Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 iul 2008 - Anul XIII, nr. 166 (3847)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Activitatea din peste jumătate din farmacii este blocată de listele de medicamente eronate

Joi, 17 Iulie 2008 (18:53:01)

Farmaciile se confruntă cu probleme în momentul eliberării reţetelor deoarece listele de medicamente au fost întocmite greşit, în multe farmacii din România nereuşindu-se implementarea softurilor, a declarat, joi, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, Elena Clara Popescu.
  "Ne vin liste greşite, iar erorile sunt descoperite abia când eliberezi pacientului reţeta. Din această cauză, multe farmacii nu au reuşit încă să implementeze programul pentru eliberarea reţelor. Acest lucru se întâmplă pentru că şi în acest an totul s-a făcut în trei zile. Azi se aleg medicamentele pentru listă, mâine sunt publicate, iar poimâine lista e în Monitorul Oficial. Asta îi bulversează de fapt pe farmacişti", a precizat Popescu.

De altfel, reprezentanţii companiei PharmEc, care furnizează software penrtu farmacii, au anunţat că doar 2.000 de unităţi din sistemul de sănătate care folosesc serviciile firmei îşi desfăşoară activitatea normal în aceste zile. Cele 2.000 de farmacii au actualizat lista de medicamente în aplicaţia informatică din ziua intrării lor în vigoare, pe 15 iulie.

La nivel naţional există aproximativ 5.000 de farmacii, dintre care 1.500 sunt grupate în reţele.

"Problemele farmaciştilor care nu ştiu exact cum se decontează medicamentele compensate sau gratuite se datorează folosirii unor aplicaţii IT neactualizate nici după trei zile de la intrarea în vigoare a noii liste. Confuzia de pe piaţa farma din ultimele zile a ocolit farmaciile şi lanţurile de farmacii ce utilizează programul PharmEc", se arată într-un comunicat al companiei PharmEc.

De asemenea, farmaciştii reclamă mutarea unor medicamente de pe lista produselor compensate 90 la sută pe cea de 50 la sută şi invers fără a fi anunţaţi şi pacienţii.

"Noi eliberăm reţete din 15 iulie după noul program, iar uneori bolnavii se trezesc că trebuie să plătească mai mult pentru un medicament despre care el ştia că este compensat 90 la sută. Din punctul meu de vedere nu există o justificare pentru aceste modificări", a adăugat Popescu.

Pe lângă problema actualizării listei, farmaciştii atrag atenţia asupra faptului că reducerile de preţuri la care face referire ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, se referă doar la medicamentele din patru programe naţionale, respectiv pentru cancer, pentru post-transplat, pentru HIV şi pentru diabet.

"Medicamentele din aceste programe sunt de fapt gratuite pentru bolnavi. Banii obţinuţi din reducerea preţurilor se vor folosi pentru tratarea bolnavilor, dar ei nu vor simţi în buzunar această modificare. Pe de altă parte, cei afectaţi vor fi distribuitorii pe care, în condiţiile în care nu s-a reactualizat preţurile la medicamente, îi forţează să reducă preţurile. Niciun distribuitor nu mai poate factura în acest moment pentru programele naţionale în primul rând că este imposibil din punct de vedere contabil şi în al doilea rând pentru că trebuie să discute cu producătorii pentru reducerea preţurilor", a explicat vicepreşedintele Colegiului.

De asemenea, farmaciştii sunt nemulţumiţi de reducerea adaosului comercial al distribuitorilor pentru o parte din medicamentele incluse în cele patru programe naţionale importante.

"Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat că va fi mărit adaosul comercial al farmaciilor la 3 la sută, însă în acelaşi timp s-a stabilit un adaos pentru distribuitori, în cazul medicamentelor din programele naţionale, de 3 la sută în loc de 12 la sută cât era până acum. Adaosul cumulat farmacii-depozite pentru programele naţionale era de 13,3 la sută, iar după această modificare s-a ajuns la 6 la sută. În plus majoritatea medicamentelor din aceste programe au preţuri de peste 100 lei", a precizat Popescu.

Aceasta a precizat că exista o înţelegere cu distribuitorii în baza căreia farmaciile aveau discounturi de până la 5 la sută.

"Farmaciştii puteau ajunge astfel la 5-6 la sută adaos, dar în aceste condiţii distribuitorii ar putea renunţa la discounturile acordate. Practic, farmaciştii vor avea adaosuri pentru medicamentele din programele naţionale de 3 la sută în loc de 6 la sută. Nu putem face o estimare privind pierderile care vor fi, ci abia peste două-trei săptămâni după ce începem să vindem medicamente după noile reguli. În plus, de trei zile distribuitorii nu mai facturează pentru programele naţionale, semn că îşi fac planurile pentru a putea acoperi pierderile", a mai spus vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor.

Ministrul Sănătăţii a anunţat că începând cu 15 iulie, s-a decis majorarea adaosului comercial la farmacii. Astfel, pentru medicamentele cu preţ până în 50 lei, adaosul a fost majorat la 7 la sută, pentru cele între 50 şi 100 de lei la 5%, iar pentru cele peste 100 lei, la 3 la sută.

Farmaciştii sunt însă mulţumiţi de aprobarea protocoalelor terapeutice de prescriere şi a Codului de restricţie în prescrierea de medicamente.

Potrivit vicepreşedintelui Colegiului farmaciştilor, protocoalele va presupune înfiinţarea unor comisii de specilişti care să aleagă cele mai bune medicamente pentru fiecare boală, eliminându-se produsele mai puţin eficiente. Codul va stabili nivelul de compensare a medicamentelor doar pentru anumite arii terapeutice.

"Aceste protocoale vor afecta în bine bugetul pentru că se vor elimina medicamentele care nu sunt eficiente. Protocoalele şi codul ar fi trebuit introduse de mai bine de zece ani", a menţionat Popescu.

De asemenea, în termen de 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a codului se va face o reevaluare a bolnavilor cronici.

Guvernul a aprobat în şedinţa din 9 iulie noua listă de medicamente de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate intră, în respectivele documente fiind incluse peste o mie de denumiri comerciale.

Lista a intrat în vigoare de la 15 iulie.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat la începutul săptămânii că pe noile liste de medicamente compensate figurează 2.106 produse având preţuri reduse, iar unele sunt de ultimă generaţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Activitatea din peste jumătate din farmacii este blocată de listele de medicamente eronate.
 Vizualizări articol: 1099 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Activitatea din peste jumătate din farmacii este blocată de listele de medicamente eronate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Aiureala trimis de
(17 iul 2008, 21:55:56
mare surpriza bolnavi care au mai multe boli cronice si nevindecabile pana acum,cu handicap grav,s-au trezit cu surpriza ca nu mai beneficiaza de gratuitati si sunt nevoiti sa plateasca multi lei pentru a-si lua tratamentul necesar mentinerii bolilor incurabile din evolutie,mare cacialma.Ar trebui cacei care se ocupa de aceste liste sa fie mai seriosi si sa nu-si bata joc de bolnavi,medici si farmacisti.Batjocura.
2.   Zapaceala pentru as se afla in treaba trimis de
(18 iul 2008, 10:38:40
cheltuieli fara rost penrtu a face rost de bani .

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei