Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 2 iun 2008 - Anul XIII, nr. 127 (3808)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Cu fonduri europene

Turism în “satul cu oameni frumoşi”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O mulţime de bani acordaţi gratuit, dar şi o mulţime de probleme şi obligaţii. Cam aşa ar putea caracteriza fondurile europene unul dintre beneficiarii SAPARD din zona de munte a Sucevei, care şi-a construit o pensiune, într-o zonă ocolită până atunci de turişti.

“Dor de munte” e acum o pensiune căutată de turişti din ţară şi de peste hotare, iar Sadova, un sat despre care nu se auzeau tare multe, înfloreşte acum şi datorită turismului, alte pensiuni apărând deja în zonă, pentru a îmbogăţi ofertele de cazare.

 

Un vis îndeplinit cu mulţi bani şi sudoare

În 2004, când puţini se încumetau să încerce să acceseze fondurile SAPARD, Daniela Crăciunaş, funcţionar la CEC, în Câmpulung Moldovenesc, şi-a pus în gând să încerce să realizeze ceva, cu sprijin de la Uniunea Europeană.

“Să am o pensiune era un vis al meu mai vechi. Aveam terenul, vreo 13.000 de metri pătraţi, mai aveam ceva bani strânşi, m-am gândit că mai facem un credit, aşa că i-am zis soţului: hai să facem ceva! A fost de acord, dar pe atunci nici nu credeam că nu ne vom încadra deloc cu banii, sau la câte greutăţi vom întâmpina. Nu ştiam nimic despre turism sau despre construcţii, dar eram decisă să fac ceva”, povesteşte Daniela Crăciunaş.

A contactat o firmă de consultanţă din Iaşi, cu care a făcut proiectul pentru o pensiune în zona de munte, iar apoi, luni de zile, a făcut drumuri la Iaşi şi a dat zeci şi zeci de telefoane, la agenţia SAPARD şi la firma de consultanţă, pentru a se asigura că au toate actele necesare, întocmite după normele europene.

Când a primit vestea că proiectul lor a fost aprobat şi vor primi gratuit 100.000 de euro, s-au bucurat, crezând că, cu atâţia bani, construcţia va merge strună.

Abia când au obţinut ofertele de la trei firme de construcţii şi-au dat seama că banii nu le vor ajunge decât parţial.

“O vreme am stat şi ne-am gândit dacă nu e mai bine să renunţăm, cât mai puteam. În cele din urmă, am zis că dacă tot ne-am zbătut atâta, să mergem până la capăt. Construcţia a fost cea mai grea etapă. Banii se topeau parcă, încât am ajuns să avem trei credite în bancă, pe lângă banii împrumutaţi de la familie. Cel mai mare a fost creditul pentru investiţii, pe care l-am luat când am reuşit să acoperim clădirea şi am girat-o la bancă. Acum plătim ratele din încasările pe care le avem la pensiune”, povesteşte Daniela Crăciunaş.

 

“Câtă şpagă aţi dat?”

Fiind printre primii care au accesat fonduri SAPARD pentru construirea de pensiuni, cel puţin în această zonă a Moldovei, au mai fost obstacole de care s-au lovit, pentru că erau încă multe aspecte neclare. De exemplu, când au făcut proiectul, nu au ştiut dacă să îl facă cu TVA inclus sau fără TVA, şi au avut de pierdut. Alţii, care auzeau că au obţinut 100.000 de euro, îi întrebau direct: „Dar câtă şpagă aţi dat?”.

„Când le spuneam că nici nu s-a pus problema de şpagă, se uitau la mine ciudat, nu mă credeau. Aproape că nici mie nu îmi venea să cred că e posibil aşa ceva, dar chiar nu a fost cazul deloc. Toţi şi-au făcut treaba foarte bine, s-au implicat, fără să fie nevoie să le dau ceva, chiar de au stat şi au refăcut anumite părţi ale proiectului de mai multe ori”, povesteşte managerul pensiunii, zâmbind la amintirea acelor vremuri.

“Toţi care vor să facă aşa ceva ar trebui să depună proiecte SAPARD. E greu, nu spun că nu, dar la fel de greu e să obţii un credit de la o bancă, te plimbi cu acte o lună de zile. Iar la bancă trebuie să dai toţi banii înapoi, cu dobândă, aici am primit aproape 4 miliarde de lei vechi, fără să ni se ceară nimic în schimb. Merită efortul”, consideră Daniela Crăciunaş.

 

Natura şi tradiţiile Bucovinei, cele mai mari atracţii turistice

Pensiunea “Dor de munte” a fost deschisă în septembrie 2006 şi a reuşit repede să îşi atragă o clientelă destul de numeroasă. Acum, cele 10 spaţii de cazare pe care le are, 6 apartamente şi 4 camere, care le-au fost impuse ca număr maxim, se dovedesc insuficiente, mai ales în sezoanele de vârf ale anului. Peisajul de munte, aerul curat şi vecinătatea mănăstirilor şi a multor alte atracţii turistice, precum Lacul Iezer, dar şi serviciile oferite, au făcut ca mulţi clienţi să revină, de mai multe ori pe an.

“Chiar am vrea să facem un nou proiect SAPARD, să ne extindem numărul de spaţii de cazare, dar să şi oferim mai multe servicii clienţilor. Vrem să facem un teren de sport, un loc de joacă amenajat pentru copii, asta pe lângă ce le oferim acum, adică loc special pentru grătare, foişor de vară, focuri de tabără şi seri bucovinene. Ne-am axat pe mâncarea tradiţională, iar asta le place. Păstrăvul e proaspăt, adus de aproape, de la Valea Putnei, lactatele sunt de la fermele de la noi, legumele din grădină, chiar şi ouăle sunt numai de casă. Până şi pătrunjelul din borş e adus direct din grădină, ca şi salata, iar asta îi încântă nu doar pe străini, ci şi pe români, care vin aici să fie mai aproape de natură. Le plac munţii, natura, să savureze un viţel făcut la rotisor, afară, sau preparate din carne de vânat, dar mult cred că le plac şi oamenii de aici, din Sadova. Nu degeaba s-a scris de Sadova că e satul cu oameni frumoşi. Nu la chip, că ăsta e trecător, ci la suflet”, mai povesteşte Daniela Crăciunaş, care a renunţat la slujba de la CEC, după 15 ani, pentru a se dedica total pensiunii pe care o conduce.

Are acum 16 angajaţi, pe care i-a trimis la cursuri de specializare în turism, iar copiii ei îşi petrec atât de mult timp la pensiune, încât ştiu cum trebuie organizate toate aproape la fel de bine ca ea şi o pot ajuta oricând.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Turism în “satul cu oameni frumoşi”.
 Vizualizări articol: 1185 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
Turism în “satul cu oameni frumoşi”4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Va felicit trimis de
( 2 iun 2008, 23:39:31
eu va felicit pentru ce a-ti realizat dar totusi cred ca se mai trag "sfori "pe la astfel de proiecte,tot ni s-a spus ca nu stim sa cerem fonduri europene dar dupa ce am fost implicat intr-un astfel de proiect nu va mai dau dreptata.
2.   Sadova trimis de
( 3 iun 2008, 06:27:18
ce asta nu are bani sadoveni siau mancat de sub unghi de cand ai stiu(as nacajit)
3.   ??? trimis de
( 3 iun 2008, 13:58:03
TRAIASCA TATICA!!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei