Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 iul 2008 - Anul XIII, nr. 166 (3847)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Sărăcie lucie

Cinci fraţi trăiesc într-un bordei la marginea pădurii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cinci fraţi trăiesc într-un bordei din scânduri, acoperit cu nailoane, la marginea unei păduri, din comuna Capu Câmpului. Împreună cu părinţii, minorii se luptă cu sărăcia, mizeria şi boli de tot felul. Cea mai mare dorinţă a lor ar fi să-şi construiască o căsuţă mai trainică, în care să nu-i bată ploaia, vântul, zăpada.

 

Refugiaţi la marginea pădurii

Cel mai mare copil, Adrian, este în clasa a IV-a, Georgiana a păşit anul trecut în clasa I, ea fiind un copil cu probleme de sănătate (suferă de o afecţiune respiratorie), Daniela este la grădiniţă, iar cei mai mici băieţi – gemeni, au împlinit doar trei ani şi şase luni.

Această familie a locuit, până acum câteva luni, într-un bordei vechi, cu acoperişul spart, cu pereţii înnegriţi de la fumul scos de lampă (opaiţ) sau lumânare (pentru că nu aveau curent electric), situat în curtea unor rude din Capu Câmpului. Ulterior, au fost daţi afară şi, cei cinci minori, împreună cu părinţii, au fost nevoiţi să se refugieze la marginea pădurii.

 

Umblă desculţi

Părinţii celor cinci minori, Elena Takacs şi Viorel Beghean, şi-au înjghebat un bordei din câteva scânduri şi folii de nailon. Şi-au aşezat trei paturi, pe care le-au primit de la nişte oameni miloşi, şi în aceste condiţii trăiesc zi de zi, noapte de noapte.

Copiii nu au hăinuţe suficiente. Umblă desculţi, fără lenjerie, de multe ori fără pantaloni, pentru a păstra hainele bune de şcoală. Acest caz a fost semnalat şi la începutul acestui an (11 februarie 2008) în paginile Monitorului de Suceava. O parte dintre cititori au înţeles situaţia critică prin care trec aceşti oameni şi i-au ajutat cu alimente şi hăinuţe pentru copii. Au primit şi câteva pături şi un pat. Insuficient, însă.

Singurul venit lunar al familiei este format din alocaţia copiilor şi ajutorul social, circa 400 de lei în total. Este insuficient pentru hrană, medicamentele, haine, rechizite şi toate cele necesare traiului pentru şapte persoane.

 

Le lipsesc rechizitele

Cei cinci copii sunt slabi, mereu răciţi. Unul dintre gemeni suferă de astm, un altul este suspect de TBC. Ileana Takacs, mama copiilor, ne-a spus că încearcă să le asigure măcar mâncarea şi medicamentele. Lunar, femeia dă câteva sute de lei pe medicamentele necesare copiilor.

Situaţia acestor minori este cunoscută şi de Primăria din Capu Câmpului, dar şi de Protecţia Copilului Suceava. În această săptămână, asistenţii sociali din cadrul Protecţiei Copilului au mers la această familie şi le-au dus câteva hăinuţe şi încălţăminte. Copiii nu au rechizite şi uniforme pentru începutul de an şcolar.

 

Vor să aibă şi ei o căsuţă

Aceşti oameni din Capu Câmpului au făcut o cerere la Direcţia Silvică pentru a li se aproba lemnul pentru construcţia unei căsuţe, dar încă nu au primit nici un răspuns.

Asistentul social Mirela Acozmei, de la Protecţia Copilului Suceava, a constatat lipsurile cu care se confruntă cei cinci minori. Ea ne-a spus că această familie nevoiaşă a fost purtată pe drumuri de la Primărie, la Direcţia Silvică şi invers, luni de zile, dar încă nu a primit nici un răspuns concret din nici o parte.

O cărămidă sau un sac de ciment nu este „un capăt de ţară” pentru marile firme de construcţii din judeţ, dar pentru aceşti copii poate însemna viitorul. Credem că vor exista întreprinzători care vor ajuta această familie să-şi construiască o cameră, în care să-şi crească copiii în linişte. Pentru orice ajutor puteţi suna la Primăria Capu Câmpului – asistenţă socială - telefon 0230 539 222, la redacţia Monitorul de Suceava 0230 522 993 sau la Protecţia Copilului 0230 520 172 (asistent social Mirela Acozmei).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cinci fraţi trăiesc într-un bordei la marginea pădurii.
 Vizualizări articol: 1489 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.80/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 5 voturi
Cinci fraţi trăiesc într-un bordei la marginea pădurii3.855

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Indigant... trimis de
(17 iul 2008, 11:23:36
Mallu-ri, restaurante, terase, cazinouri si banii parca tasnesc din pamant ca petrolul. Fonduri fara limita. Pentru o casa cu doua camere nu ai sa vezi nesimtitii de hoti sa dea un sac de ciment asa cum scrie si in articol. Cum puteti dormi noaptea? Si aia de la Directia Silvica, stim cu totii unde au ajuns toate padurile taiate din judet, pentru copiii aia bolnavi nu dati o scandura. Stati voi linistiti ca e sus un Dumnezeu care va vegheaza si nu va uita, voi dormiti si mancati linistiti ca sunteti vegheati.
1.1  RE: Indigant... trimis de
(17 iul 2008, 11:52:52
I-a mai dute in mata de bou 'de sucevean' sucevean ce esti de ce nu s-a dus la gateristi sa-i dea scanduri? ce scandurile pentru casa cresc in copaci?

