Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 26 apr 2008 - Anul XIII, nr. 99 (3780)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Pompierii la biserică

Măicuţele, instruite să folosească stingătoarele de incendiu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Din cauza riscului ridicat de producere a incendiilor în biserici şi mănăstiri în perioada Sărbătorilor Pascale, şi cu precădere în noaptea de Înviere, pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava au demarat o campanie de control la toate unităţile de cult din judeţ, pentru a face recomandări şi a vedea dacă măsurile minime de prevenire a incendiilor sunt respectate.

Ieri, echipa de control a ajuns la Mănăstirea Probota, ctitorită în 1530 de către domnitorul Petru Rareş. Aici, maica stareţă Stavrofora Marina Ţurcanu era oarecum obişnuită cu vizitele reprezentanţilor pompierilor şi cunoştea bine regulile minime pe care trebuie să le respecte pentru a preveni incendiile.

 

Panica din mulţime, cel mai mare pericol în cazul unui incendiu

Colonelul Romeo Olariu, şeful Serviciului de Inspecţie şi Prevenire a Incendiilor din cadrul ISU Suceava, i-a atras atenţia maicii cu privire la problemele ce pot apărea în această perioadă.

„Pericolul de incendiu este dat de utilizarea, mai mult decât oricând în această perioadă, a focului deschis, respectiv lumânări şi candele. De asemenea, trebuie să aveţi mare grijă cu instalaţiile şi echipamentele electrice, adesea cu improvizaţii şi defecţiuni. Toate acestea pot provoca tragedii datorită existenţei unui număr foarte mare de credincioşi, mai ales la slujba de Înviere”, a explicat colonelul. El a arătat că în noaptea de Înviere, în eventualitatea izbucnirii unui incendiu, chiar şi de mică amploare, pot apărea probleme deosebite din cauza panicii care se creează în mulţime.

„Trebuie stabilite persoane care să se ocupe de evacuarea credincioşilor, uşile trebuie să stea deschise tot timpul, şi aşa căile de evacuare a credincioşilor în bisericile ortodoxe fiind în general reduse”, i s-a adresat colonelul Olariu maicii stareţe.

 

Sarcini precise pentru maici

După ce l-a ascultat pe colonel, maica a arătat că cunoaşte deja ce trebuie făcut într-o situaţie de acest gen şi a luat deja măsurile elementare de precauţie.

„Noi suntem organizaţi, avem maici cu sarcini precise, care să asigure evacuarea credincioşilor din lăcaşul de cult. În pridvor avem două deschideri, atât pe laturile de sud, cât şi de vest. Avem în dotare stingătoare pe care le verificăm periodic şi avem măicuţe instruite de personal specializat să le folosească”, le-a explicat pompierilor maica Stavrofora Marina Ţurcanu.

Alte maici, a explicat stareţa, au sarcina de a întrerupe curentul electric în cazul unui incendiu şi de a evacua bunurile de patrimoniu dacă este cazul.

 

Puncte forte, puncte slabe în caz de incendiu

După cum a explicat colonelul Romeo Olariu, biserica Mănăstirii Probota nu este printre lăcaşurile unde pericolul de incendiu este mare, asta deoarece structura ei este aproape exclusiv din piatră, iar lemn în interior se găseşte foarte puţin. La capitolul puncte slabe în caz de incendiu colonelul a amintit doar de faptul că uşile din biserică se deschid în interior, nu în exterior, ceea ce ar crea probleme la evacuare în caz de incendiu.

Până în noaptea de Înviere, echipele de la Serviciul de Inspecţie şi Prevenire a Incendiilor trebuie să ajungă în toate mănăstirile şi bisericile din judeţ.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Măicuţele, instruite să folosească stingătoarele de incendiu.
 Vizualizări articol: 1116 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Măicuţele, instruite să folosească stingătoarele de incendiu5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Foarte util ar fi sa fie instruite ... trimis de
(26 apr 2008, 16:08:35
...in vederea folosirii vibratoarelor ca si asa vegeteaza toata ziua prin jurul manastirilor.Ar fi util si sanatos,eventual ar cistiga si bani intrind online sau poate contacteaza pe baisanu ca el are televiziune poate ar iesi ceva din afacerea asta ,pe timp de noapte i-ar creste vizualitatea.Parerea mea.
1.1  RE: Foarte util ar fi sa fie instruite ... trimis de
(27 apr 2008, 21:49:57
daca vrei sa postezi un comentariu, foloseste-ti propriul ID nu fura de la altii, cat despre comentariu............ ma abtin
1.2  RE: Foarte util ar fi sa fie instruite ... trimis de
(27 apr 2008, 22:05:40
...deci noi ceilalti nu ne mai putem numi romani?Pt. info - nu am folosit id-ul cu nici o intentie de a ma semna cu vreun id strain deci nimic rau intentionat.O seara faina.
1.3  RE: Foarte util ar fi sa fie instruite ... trimis de
(27 apr 2008, 22:26:27
....daca asa stau lucrurile, iti accept "explicatia", dar asteptam scuze, cand intri intr-un site, vezi daca nu au folosit, inaintea ta, altii un ID, iar daca il folosesti ori esti rau intentionat ori nu cunosti regulile jocului. Multumesc pentru urare si va doresc bucurie si fericire in Sfintele Sarbatori!
2.   Incendiul din suflet cum se stinge? trimis de
(26 apr 2008, 22:19:55
paste fericit
3.   Domnule colonel trimis de
(28 apr 2008, 20:11:13
Respectuos va rog sa-l amendati pe numitul Petru Rares, fost voievod al Moldovei care a construit gresit Biserica manastirii Probota, usile de intrare deschizandu-se in interior. Conform Legii dreptului la informatii, astept sa ne comunicati cvu cat l-ati amendat pe misel!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei