Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 oct 2007 - Anul XII, nr. 244 (3619)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Zodia Buldozerului

Mozaicul artistic parietal de la ROMUPS a fost demolat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
"

Ceea ce anunţam în cotidianul nostru de ieri ca fiind o potenţială „demolare penală” s-a înfăptuit. Mozaicul artistic parietal, care decora zidul exterior al halei principale a fostei Întreprinderi de Utilaje şi Piese de Schimb (IUPS), ulterior ROMUPS Suceava, lucrare realizată de artiştii plastici Traian Brădean şi Iacob Lazăr, a căzut sub lama buldozerului. Suceava intră astfel în istoria contemporană ca cel de-al doilea oraş al Bucovinei (după Gura Humorului) în care un mozaic monumental este transformat în moloz.

Firma SC ROBDENIS SRL, contractată de SC IMOTUR SRL Suceava să demoleze toate activele construite ale fostei întreprinderi socialiste, care a fost cândva fala Sucevei, (falimentată, bineînţeles, în democraţia noastră originală), s-a achitat de sarcina de a preda terenul „curăţat” la „cota zero”. 

Deşi secretarul general al Ministerului Culturii şi Cultelor (MCC), Virgil Ştefan Niţulescu, a atenţionat cu o lună în urmă că „distrugerea acestei lucrări reprezintă o infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea”, nimic nu i-a împiedicat pe proprietari să radă toate construcţiile existente în perimetrul respectiv, inclusiv hala pe peretele căreia se afla unul dintre cele mai mari mozaicuri artistice din România.

Intenţia de salvare a acestei lucrări nu a avut sorţi de izbândă. Soluţia propusă de directorul general al Complexului Muzeal Bucovina, Constantin-Emil Ursu, nu a găsit susţinere la autorităţile locale şi judeţene.

Mozaicul, intitulat „Cântare omului şi muncii”, a fost proiectat iniţial pentru a decora staţia de metrou din Piaţa Unirii din capitală, dar, până la urmă, pentru că s-ar fi încărcat prea mult costurile construcţiei şi amenajării metroului, a fost realizat şi adus la Suceava, unde s-a construit special un zid pentru amplasarea lui. Dincolo de titlu, care, în „epoca de aur”, trebuia să rezoneze cu cerinţele partidului (altfel lucrările plastice nu aveau şanse de finanţare), scenele pe care le prezenta mozaicul ilustrau teme cu valoare universală (pacea, maternitatea) sau cu specific tradiţional românesc (păstori, buciumaşi, personaje îmbrăcate în costume populare).

Indiferent însă de tematică şi de motivele ilustrate, vorbim despre creaţia unor artişti plastici care-i conferă lucrării statutul de operă de artă. Secretarul general al MCC, Virgil Ştefan Niţulescu, sublinia faptul că este vorba de „o lucrare parietală care are statutul juridic de monument de for public şi, ca atare, trebuie protejată”. Nefiind însă inventariată şi neexistând un document care să dovedească faptul că se afla în posesia explicită (ca operă de artă) a unui proprietar, lucrarea avea ca unică „umbrelă de protecţie” respectarea Legii 8/1996, care vizează dreptul de autor şi drepturile conexe.

Rămâne de văzut dacă, în calitate de autor, maestrul Traian Brădean, ajuns la vârstă octogenară (ale cărui lucrări de pictură - de dimensiuni mici în comparaţie cu uriaşul mozaic de la Suceava - au în galeriile de artă din capitală preţuri cuprinse între 16 şi 22.000 de euro) îşi va reclama drepturile potrivit legii, inclusiv cu pretenţia de daune pentru distrugerea lucrării."
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mozaicul artistic parietal de la ROMUPS a fost demolat.
 Vizualizări articol: 1289 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 3 voturi
Mozaicul artistic parietal de la ROMUPS a fost demolat4.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   K,m trimis de
(17 oct 2007, 19:02:55
proba
2.   Nu stim decad sa distrugem trimis de
(18 oct 2007, 09:41:32
Astept cu nerabdare consecintele demolarii acestui mozaic...dar sunt sigur ca nu se va intampla nimic, cum de altfel nu au patit nimic nici cei ce au demolat .....ROMANIA.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează