slabde tot! trimis de
(10 sep 2008, 12:47:09
D--le Pavel Lucescu, lasa-te de scris! Esti foarte slab si tendentios!
2.   N-as zice trimis de
(10 sep 2008, 14:18:15
N-as zice nici ca e slab, nici ca e tendentios, domnul Pavel Lucescu, ci, daca citim fara patima acest editorial, chiar este de apreciat, fiindca nu stiu pe ce treapta a moralitatii s-ar situa aprecierea domnului Presedinte al Romaniei, garantul Constitutiei, ca in fata electoratului orice vinovatie, orice infractiune este stearsa de puterea votului! Daca inaintam pe firul logicii domnului Presedinte, ar trebui desfiintate toate institutiile statului si sa ramana doar institutia votului popular! Cu mult prea multa aroganta si cinism, domnul Basescu desconsidera electoratul intr-un grad cu totul nepermis!
3.   De acord cu Radu trimis de
(10 sep 2008, 18:10:51
E de sperat ca la viitoarele alegeri Vadim va dispare definitiv. Aceasta, presupunind ca electoratul s-a maturizat si incepe sa voteze cu capul si nu cu (re)sentimente, manipularea diversiunilor xenofobe, a saraciei, a demagogiei nationaliste, a prostiei . Altfel va fi o nota mica data maturitatii, inteligentei, capacitatii de

judecata a sufragistilor.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei