Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 16 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 62 (5269)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Primele păsări aveau patru aripi

 

Primele păsări de pe Terra aveau patru aripi, afirmă paleontologii chinezi, al căror studiu a fost publicat joi în Statele Unite, fiind realizat pe baza analizei a 11 fosile foarte bine conservate, vechi de peste 100 milioane de ani, informează AFP.

Până la acest studiu, numărul prea mic de exemplare descoperite care prezentau aceste caracteristici nu le-a permis cercetătorilor să afirme cu certitudine că toţi aceşti strămoşi îndepărtaţi ai păsărilor aveau pene pe membrele inferioare.

"Aceste fosile furnizează noi informaţii, care pot să explice pe larg evoluţia penelor", a declarat Xing Xu, profesor la Academia chineză de ştiinţe, unul dintre autorii acestui studiu, publicat în revista Science.

Fosilele, care reprezintă cinci specii de păsări străvechi, aparţin unor exemplare a căror talie era puţin mai mică decât aceea a unui curcan din zilele noastre. Ele sunt expuse la Muzeul naturii din Shandong Tianyu.

"Cele 11 fosile noi acoperă multe goluri de la începutul evoluţiei păsărilor", afirmă David Alexander, cercetător la Universitatea din Kansas, care nu a participat însă la realizarea studiului cercetătorilor chinezi. Cercetătorul american reaminteşte faptul că aproape toţi paleontologii consideră că păsările descind dintr-o familie de dinozauri cu pene.

Prima fosilă a unui exemplar considerat strămoşul comun al păsărilor de astăzi, Archaeopteryx, care a trăit în urmă cu 150 milioane de ani, descoperit în 1861, seamănă cu rezultatul unei încrucişări dintre o pasăre şi un dinozaur, şi avea la rândul său pene pe membrele inferioare.

Cele 11 exemplare noi au trăit în urmă cu 100 milioane de ani - 150 milioane de ani, într-o perioadă care corespunde cu momentul în care un grup de dinozauri cu pene a evoluat pentru a deveni păsări, afirmă savanţii chinezi.

Aceste fosile arată faptul că acele membre inferioare acoperite de pene nu reprezentau un caz rar în evoluţia păsărilor.

"Noile fosile nu lasă loc niciunui dubiu: o morfologie cu patru aripi era curentă printre acele păsări străvechi", care au evoluat apoi şi au păstrat doar două aripi, explică David Alexander.

Acea caracteristică a continuat să existe la primele păsări, înainte de a dispărea progresiv, atunci când membrele inferioare erau folosite pentru mers sau pentru prinsul prăzii.

Studiul savanţilor chinezi nu răspunde însă întrebării următoare: cum erau folosite "aripile din spate" pentru a zbura?

După părerea lui Xing Xu, ele formau o suprafaţă plană şi plată care ar fi putut conduce la creşterea portanţei şi a manevrabilităţii. Sankar Chatterjee, un cercetător de la Universitatea Texas Tech, consideră că această configuraţie de tip "biplan" a primelor păsări ar fi putut permite o mai mare stabilitate în timpul planării, însă a făcut ca manevrele de la sol să devină mai dificile.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primele păsări aveau patru aripi.
 Vizualizări articol: 934 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Primele păsări aveau patru aripi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei