Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 oct 2007 - Anul XII, nr. 244 (3619)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sânge albastru

Familie de primari

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
"

Orice reuniune de familie se poate transforma oricând în şedinţă de partid. Pentru aceşti oameni, politica este subiect obligatoriu la fiecare întâlnire. Fie că este vorba de generaţii dispărute, de oameni cu tâmplele albe, persoane în puterea vârstei sau doar copii, temele politice au un numitor comun, săgeata liberală.

De mai bine de o sută de ani, în această familie s-a vorbit ori doar s-a gândit în ritm liberal. Nu fac excepţie nici generaţiile actuale, care au impus doi primari în două oraşe ale judeţului. Ei sunt Ion şi Ilie Lungu, oamenii care au primit în urmă cu trei ani şi ceva votul de încredere din partea locuitorilor din Suceava, respectiv Salcea, pentru a le conduce destinele.

Unchiul Dumitru Lungu, record de longevitate în fruntea Primăriei

Dacă fraţii Ion şi Ilie Lungu au ajuns în fotoliile de primari în 2004, recordul familiei este deţinut, fără îndoială, de unchiul lor. Dumitru Lungu a fost primar în Salcea între 1920 şi 1939, iar următorii doi ani a ocupat funcţia de subprefect de Botoşani, zona fiind arondată în acea vreme judeţului vecin. Practic, istoria comunei Salcea s-a confundat în acea perioadă cu Dumitru Lungu. În aceeaşi perioadă, în preajma celui de-al doilea război mondial, bunicul actualului primar al Sucevei a deţinut şi el funcţia de viceprimar în Salcea, timp de un mandat.

„Tupeul” de a fi bogaţi şi de a deţine funcţii atât de importante nu a trecut neobservat. Imediat ce au ajuns la putere comuniştii le-au confiscat averea şi i-au persecutat. Cel mai mult a avut de suferit Dumitru Lungu, trimis în puşcărie. Nici fratele său nu a scăpat prea ieftin. „A fost condamnat la trei ani de închisoare pentru că nu a dat cota de carne. Nu a ajuns totuşi la închisoare pentru că i s-a acordat clemenţă, iar condamnarea a fost cu suspendare”, a spus Ştefan Lungu, fiul fostului viceprimar al comunei Salcea.

Afiş liberal de pe poarta familiei Lungu, murdărit cu fecale

Urmăriţi de Securitate în toată perioada comunistă datorită trecutului liberal, membrii familiei Lungu au avut „interzis” la putere. Asta până în 1990, când Ştefan Lungu a putut să-şi exprime liber opiniile politice. „Îmi aduc aminte că tata a pus pe poartă un afiş despre liberali. Peste noapte poarta a fost unsă cu fecale”, şi-a amintit Ion Lungu.

Această experienţă nu i-a descurajat şi viaţa politică a membrilor familiei Lungu a continuat tot în PNL. După câţiva ani, Ştefan Lungu a primit oferta de a candida la Primărie. A refuzat. „Erau vremuri tulburi atunci, în special cu pământul, iar eu aveam o anumită vârstă, aşa că am refuzat”, a mărturisit Ştefan Lungu.

Tradiţia primarilor din familie a fost reînnodată abia în 2004. La alegerile locale din acel an, bucuria familiei a fost dublă. Ion Lungu a ieşit primar al municipiului Suceava, în timp ce fratele său, Ilie, a fost ales la Salcea.  

„Conjunctura a făcut să fim primari în acelaşi timp”

„Conjunctura a făcut să fim primari în acelaşi timp”, comentează Ion Lungu faptul că atât el cât şi fratele său se află în fruntea unor administraţii locale. Când vine vorba despre viitor, fraţii Lungu cred că totul depinde de alegători. „Nu cred că-l voi depăşi pe bunicul în ceea ce priveşte numărul de ani în fruntea Primăriei Salcea. Oamenii vor decide dacă merit să rămân aici, judecând după realizări”, a opinat Ilie Lungu.

Nici fratele său nu vrea să forţeze mâna destinului şi crede că valoarea unui primar nu se măsoară prin longevitate, ci prin ceea ce rămâne în urma sa. „Eu îmi propun să fiu un primar eficient. Doar aşa poţi primi votul de încredere al populaţiei. Sigur, faptul că unchiul nostru a fost primar timp de 19 ani ne obligă şi pe noi”, a mărturisit Ion Lungu. 

Moţiuni de cenzură introduse de propriul tată

Activitatea celor doi primari este monitorizată permanent de părinţi. Aceştia urmăresc mereu ce se întâmplă pe scena politică românească şi, în special, pe cea locală. Ştefan Lungu nu ezită să-şi critice fiii când aceştia greşesc.

„Pe mine mă are în vizor în primul rând. Pentru că locuieşte în Prelipca, localitate aflată pe teritoriul administrativ al oraşului Salcea, tata ştie tot ce se petrece. Cunoaşte foarte bine pulsul satului, iar opiniile şi nemulţumirile oamenilor ajung imediat şi la mine”, a spus Ilie Lungu.

Cât despre celălalt frate, care deţine funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene a PNL, acesta este luat la întrebări ori de câte ori există probleme în partid. În vârstă de 76 de ani, Ştefan Lungu nu ezită să introducă „moţiuni de cenzură” când crede de cuviinţă. Acestea sunt retrase după discuţiile pe care le are cu cei doi fii, până acum nefiind motive ca „moţiunile” să fie supuse la vot.

Membrii familiei Lungu au interdicţie de a pleca la alt partid

Istoria politică a familiei Lungu pare asigurată. Cu doi fraţi ancoraţi serios în politică, cu un al treilea, Constantin, frate geamăn cu Ion care a refuzat să intre în deliberativul sucevean în calitate de consilier local, prezentul este clar. Viitorul sună la fel de bine. Fiul de 21 de ani al primarului Sucevei deţine funcţia de vicepreşedinte al clubului liberal studenţesc din Iaşi, iar ceilalţi copii sunt educaţi în acelaşi stil.

Concluzia o trage veteranul Ştefan Lungu: „Am o familie puternică cu 4 copii, 12 nepoţi şi 3 strănepoţi. Cu cât vom fi mai puternici, cu atât nu vor mai putea comuniştii să ne dărâme”.

De altfel, viaţa politică agitată de după 1990 le-a adus membrilor familiei Lungu mai multe oferte de a părăsi Partidul Naţional Liberal. Nu a fost nici unul tentat să părăsească barca liberală. Au interdicţie în acest sens de la tatăl lor. „Familia noastră a suferit mult pentru idealurile liberale. Dacă va pleca vreunul dintre ai noştri în altă parte îl voi sancţiona aspru. Dar, eu cred că nu se va ajunge în această situaţie”, a completat Ştefan Lungu."
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Familie de primari.
 Vizualizări articol: 1483 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Familie de primari0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD