Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 30 ian 2014 - Anul XIX, nr. 22 (5531)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Nominalizare

Suceveanul Norman Manea, propus pentru premiul Nobel pentru Literatură 2014

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Comitetul director al Uniunii Scriitorilor din România (USR) a propus patru scriitori români pentru nominalizările pentru Premiul Nobel pentru Literatură 2014. 

Potrivit paginii electronice a USR, „Uniunea Scriitorilor din România se află printre instituţiile şi asociaţiile care primesc din partea Academiei Suedeze invitaţia de a propune scriitori pentru premiul Nobel. Anul acesta, Comitetul Director al USR i-a propus pe următorii scriitori: Nicolae Breban, Mircea Cărtărescu, Norman Manea, Varujan Vosganian”.

Criteriile de care s-a ţinut cont în vederea propunerii celor patru scriitori au fost „valoarea lor şi traducerile în limbile străine”, potrivit reprezentanţilor USR.

Din Comitetul Director al USR fac parte: Nicolae Manolescu - preşedintele USR, Varujan Vosganian - prim-vicepreşedintele USR, Gabriel Chifuv - vicepreşedintele USR, Adrian Popescu - membru din partea Filialei Cluj, Cassian Maria Spiridon - preşedintele Filialei Iaşi, Dan Mircea Cipariu - preşedintele Filialei Bucureşti - Poezie, Aurel Maria Baros, preşedintele Filialei Bucureşti - Proză, şi Mircea Mihăieş - membru din partea Filialei Timişoara.

 

Opere traduse în peste 20 de limbi

Născut în 1936, la Suceava (Burdujeni), Norman Maneaeste unul dintre cei mai apreciaţi prozatori şi eseişti români contemporani, cu o reputaţie internaţională.

Debutul său literar a avut loc în 1966, publicând numeroase volume de atunci - „Captivi” (1970), „Atrium” (1974), „Cartea fiului” (1976), „Zilele şi jocul” (1977), „Anii de ucenicie ai lui August Prostul” (1979), „Plicul negru” (1986), „Despre Clovni: Dictatorul şi Artistul” (1997), „Întoarcerea huliganului” (2003), „Plicuri şi portrete” (2004), „Fericirea obligatorie” (2004), „Vorbind pietrei" (2008), „Variante la un autoportret” (2008), „Vizuina” (2009), „Curierul de Est. Dialog cu Edward Kanterian” (2010), „Cuvinte din exil” (împreună cu Hannes Stein, 2011). Operele sale au fost traduse în peste 20 de limbi.

Manea a fost distins cu premiul Médicis Etranger, cel mai prestigios premiu francez pentru un roman scris în altă limbă decât franceza, acordat romanului „Întoarcerea huliganului” în 2006, a primit Ordinul Meritul Cultural de la Președintele României în 2007, a primit premiul MacArthur (1992) și bursa Guggenheim (1993). Totodată, este membru onorific al Royal Society of Literature, Marea Britanie.

În 2010 a primit titlul de Comandor al Ordinului Artelor şi Literelor din partea Guvernului francez, iar în 2011, prestigiosul premiu literar Nelly Sachs. În 2012, Uniunea Scriitorilor din România i-a decernat Premiul Naţional pentru Literatură.

Norman Manea a fost deportat în Transnistria pe când avea 5 ani, întorcându-se cu familia, în România, în anul 1945. În 1986 a părăsit România şi s-a stabilit în Statele Unite ale Americii, unde a fost profesor universitar la Bard College, New York. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suceveanul Norman Manea, propus pentru premiul Nobel pentru Literatură 2014.
 Vizualizări articol: 6143 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.44/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 9 voturi
Suceveanul Norman Manea, propus pentru premiul Nobel pentru Literatură 20144.459

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei