Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 16 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 62 (5269)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: Ne propunem un termen rezonabil de intrare în zona Euro, care nu stă să ne aştepte

 

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Bruxelles, că România îşi propune "un termen rezonabil de intrare în zona Euro", deoarece statele UE care au adoptat moneda comună nu sunt dispuse să aştepte prea mult şi îşi vor continua procesul de integrare în acest sens.

"Ne propunem totuşi un termen rezonabil de intrare în zona Euro. Şi aici aş vrea să vă spun următorul lucru: nu va sta nimeni după cei care nu se pregătesc să intre în zona Euro. Se simte că Europa sau zona Euro nu e dispusă să stea să ne aştepte. Ei se duc cu regulile lor înainte şi cei care nu îşi îndeplinesc condiţiile să intre în zona Euro vor rămâne tot mai departe de plutonul statelor din zona euro. Ceea ce pentru mine ar fi o pierdere", a afirmat Băsescu, la finalul reuniunii Consiliului European.

El a amintit declaraţia sa din discursul ţinut marţi în plenul Parlamentului de la Bucureşti privind faptul că termenul oficial asumat de România pentru adoptarea monedei comune în 2015 nu mai este "realist" şi a reiterat că Guvernul, Parlamentul şi Banca Naţională sunt instituţiile în atribuţiile cărora intră să analizeze noul obiectiv de aderare.

"Eu nu am puterea să angajez ţara pe un termen fără să fie această decizie (a Guvernului). Nu preşedintele îndeplineşte condiţiile de intrare în zona euro (...) Dacă mă întreba cineva astăzi sau ieri spuneam 2015 pentru că acesta este anul oficial, nu aveam ce să spun altceva", a mai afirmat Băsescu în conferinţa de presă de la Bruxelles.

Preşedinte a declarat marţi că este esenţial pentru România să intre în zona Euro în următorii trei-patru ani, el arătând că obiectivul oficial 2015 nu mai este realist şi că trebuie ajustat de către Guvern, Parlament şi BNR.

"Este esenţial să adoptăm moneda Euro în trei-patru ani, astfel riscăm ca următoarea modificare a Tratatelor UE să ne găsească neintegraţi, în afara zonei Euro şi să rămânem aşa", a afirmat Băsescu, el arătând că există "mai multe voci" în UE care vorbesc despre Uniunea "cu două viteze", cu statele care au adoptat Euro şi cele non-Euro.

El a subliniat că aderarea la zona Euro nu este facultativă, ci o obligaţie asumată de România prin Tratatul de aderare.

"În acest moment, ţinta oficială este 2015. În opinia mea, termenul a devenit nerealist şi va trebui ajustat la nivelul Guvernului, Parlamentului, BNR", a arătat Băsescu.

De asemenea, preşedintele a arătat că România este stabilizată macroeconomic şi îndeplineşte în mare parte criteriile de la Maastricht necesare adoptării monedei comune europene, arătând însă că îndeplinirea acestora nu garantează "succesul" economiei româneşti în zona Euro, fiind necesară o economie competitivă care depinde în primul rând de companiile de stat.

"Dacă nu înţelegem că rentabilizarea este cheia, ne pregătim de pe acum pentru un eşec", a afirmat Băsescu, arătând că e nevoie de îndeplinirea obligaţiilor asumate prin Acordul cu FMI şi Comisia Europeană privind introducerea managementului privat şi privatizarea companiilor de stat.

El a a făcut un apel către Guvern şi Parlament în vederea creşterii competitivităţii economiei româneşti şi îndeplinirii criteriilor de la Maastricht pentru a putea intra pregătiţi în zona Euro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: Ne propunem un termen rezonabil de intrare în zona Euro, care nu stă să ne aştepte.
 Vizualizări articol: 1306 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: Ne propunem un termen rezonabil de intrare în zona Euro, care nu stă să ne aştepte0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Si guvernator, si parlamentar, si bancher trimis de
(16 mar 2013, 12:41:24
Toate aceste calitati, si multe altele, pare sa le aiba dl Traian Basescu. Trebuie neaparat sa ne integram in zona euro, ca in caz contrar, vom fi "neintegrati". Sau mai bine-zis, ne-dezintegrati. Totusi, cand anume s-a facut referendum pentru intrarea tarii noastre in u.e.? Cand s-a facut referendum pentru intrarea in zona "euro-gena"? In Polonia s-a facut referendum in 2007, si cu greu a iesit u.e. "castigatoare" asupra natiunii poloneze ("modelul" polonez, dle Ponta, sunteti cu el in gura si in teorie!). La noi, presedintele demis, dar care se agata de putere, ne indica sa ne "integram", desi poporul nostru "suveran" n-a fost chemat la urne! (suveran, conform Constitutiei!). Nici problema actelor biometrice obligatorii pentru "euro" nu e de neglijat. Este o incalcare a drepturilor civile si a intimitatii persoanei. Sa nu mai vorbim de slugarnicia tipici romaneasca a conducatorilor, cand, in 2009, buletinele biometrice "romanesti" prevedeau trei elemente de identificare a persoanei, desi u.e. cerea doar doua elemente de identificare. Obedienta de neinteles, daca u.e "stranuta", nu doar sa-i uram "sanatate", ci sa vedem daca nu cumva vreun plutocrat al ei are si "cancer" in partea neluminata de soare (creierul, adica!). Dl. Basescu uita ca regiumul u.e este un regim de ocupatie straina, atat timp cat intrarea in u.e. s-a facut samavolnic, fara consultarea electoratului, ca in Polonia, Danemarca, Franta si alte tari.
2.   Comentariu trimis de
(16 mar 2013, 12:42:56
nu destul ca traim mai rau decat înainte de a intra in UE ,mai lasati-ne cu zona euro.mutati-vă voi in zona euro,cei care aţi vândut tot din tara asta,inclusiv flota si v-aţi făcut plinul,aţi devenit milionari în euro peste noapte.
3.   Zona euro trimis de
(16 mar 2013, 15:48:13
Ca o tara sa intre in zona euro trebuie sa fie pregatita.Din toate punctele de vedere,si economic,si social,si ca politica monetara.Este un pas urias.daca nu esti pregatit risti sa te prabusesti.Toate tarile cand au adoptat euro au avut probleme.preturile au explodat si au trebuit ani de zile sa se stabilizeze.Cel mai bine se simte Marea Britanie care este in UE dar are moneda proprie.
4.   Catre Politicus trimis de
(16 mar 2013, 15:54:14
Foarte bun comentariul tau.Problema actelor biometrice sau cu cip este foarte sensibila.S-a inceput cu pasaportul,apoi se va continua cu buletinul si carnetul de conducere .In final cipul va fi implantat.Prin intermediul cipului cetateanul va fi controlat pas cu pas,mai mult,ar putea fi influientat in comportament.Este o crasa incalcare a intimitatii si a libertatii de miscare.Cat despre presedintele basescu,el se crede pe vremea cand conducea totul.A trecut acea vreme,acum fiecare institutie a statului trebuie sa-si respecte prerogativele,adica sa vorbeasca doar despre problemele care ii revin.Problema cu zona euro este a guvernului si a guvernatorului BNR.
4.1  RE: Catre Politicus trimis de
(17 mar 2013, 23:55:27
hahahahahaha esti ingrijorat de cip dar daca esti ascultat zilnic de SRI nu te ingrijoreaza?numai cu ID-ul de la calculatorul tau stie unde esti sau cu semnalul de la mobil,ce mai conteaza un chip la buletin cu inaltimea,culoarea ochilor sau marimea sulii,vorba SEFULUI tau ,fiul iubit,ce are de-a face coada vacii cu..........hahahahahahha,voi uselistii va invirtiti dupa coada ca cainii prosti(nu spun ca si voi sinteti....hahahahahahahha)

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei