Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 2 iun 2008 - Anul XIII, nr. 127 (3808)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Alina MUNGIU-PIPPIDI

Alina MUNGIU-PIPPIDI


Trânta cu statul

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Oare poţi pleca vreodată suficient de departe de casă? Crezusem că da, dar liniştea mea aparentă în capitala Germaniei, unde trăiesc de vreun an, a luat sfârşit odată cu interviul acordat de Gigi Becali cotidianului Der Tagespiegel. Până atunci, faptul de a fi fost român era ceva cu totul neobservat, cunoscut numai de studenţii noştri din toate universităţile (în a mea sunt doar trei români!), care au din când în când nevoie de scrisori de recomandare, şi de ziariştii persistenţi de la Reuters sau Bloomberg, care te găsesc oriunde te-ai ascunde sau schimba prefixul la mobil. Dar odată cu interviul lui Becali, care ar suna banal în România după atâtea zile de dat în spectacol pe toate televiziunile, faptul secundar al naţionalităţii mele a devenit brusc pregnant. Un coleg de la catedra de drept, judecător în Curtea Constituţională germană, a apărut la nouă în biroul meu să îmi aducă extrasul şi să se intereseze dacă România nu e pe cale să sucombe fascismului. L-am liniştit cum am putut mai bine. O colegă de la ştiinţe politice a apărut o oră mai târziu, să mă întrebe dacă îl cunosc personal pe acest domn. Şoferul care m-a dus la aeroportul cel mai departe de oraş, de unde plecam la un examen doctoral la Paris era marocan, dar citea toate ziarele – m-a întrebat pe larg de interviul lui Becali, după ce am făcut greşeala să îi spun că sunt româncă. Mi-a spus că în nici o ţară africană lumea nu ar vota o asemenea persoană. În unele ţări africane lumea nu votează deloc, dar am înţeles măsura indignării lui şi am aprobat-o, încercând încă să minimalizez chestiunea. „Există musulmani nebuni şi creştini nebuni”, mi-a spus ca încheiere după ce mi-a debarcat bagajele. „Dar dacă ziceţi că lumea nu votează cu el, e bine!”.

După despărţirea de şoferul meu cititor de ziare am petrecut zece minute absurde blestemându-l în sinea mea pe ziaristul care a luat interviul, un băiat politicos, care mai avusese trei întâlniri cu Becali până la asta, pe principiul „mai treci tu până mă găseşti”, cu totul necunoscut în Germania. Ce treabă are acest individ fără subiecte să strice imaginea ţărişoarei noastre? Oare nu ar fi bine să fac o conferinţă informală de presă să spun că românii nu sunt toţi ca Becali, că unicul lucru pe care îl au în comun cu Becali e pasiunea pentru fotbal, că în rest megalomania, vulgaritatea şi brutalitatea personajului îl caracterizează doar pe el, dovadă că numai vreo 4% rătăciţi cu duhul i-au acordat votul lor la alegerile europene, astfel că grobianul nu a trecut peste pragul electoral şi i-a mai rămas doar să bată câmpii pe la emisiuni de doi bani?

Chiar dacă ciobanul criptofascist nu va câştiga alegerile, că oamenii au totuşi bun-simţ în ţara mea natală, e important ca statul să câştige odată bătălia cu Becali, pe orice temei. Becali are avocaţi buni, dar şi Al Capone avea. Vă mai amintiţi pe ce l-au băgat pe Capone până la urmă? Nu pe crime şi contrabandă, unde lichidase toţi martorii, ci pe faptul că pe banii din aceste activităţi, care se aflau în conturile lui, nu plătise impozit. A fost suficient ca să i se dea un secol şi ceva de închisoare.

Până nu reuşim şi noi una ca asta nu o să pot spune şoferului de taxi că România merită să fie, cu Germania, în Uniunea Europeană, şi nu cu Marocul în Africa.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trânta cu statul.
 Vizualizări articol: 2787 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Trânta cu statul4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Categoric,da! trimis de
( 2 iun 2008, 12:07:14
Iata un subiect care este mereu de actualitate, in ultimul timp: pana unde va merge acest individ cu nesocotirea normelor de drept, cu persiflarea institutiilor statului, pana cand institutiile statului se vor lasa calcate in picioare de acest om ce-l considera insusi pe Dumnezeu un fel de institutie corupta care ia plocoanele si-nchide ochii, pana cand alegatorii il vor mentine in atentia publica? Omul ce vorbeste despre crestinarea Europei si a globului[!!!] nu are niciun Dumnezeu !
2.   Nu ne mai miram de nimic trimis de
( 2 iun 2008, 19:48:22
Cred ca i se da prea multa atentie ,si pt asta doar presa noastra de rahat e de vina. Nu mai poti respira de atata fotbal si bineinteles ,cum acest fenomen care afost odata sport,nu are nimic cu cultura ,unde putea sa se afirme o asemenea nulitate decat aici??!!Dar cum fiecare pasare piere pe limba ei si acest cioban va ajunge pana la urma la oile lui.
3.   Si eu am trecut prin momente penibile.... trimis de
( 2 iun 2008, 20:20:23
Nu stiu cit de "miscata" o fi fost madama(la greutatea ei,sunt sceptic)dar pot s-o asigur ca si eu am dat din colt in colt,cind un prieten francez(mai bine zis familia lui),m-au intrebat foarte revoltati daca am vazut piesa-blasfemie jucata la Iasi,in care Christos se deda la felatii cu Maria Magdalena.Sincer sa fiu n-am vazut-o,stiam ceva insa despre scandalul iscat si imputat Mungioaicei,in rol de principal autor ,mai ales moral.Daca si francezii ,ce sunt un popor considerat extrem de libertin,erau revoltati de impietate,catalogind-o,fara precedent,chiar in teatrul bulevardier,va dati seama ce era in sufletul meu si cit dispret nedisimulat simt de atunci fata de monstruasa faptura.Sa pedepseasca ea in acest mod un personaj,ce oricite pacate are,numai de faptul ca nu-i un bun crestin nu poate fi acuzat si atunci apasa cu toata greutatea ei(si are destula) pe pedala la capatul careia e sigura ca se afla (si-o atrage de partea ei),oculta mondiala vinovata de patimile mintuitorului.
4.   Fela... trimis de
( 3 iun 2008, 21:45:00
Nu te mira, priveste atent poza ei...nu?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei