Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 26 apr 2008 - Anul XIII, nr. 99 (3780)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Avertisment ASP

Risc de febră hemoragică pentru persoanele care călătoresc în Bulgaria

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Autoritatea de Sănătate Publică (ASP) Suceava îi avertizează pe cei care vor să călătorească în sud-vestul Bulgariei de riscul îmbolnăvirii prin febră hemoragică. Semnalul a fost transmis, ieri, de directorul executiv al instituţiei, dr. Odette Nicolae, care a arătat că în localitatea Gotse Delchev din Bulgaria, aflată în zona de graniţă cu Grecia şi Macedonia, a apărut febra hemoragică Crimeea-Congo.

 

Simptomele bolii

Potrivit medicului, 6 cazuri probabile de febră hemoragică au fost raportate în această zonă, în perioada 20 martie - 10 aprilie a. c.

„Febra hemoragică Crimeea-Congo este o infecţie endemică în Bulgaria şi în mod particular în această zonă a ţării. În ultimii ani, au fost raportate mai multe cazuri, între 2 şi 20 pe an, cu o rată de mortalitate între 10 - 50%”, a precizat dr. Nicolae.

Şeful ASP a arătat că febra hemoragică Crimeea-Congo este provocată de un

virus identificat prima dată în  1944, în Crimeea, care în 1969 a fost recunoscut în Congo. Oamenii se pot infecta prin muşcătura căpuşelor infectate, prin zdrobirea acestora cu mâinile neprotejate, sau prin contact direct cu sânge sau ţesuturi provenind de la animale infectate. Transmiterea interumană poate apare foarte rar prin expunere la sânge sau alte fluide organice.

Medicul a explicat că debutul bolii este brusc, cu febră mare, dureri musculare, ameţeli, sensibilitate la lumină, dureri abdominale şi vărsături. Ulterior, pacientul poate deveni confuz şi agresiv, iar după 2 - 4 zile în locul agitaţiei apar stări de depresie şi oboseală. De obicei, se instalează şi hepatita.

 

Măsuri de prevenire

„Rata mortalităţii este estimată ca fiind până la 30%, decesul survenind în a doua săptămână de boală. Persoanele care  călătoresc în zone endemice trebuie să aplice o serie de măsuri de protecţie, respectiv substanţe repelente, examinarea tegumentelor şi hainelor, evitarea zonelor cunoscute pentru abundenţă de căpuşe în perioada lor de activitate, primăvara şi toamna. Persoanele care au călătorit în zone endemice şi care prezintă simptome în urma unei muşcături de căpuşă trebuie să consulte medicul de familie sau medicul infecţionist”, a precizat dr. Nicolae.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Risc de febră hemoragică pentru persoanele care călătoresc în Bulgaria.
 Vizualizări articol: 2130 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Risc de febră hemoragică pentru persoanele care călătoresc în Bulgaria1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Lasati voi bulgaria trimis de
(26 apr 2008, 22:16:27
faceti mai bine ce trebuie in romania nu va pese ce e in bulgaria. paste fericit

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei