Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 28 nov 2007 - Anul XII, nr. 284 (3655)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Haos

Ţăranii cer subvenţii pentru terenuri care nu există

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În jur de 32.000 de ţărani din judeţul Suceava, adică mai bine de jumătate din numărul total al celor care au depus cereri pentru a primi subvenţii de la UE, sunt suspectaţi că au declarat în cereri suprafeţe mai mari decât au în realitate.

Parcelele de teren dintr-o anumită zonă, totalizate, au o suprafaţă mai mică decât cea care rezultă din cererile solicitanţilor care au terenuri în zona respectivă.

De exemplu, pe o parcelă de 20 de hectare de teren, solicitanţii cer, însumat, subvenţii pentru 24 de hectare, plusul de patru hectare găsindu-se doar în hârtii, nu şi în teren. Dintr-un calcul simplu, rezultă că aproximativ 46.000 de hectare de teren, din cererile ţăranilor, nu există în realitate. În judeţul Suceava, sunt contabilizate 239.000  de hectare de teren agricol. Aproximativ 20% din această suprafaţă, adică în jur de 46.000 de hectare, nu poate fi subvenţionată deoarece terenurile sunt fărâmiţate. Cu toate acestea, oamenii au depus cereri pentru o suprafaţă de 239.100 de hectare, cu mult peste ceea ce poate fi subvenţionat.

„Unii dintre cei la care se înregistrează inexactităţi au ajuns în această situaţie din cauza unor erori de soft, care vor fi remediate în curând. Cei mai mulţi însă, au probleme care pleacă de la suprafeţele greşite pe care le-au declarat”, a explicat Neculai Perju, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Suceava.

Chemaţi în tarla cu actele de proprietate

Pentru ca situaţia să fie remediată, oamenii au primit, sau vor primi în cel mai scurt timp, notificări, la domiciliu, în care li se va comunica ziua în care se va face, în teren, o nouă măsurătoare a parcelelor.

Pe baza actelor de proprietate ale fiecăruia, se va stabili cine a declarat suprafeţe mai mari decât are în realitate. Cei care nu se vor prezenta la control conform notificării, vor mai fi notificaţi şi a doua oară. Dacă nu se vor prezenta nici atunci, vor fi tăiaţi automat de la subvenţii. De asemenea, şi cei care vor fi depistaţi cu suprafeţe declarate cu mult peste ce au în realitate, vor fi şi ei tăiaţi de la subvenţia de 50 de euro la hectar, acordată de U.E.

Pentru a se putea deveni fermieri şi a încasa banii de la UE, ţăranii trebuie să aibă suprafeţe de teren de minimum 30 de ari, care în total să însumeze cel puţin un hectar de teren agricol. De la acest criteriu au apărut şi fraudele, unii forţând declaraţiile pe propria răspundere pentru a deveni şi ei fermieri. 

Pe jos sau cu căruţa la controale

Pentru a controla din nou situaţia din teren, lucrătorii Agenţiei de Plăţi Suceava trebuie să ajungă în multe zone izolate ale judeţului. Problema este că maşinile de teren ale instituţiei nu sunt încă dotate cu cauciucuri de iarnă.

„Anvelopele vor veni de la Bucureşti, undeva la finele lunii decembrie. Până atunci, pe parcelele de teren spre care accesul nu va putea fi posibil, vom apela la căruţele oamenilor sau vom merge pe jos”, spune directorul Agenţiei de Plăţi.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ţăranii cer subvenţii pentru terenuri care nu există.
 Vizualizări articol: 738 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ţăranii cer subvenţii pentru terenuri care nu există0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei