Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 apr 2008 - Anul XIII, nr. 86 (3767)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Social

Şapte suflete, sub povara sărăciei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Şapte suflete într-un bordei ridicat din chirpici, cu lut pe jos şi fără curent electric. În acest univers al sărăciei trăiesc cinci copii. Unul dintre ei este orb din naştere. O sărăcie căreia familia Gavriliuc, din Corocăieşti - Vereşti, cu greu îi face faţă. Aşa a fost mereu pentru aceşti oameni. Poate ceva mai rău, până ce, cu ajutorul sătenilor, şi-au ridicat un bordei din chirpici, cu două camere, având astfel un acoperiş deasupra capului. Cea mai mare fetiţă are 15 ani, iar cel mai mic are doar cinci ani şi este nevăzător, gradul II.

 

Lovită în burtă de un cal

Mama copiilor, Viorica Gavriliuc, ne-a povestit că Vasile, copilul care nu a văzut niciodată lumina zilei, s-a născut la şase luni, având doar 800 de grame. Femeia îşi aminteşte cu durere că atunci când a fost însărcinată cu Vasile, a mers să muncească la un localnic, să încarce o căruţă cu strujeni.

"Când m-am apropiat de cal, nu ştiu ce l-a apucat şi m-a lovit cu potcoava în burtă. O săptămână am stat în pat cu hemoragie, după care m-am dus la spital. Am născut la şase luni şi doctorii mi-au spus că acest copil va fi cu probleme", ne-a povestit femeia.

 

Are nevoie de noi investigaţii

Vasile pare un copil normal, comunicativ, vorbeşte foarte bine, este inteligent, dar nu vede. Îşi recunoaşte fraţii, părinţii, pe bunica Lucreţia, doar cu o simplă atingere. "Îmi spune mereu: ‘măicuţă, ştiu că tu eşti, dar nu te văd’", ne-a povestit bunica băiatului, din partea mamei, care stă aproape de fiica ei, dar tot în sărăcie şi greutăţi.

Viorica Gavriliuc ne-a povestit că a fost cu Vasilică, cu ani în urmă, la Iaşi, pentru un control oftalmologic. I s-a spus, atunci, că băiatul ar putea fi operat la ochi, dar în străinătate, pe bani mulţi. Trebuia să repete analizele, dar, din lipsa banilor, nu s-a mai dus la Iaşi. Este peste puterile acestei familii.

Tatăl copiilor nu vrea să audă ca Vasile să fie dat la o şcoală specială pentru nevăzători, explicând că el a crescut la o casă de copii, şi ştie cât de greu este. Viorica ar dori să facă mai mult pentru copilul ei bolnav.

 

Suferinţă

Femeia ar vrea un răspuns clar de la un medic, care ar putea să-i spună exact dacă copilul ei se mai poate face bine sau nu. Ar vrea ca cineva să o ajute să-l înveţe pe copil să citească, să-l înveţe să se descurce cât de cât singur.

„Este un copil deştept. Reţine tot ce vorbim în casă, merge singur la bunica lui, fără însoţitor, ţinându-se de gard. Aude foarte bine şi se fereşte de orice pericole... Nu-i este frică. Uneori este tare nervos, spune că îl dor tare ochii, aruncă cu ce prinde în mână, îşi bate fraţii care se află pe lângă el. Se simte diferit şi asta l-a maturizat mai mult”, a mai explicat Viorica.

Vasile mai are patru fraţi. Ionel are şase ani, Ana Maria are nouă ani, Simona are 13 ani. Copiii merg la şcoală, deşi au doar câteva rânduri de haine, nu au pacheţel şi nici bani de buzunar, cum au alţi copii.

 

Tablou dezolant

Familia trăieşte din alocaţia copiilor şi din alocaţia complementară a băiatului nevăzător. Circa 500 de lei, lunar. Nu au animale, deşi ar avea mare nevoie de o văcuţă cu lapte pentru atâţia copii.

Când intri în casa în care locuiesc aceste suflete necăjite, după ce te afunzi în glod până la glezne, ai în faţa ochilor un tablou dezolant: o farfurie ciobită pe care este un colţ de mămăligă, mai multe vase adunate pe o parte de plită, surcele şi un covoraş plin de noroi în jurul sobei, trei paturi aşezate direct pe pământ, pentru cele şapte persoane care dorm în casă. Nimic mai mult. La intrarea în această cameră sărăcăcioasă, o perdea din celofan ascunde câţiva cartofi încolţiţi şi nişte rufe învechite.

 

Merită să fie ajutaţi

Aceşti copii nu au avut parte niciodată de cadouri, de iepuraşi de Paşte, de hăinuţe noi, cum au toţii copiii. Dar mai grav este faptul că păşesc pe pământ, nu au podele pe jos.

Deşi au reuşit să-şi facă singuri acest bordei din chirpici, el nu este terminat, pereţii exteriori nu sunt izolaţi, astfel că iarna este foarte frig. Alimentele le iau pe datorie, iar când vin alocaţiile, plătesc. Aşa procedează şi cu lemnele pentru foc.

Referentul din cadrul Primăriei Vereşti, Mariana Dumnicăi, ne-a spus că părinţii celor cinci copii nu sunt iresponsabili. „Muncesc prin sat, cum pot şi ei, şi nu-şi neglijează copiii. Dar ce să faci cu câteva milioane de lei vechi? Le este foarte greu şi ar merita să fie ajutaţi cu orice: alimente, materiale de construcţii, o văcuţă, dacă s-ar putea. Poate nişte hăinuţe pentru copii, că tot vin Sărbătorile de Paşti, şi este atât de greu să primeşti sărbătorile cu masa goală, în sărăcie şi mizerie”, ne-a spus referentul primăriei. Cei care pot să-i ajute pe aceşti copii, să nu ezite, pentru că puţinul lor înseamnă foarte mult pentru ei. Puteţi suna la Primăria Vereşti, 0230 537 664, referent Mariana Dumnicăi, sau la telefonul mobil (împrumutat de Viorica Gavriliuc, pentru o perioadă, de la o vecină) 0755 363 836.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şapte suflete, sub povara sărăciei.
 Vizualizări articol: 2530 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Şapte suflete, sub povara sărăciei5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Indata apar comentariile...DEGENERATILOR trimis de
(11 apr 2008, 11:45:45
de genul : "de ce sa..... copulat de atatea ori " ??

sau din nou vre-o ...teorie despre.....cheia succesului a....sistemului actual .

cum am mai....spus : SLUJITORII LUI....MAMONA !!!
1.1  RE: Indata apar comentariile...DEGENERATILOR trimis de
(11 apr 2008, 14:23:30
Tu mai ai frati? Ca vad ca mintea e cam impartita! Nu stii decat sa vorbesti urat despre altii (forumisti in general) si sa pui multe puncte. Cred ca numai asta vezi! PUNCTE.

Punct
1.2  RE: Indata apar comentariile...DEGENERATILOR trimis de
(11 apr 2008, 16:01:32
Temida are putine idei...Dar fixe!!
1.3  RE: Indata apar comentariile...DEGENERATILOR trimis de
(11 apr 2008, 16:38:57
Nu judeca ca sa nu fii judecat. Fratilor , hai sa-i ajutam.
2.   Nu inteleg trimis de
(11 apr 2008, 14:36:31
Lipsa de educatie duce la situatie de genul acesta.Aproape toata lumea isi doreste copii dar cand vezi ca nu te descurci cu unul de ce te mai apuci sa faci inca 4?Din pacate aceste familii atat cred ca pot sa faca in viata-multi copii carora sa le plangi de mila.Probabil se gandesc ca o sa aiba Dumnezeu grija si nu neg aici puterea lui Dumnezeu dar mai mult realism nu ar strica.Din pacate si statul le-a incurajat sa faca copii cu nemiluita dar asta e alta poveste pentru care nu e loc aici,

Concluzia:Folositi anticonceptionale, prezervative, ceva.
2.1  RE: Nu inteleg trimis de
(11 apr 2008, 16:04:24
Cazul de astazi este o continuare a articolului de ieri cu "mama eroina". Problema e aceeasi, dovada de promiscuitate, ignoranta, nepasare pentru copiii pe care ii aduci pe lume.
2.2  RE: Nu inteleg trimis de
(11 apr 2008, 21:50:05
Am impresia ca.....nu educatia e de vina, nu au saraci de ei bani de prezervative:)))))))))))

3.   OAMENI BUNI trimis de
(11 apr 2008, 17:14:33
Ma intreb ce masuri a luat primaria si biserica sau stiu numai sa primesca.......
4.   Saraci trimis de
(11 apr 2008, 19:35:06
oameni buni ce scrieti timpeni cine este de vina ca sa nascut bietul baiat asa si ei bieti parinti daca nu ai unde lucra de unde bani fereasca dzeu pe toata lumea...
5.   ... trimis de
(11 apr 2008, 19:36:54
eu am 30 de ani si inca mai astept ca sa avem copii ...ne dorim foarte mult ...dar mai iainte ne gandim...e usor sa ii faci,mai greu este sa ii cresti ;cat despre acesti nenorociti ...sa le fie invatatura de minte si altor persoane,care gandesc cu alt cap...
6.   Nu judeca M trimis de
(11 apr 2008, 20:10:52
le e greu la saraca familie...nu`i usor...dar trebuie sa inveti sa nu judeci pe nimeni!gandeste`te ca este un Dumnezeu care vede totul...si poarta de grija la totzi ce`i cel iubesc pe El!nu`i usor la saracul copil ca nu vede,Roagate sa nu ai niciodata un asa copil!...ca pe langa el vei suferi si tu ca parinte!iti va fi tare greu!de asta nu e bine sa judeci...punete un minut in locul lui!El ce vina arE?deci sa ne fie mila!!
7.   DUMNEZEU INCERCA trimis de
(11 apr 2008, 23:36:31
Alasat pe cei saraci printere noi ca sa vada cit iubim pe aproapele nostru si cit de darnici suntem daca nuvoi fi eu acela Dumnezeu gaseste pe altul cu care Sa-si duca planul pina la capat.
8.   BIne trimis de
(11 apr 2008, 23:53:51
...o sa trimit un prieten sa vada ce si cum.Daca este ADEVARAT ce ai scris ...or sa fie ajutati ...iti promit ...dar daca ai mintit ORCE in articol ...de cacaoa te fac .Ai spus ca dorm pe jos ...dupa poza ( poate gresesc) ...parca fata ar sta pe un pat ?! O sa vedem ...deobicei adevarul iese la suprafata ca si uleiul deasupra apei .

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei