Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 16 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 62 (5269)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cercetări

Cum pot mesajele trimise pe telefon să anunţe un atac cerebral

 

Potrivit unor doctori, sms-urile trimise pe telefon ar putea fi un instrument vital în diagnosticarea unor atacuri cerebrale potenţial fatale, mesajele incoerente putând fi un semnal al unui atac cerebral chiar dacă persoana în cauză poate vorbi şi scrie normal.

Cercetătorii de la spitalul Henry Ford din Detroit, Statele Unite, au prezentat cazul unui bărbat de 40 de ani despre care credeau că avea un atac cerebral. Acesta era în stare să vorbească normal, dar nu putea să vadă că mesajele pe care le trimitea pe telefon erau incoerente, informează Daily Mail.

Pacientul nu prezenta nici o dificultate în a rezolva corect teste elementare ale abilităţilor lingvistice, constând în fluenţa discursului, a lecturii şi a scrisului. Totuşi, când a fost rugat să tasteze un simplu sms, acesta a ieşit fără nici un sens, iar bărbatul nu îşi putea da seama care era problema şi nici nu observa vreo greşeală în cele scrise.

Deşi acesta arăta doar o uşoară asimetrie a feţei (un simptom cheie este atârnarea feţei într-o parte), doctorii au putut pune diagnosticul de atac ischemic cerebral, în timpul căruia un cheag de sânge sau alt blocaj întrerupe circulaţia sângelui spre o parte din creier. Asemenea atacuri rezultă de obicei într-o anumită formă de afecţiune fizică şi pot fi fatale.

Cazul acesta le-a sugerat medicilor că scrierea mesajelor pe telefon poate deveni o parte importantă în procesul de diagnosticare a atacurilor cerebrale.

Potrivit doctorului Omran Kaskar, neurolog şi autorul principal al studiului, rezultatele ilustrează felul în care mesajele incoerente pot fi singurul simptom al afaziei legate de atac cerebral, o inabilitate parţială sau totală de a forma sau de a înţelege limbajul.

"Pentru că fiecare mesaj text conţine data la care este trimis, poate să ajute şi la stabilirea momentului apariţiei simptomelor sau chiar şi al începerii atacului", a adăugat doctorul Kaskar.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum pot mesajele trimise pe telefon să anunţe un atac cerebral.
 Vizualizări articol: 1159 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Cum pot mesajele trimise pe telefon să anunţe un atac cerebral5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei