Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 apr 2008 - Anul XIII, nr. 86 (3767)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Catalin MIHULEAC

Cătălin MIHULEAC


Abstinenţă religioasă de masă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Plin de suspans în timpul postului – fie el al Paştelui sau al Crăciunului – e că niciodată nu ştii de unde sare bunul creştin. S-ar zice că e foarte şic să posteşti, e trendy. Judecători penali şi civili – care vând dreptatea pe valută din aia forte – păşesc în restaurante, îşi aşază chintalele pe scaun, apoi parcurg, filă cu filă, dosarul hranei de post. După cheful monstru de-aseară, ce-ar mai turna în ei o ciorbă de pântece cu mult oţet şi cu doi ardei iuţi... Dar se abţin; totuşi, e postul! Când vine trocuţa cu ciorba de legume pe tava garsonului, trag un oftat din subsolul rărunchilor, dar nu duc lingura la gură, înainte de a-şi face pe îndelete semnul crucii. Linişte pliz, domnul judecător posteşte! Dacă aveţi ceva de discutat, vă rog s-o faceţi mai pe şoptitelea! Şi liniştea se lasă ca o halcă de granit, în sala de judecată a stomacului. Doar buzele judelui, familiarizate cu vicii grele, scot un leorpăit solemn ca o sentinţă capitală, dictată în instanţă. 

Dar nu numai în justiţie se păstrează abstinenţele dictate de post. Posteşte şi şpăgarul din Garda Financiară; posteşte şi amploaiatul corupt din Primărie; posteşte şi poliţistul care îşi încasează dreptul – în bani sau în natură – de la proxenetul cu ochelari de soare „Ralph Lauren – Polo”; care proxenet posteşte şi el, că n-o rămâne mai de căruţă. Poliţistul posteşte şi visează: dacă îl ajută Dumnezeu, poate că-ntr-o zi îşi va cumpăra şi el o pereche de ochelari bengoşi dintr-ăştia, ca ai distinsului domn infractor.

Posteşte politicianul, pentru care doctrinele sunt ca ciorapii flauşaţi, schimbând azi PRM cu PNL, şi mâine PNL cu ce-o mai da Domnul; posteşte bătrânul ticălos, expediat ca un colet, spre relaxare, în aerul curat al unei ambasade, departe de praful Bucureştiului; posteşte duduia deputat, pe care până mai ieri băieţii din partid o iubeau în cea mai democratică şi colegială manieră. Posteşte tâlharul, posteşte criminalul, posteşte pedofilul, posteşte cămătarul; dar posteşte şi ăl de-i prinde pe toţi în flagrant, pentru a-i elibera unul câte unul, în spiritul creştinismului.

Dar postul înseamnă şi momentul de revanşă pentru leguma numită „soia”, cea săpunită până la sânge după Revoluţie, când a primit batjocura de sinonim al mizeriei îndurate de noi pe timpul comunismului. Când vremuri alimentare luminoase se vesteau la orizont, cu mânie de înfometaţi am acuzat soia că a uzurpat tronul cărniţei din regatul salamului nostru de zi cu zi; am huiduit-o în pieţe publice, am şters pe jos cu fiecare proteină a sa şi-am dat-o la gazeta de perete, s-o ştie lumea şi s-o urască pe îndelete.

Ce brutal ne-am purtat cu soia, străjeriţă modestă la fruntariile sănătăţii noastre, legumă mai calomniată decât a fost fruntaşul ţărănist Corneliu Coposu! Ne ce cerem iertare acum, pe timp de post creştinesc, răsfăţându-ne, la câte un grătar însorit, cu o salbă de cârnăciori de soia sau cu un ditamai friptan de soia fragedă, preparată în sânge.

În sânge vegetal, fireşte.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Abstinenţă religioasă de masă.
 Vizualizări articol: 785 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 3 voturi
Abstinenţă religioasă de masă4.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Punctul pe i trimis de
(11 apr 2008, 13:47:36
Ca de obicei, domnul Mihuleac pune punctul pe i. Postul inseamna mult mai mult decat abstinenta de la mancare. Degeaba tii post, daca esti corupt, daca nu esti OM cu cei din jurul tau. Numai bine!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei