Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 30 ian 2014 - Anul XIX, nr. 22 (5531)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

„Boala cafelei” - o problemă care afectează tot mai mulţi oameni

Aţi auzit vreodată pe cineva spunând „sunt un zombie fără cafeaua de dimineaţă”? Mulţi oameni glumesc pe tema stimulării zilnice pe care le-o oferă cafeaua.

Totuşi, un nou studiu realizat de Laura Juliano, profesor de psihologie la Universitatea American, sugerează că mulţi oameni sunt atât de dependenţi de cofeină încât suferă simptome ale sevrajului şi nu pot reduce consumul de cofeină chiar dacă sunt în situaţii în care pot fi afectaţi de cofeină, precum o sarcină, o tulburare a inimii sau o sângerare.

Aceste simptome combinate formează o afecţiune cunoscută sub numele de „boala consumatorilor de cafea” (Caffeine Use Disorder în limba engleză). Conform studiului realizate de Juliano, deşi cofeina este cel mai folosit drog de pe Terra, fiind prezent în cafea, ceai, sucuri, analgezice, ciocolată şi în băuturi şi alimente „energizante”, specialiştii din domeniul medicinii nu au reacţionat prompt pentru a caracteriza consumul problematic de cofeină şi pentru a recunoaşte că anumite cazuri necesită tratament.

„Efectele negative ale cofeinei nu sunt recunoscute, deoarece este un drog acceptabil din punct de vedere social şi consumat pe scară largă, ce a fost integrat în obiceiurile şi în rutinele noastre”, afirmă Juliano. „Deşi mulţi oameni pot consuma cofeina fără a fi afectaţi, în anumite cazuri poate produce efecte negative, dependenţă fizică, afectează funcţionarea de zi cu zi şi poate fi greu de renunţat la consumul său, toate acestea fiind semne ale unei utilizări problematice”, explică Juliano.

În primăvara anului trecut, American Psychiatric Association a recunoscut în mod oficial „tulburarea utilizării de cofeină” drept o problemă de sănătate ce necesită mai multă cercetare, incluzând-o în DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Health Disorders), manualul standard în care sunt clasificate tulburările mentale.

„Există această abordare greşită atât în rândul cadrelor medicale, cât şi în rândul oamenilor de rând, ce îi face pe oameni să creadă că nu este greu de renunţat la cofeină. Totuşi, studiile realizate la nivelul populaţiei sugerează că mai bine de 50% dintre consumatorii obişnuiţi de cofeină relatează că au întâmpinat dificultăţi în a se lăsa sau a reduce consumul de cofeină”, a explicat Juliano.

Pe baza cercetărilor efectuate până acum, Juliano sfătuieşte ca adulţii sănătoşi să limiteze consumul de cofeină la maximum 400 de miligrame pe zi, echivalentul a 2-3 ceşti de 200 de mililitri de cafea. Femeile însărcinate ar trebui să consume mai puţin de 200 de miligrame pe zi, iar oamenii care suferă adeseori de anxietate sau insomnie, cât şi cei cu probleme de inimă, hipertensiune sau incontinenţă urinară, ar trebui să limiteze consumul de cafea.

Sursa: Eurekalert – descopera.ro

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Boala cafelei” - o problemă care afectează tot mai mulţi oameni.
 Vizualizări articol: 5960 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
„Boala cafelei” - o problemă care afectează tot mai mulţi oameni3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei