Legumele în foietaj crocant constituie un preparat tipic oriental, cu un gust dulceag şi o textură crocantă, putând fi servite atât ca antreu, cât şi ca fel principal, la un prânz într-o zi de toamnă.
Număr de porţii: 4
3 dovlecei (500 de grame)
1 ceapă mică
1 cartof
2 fire de pătrunjel tocat
2 ouă
250 de mililitri de lapte
50 de grame de unt
8 foi de aluat tip foietaj
5 linguri de ulei de măsline
sare şi piper proaspăt măcinat, după gust
Mod de preparare:
1. Dovleceii se spală şi se usucă cu ajutorul unui prosop de bucătărie. Se rad legumele pe răzătoarea mare. Ceapa se curăţă şi se toacă fin. Cartoful se curăţă şi se dă pe răzătoarea mare. Pătrunjelul se spală şi se toacă fin.
2. Într-o tigaie se încing două linguri de ulei, se căleşte ceapa timp de două minute, se adaugă dovleceii. Se lasă 10 minute la foc mediu, amestecând regulat.
3. Se adaugă cartoful, se mai lasă pe foc trei minute, amestecând uşor. Se stinge focul, se sărează, se condimentează cu piper, pătrunjel şi se amestecă un ou în compoziţia de legume.
4. Untul se topeşte într-o caserolă, se ia de pe foc, se adaugă laptele, oul şi uleiul rămase. Se amestecă bine cu o furculiţă.
5. Cuptorul se încălzeşte la 180°C. Se taie foile de aluat pe mărimea tăvii în care se va coace plăcinta. Se pun primele patru foi, unse fiecare cu câteva linguri din amestecul de unt şi lapte. Se pune apoi compoziţia de legume şi restul de foi, unse fiecare cu amestecul de unt şi lapte. Ceea ce rămâne din această compoziţie lichidă se toarnă deasupra.
6. Se coace timp de 30 de minute. La finalul procesului de coacere se scoate din cuptor, se stropeşte cu o lingură de apă, se acoperă cu un prosop curat şi se lasă să se odihnească 20 de minute înainte de a o servi.