La munca in **** mamii lor de tigani, ca s-au invatat doar cu mana intinsa, de muncit nu stiu doar de ****t atat stiu
1.2  RE: Indigant... trimis de
(17 iul 2008, 13:53:27
Ti-am mai spus-o dat te faci ca ploua. Mare cretin poti sa fii. Tu ar trebui sa stai ba neica nimeni la poalele padurii nu oamenii acestia. Si mai esti si imbecil pe deasupra jignind oameni pe care nu-i cunosti dar care au 10 clase deasupra ta. Mucles !
1.3  RE: Indigant... trimis de
(17 iul 2008, 14:40:53
Ia o pauza nene. Esti stresat rau de ajungi sa-ti "eliberezi" furia adunata pe site-ul unui ziar. Mi-e mila de tine!laughing)
2.   De la ,,SUFLET LA SUFLET'' trimis de
(17 iul 2008, 11:28:16
Este un caz dificil, dureros pentru cei care traiesc cosmarul zilei de maine gindindu-se ca nu au ce manca, ca vor fi udati de ploie si batuti de vantul care cu siguranta isi face simtita prezenta in acea improvizatie de coliba.

Copii de acolo sunt nevinovati, probabil nu stiu ce inseamna jucariile, .....au multe alte lipsuri mult mai importante care le intuneca copilaria.

PENTRU CEI CARE VOR SA FACA UN BINE APROAPELUI, ACUM AU OCAZIA SA-I AJUTE.

2.1  RE: De la ,,SUFLET LA SUFLET'' trimis de
(17 iul 2008, 13:47:07
Cu cat sunt mai multi ca tine, cu atat vor fi mai multi ca ei. Te incanta perspectiva?
2.2  RE: De la ,,SUFLET LA SUFLET'' trimis de
(17 iul 2008, 13:55:03
Tu nu esti roman,da' prostalan esti cu siguranta.
3.   La tigani nu le-as da nici apa trimis de
(17 iul 2008, 12:06:37
tiganii nu au muncit si nici nu o sa munceasca niciodata,ei vor doar mila ,dar la astia nu le-as da nici apa,doar verde de paris.
3.1  RE: La tigani nu le-as da nici apa trimis de
(17 iul 2008, 14:59:54
O precizare..... STRICNINA.... iesi m-ai ieftin..... in rest .... de acord cu tine...:)))))))))
4.   Si totusi sunt si ei oameni...... trimis de
(17 iul 2008, 12:28:58
Chiar daca sunt de etnie roma, asta nu inseamna ca nu au aceleasi drepturi cu noi toti. Pentru unul doi oameni ( romi) cu care voi ati avut legatura, si poate ati fost dezamagiti, nu inseamna ca toti sunt la fel.

NU CRED CA EXISTA CINEVA IN MASURA SA-I JUDECE. TOTI AVEM PACATELE NOASTRE
4.1  RE: Si totusi sunt si ei oameni...... trimis de
(17 iul 2008, 13:41:10
Da, au aceleasi drepturi ca si noi, mai ales dreptul la munca.
5.   MEDITATIE..... trimis de
(17 iul 2008, 12:31:04
SA AJUTI UN OM CARE ARE NEVOIE DE TINE, NU TE COSTA NIMIC, DACA NU POTI SA-L AJUTI, MACAR NU-I FA RAU.
5.1  RE: MEDITATIE..... trimis de
(17 iul 2008, 13:55:43
Gandeste inainte sa meditezi...
6.   Ccc trimis de
(17 iul 2008, 14:24:00
eu despre mine spun sasi caute de munca eu nu zic cu rautate paaaaaaaaaa
7.   Nu inteleg trimis de
(17 iul 2008, 15:03:46
Nu inteleg, in tara e criza de muncitori pe santiere.... dar...... e mai usor de intins mana si de facut prunci ..... se inmultesc ca mustele.... luatile dracului alocatia ca de nu ...... o sa iasa prunci pe banda rulanta
8.   De l a gigel trimis de
(17 iul 2008, 16:48:53
ma da tu esti prost cu dubgi ,bou cretin ce esti , vaca , unde mata ****si tu? la care institutie? imbecilule
9.   Moarte asupririi rumanesti trimis de
(17 iul 2008, 19:28:52
noi romii suntem asupriti de banditii rumani de secole. sxa0i omoram pe rumani si sa le luam portofelele
10.   Oameni si animale trimis de
(17 iul 2008, 21:17:46
Cineva dintre voi (oameni obisnuiti) ar face cinci copii fara sa stie ca au un adapost, minimum de existenta, conditii de supravietuire? Este clara lipsa de responzabilitate a parintilor, lenea, ignoranta. Cazul e aproape juridic, nu ai dreptul sa aduci copii pe lume, ca animalele, si sa astepti ca altii sa ti-i creasca, hraneasca, adaposteasca...
11.   Lasati.l pe GIGI trimis de
(18 iul 2008, 00:22:14
Gigi asta o fi vreun becali... Oare toti cu numele de GIGI sunt prosti ? sa iti dea si tie mai GIGI ce le.a dat lor sa vezi cum e .. Si apoi sa astepti ajutorul cuiva. Crezi ca daca ai 100 de mii in buzunar ai prins de picior pe cineva? Maine iti va veni randul!!! Am vazut mai smecheri ca tine... ajung sa cerseasca.. gandeste.te bine si mai bine te.ai duce sa.i ajuti.
12.   Xxx trimis de
(18 iul 2008, 10:28:58
X-ule,daca ar fi toti precum Becali cu siguranta n-ai mai vedea saracia lucie din Suceava si nici colibe la marginea padurii!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei