Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 30 ian 2014 - Anul XIX, nr. 22 (5531)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Declaraţii

Preşedintele UNOPA: „Situaţia tratamentului pentru bolnavii HIV/SIDA din Suceava este unică în ţară”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Nici un spital din ţară nu se confruntă cu o criză de medicamente atât de lungă ca cel din Suceava, care nu mai poate asigura de două luni tratamentul pentru persoanele seropozitive. Afirmaţia îi aparţine preşedintelui Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), Iulian Petre, care a declarat ieri pentru Monitorul de Suceava că „din motive care îmi scapă, situaţia tratamentului pentru bolnavii HIV/SIDA din Suceava este unică în ţară”.

„Nu ştiu să se fi întâmplat aşa ceva şi în alte judeţe. La Iaşi, unde au apărut primele semnale din ţară, problemele au început să apară după data de 6 ianuarie”, a spus preşedintele UNOPA. El a remarcat că în 2013 bugetul a fost asigurat la limită în toată ţara, dar a contat şi felul în care spitalele au stabilit necesarul de bani, au cheltuit sumele alocate şi au scăpat de soldurile din anul precedent. Iulian Petre a anunţat că din informaţiile pe care le deţine bugetele judeţelor pentru 2014 au fost stabilite şi urmează a fi comunicate direcţiilor de sănătate publică, iar sumele alocate se pare că vor fi egale cu cele din 2013 dacă nu chiar şi mai mari.

 

1,952 de milioane de lei, pentru viaţa seropozitivilor suceveni

Acelaşi semnal pozitiv l-a primit şi directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, dr. Tiberius Brădăţan, care a informat ieri că situaţia de criză îşi va găsi rezolvare în scurt timp. „S-au deblocat fondurile pentru prima lună. Furnizorii de medicamente ştiu cam care e necesarul şi ar trebui să aibă medicamentele pregătite pentru a ni le furniza”, a spus medicul.

El a arătat că pentru trimestrul unu al acestui an, suma cerută ministerului de resort pentru tratamentul bolnavilor HIV/SIDA este de 1,952 de milioane de lei, în aceşti bani fiind inclusă şi diferenţa de 281.000 de lei rămasă neplătită din luna decembrie.

Dr. Tiberius Brădăţan a declarat că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava 162 de persoane seropozitive sunt luate în evidenţă pentru terapia cu antiretrovirale. Anul trecut, pentru tratamentul acestor bolnavi, unitatea a cheltuit în fiecare lună o sumă medie de 365.477 de lei. Pentru 2014, necesarul lunar ar fi în medie de 557.000 de lei. Costurile cu medicaţia unui astfel de pacient se ridică la 3.400 de lei pe lună, a precizat medicul.

 

90% dintre bolnavii de HIV/SIDA şi-au întrerupt forţat terapia

La Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, stocurile de medicamente pentru bolnavii HIV/SIDA s-au epuizat din decembrie anul trecut. În lipsa unor fonduri pentru noi achiziţii, terapia antiretrovirală nu a mai putut fi continuată. Nu e prima oară când se înregistrează sincope în asigurarea tratamentului pentru persoanele seropozitive din judeţ, însă niciodată până acum suferinzii nu au fost lăsaţi două luni fără medicamentele care le mai dădeau o şansă la viaţă.

La această oră, 90% dintre bolnavii HIV/SIDA au întrerupt complet tratamentul, potrivit celor declarate marţi de preşedintele Asociaţiei Red Ribbon Suceava, Dorina Vasile. Aceasta a avertizat că dacă situaţia nu se va rezolva în cel mult două săptămâni, pacienţii vor ieşi în stradă să-şi ceară dreptul la viaţă şi vor demara acţiuni în instanţă. Dorina Vasile a subliniat că întreruperea medicaţiei duce la instalarea unei rezistenţe faţă de tratament, iar persoanele seropozitive riscă să fie ucise de bolile oportuniste”, a spus Dorina Vasile.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preşedintele UNOPA: „Situaţia tratamentului pentru bolnavii HIV/SIDA din Suceava este unică în ţară”.
 Vizualizări articol: 2456 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Preşedintele UNOPA: „Situaţia tratamentului pentru bolnavii HIV/SIDA din Suceava este unică în ţară”5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei