Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 21 mai 2011 - Anul XVI, nr. 118 (4716)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Mirosul, cheia dezvoltării creierului la mamifere

Necesitatea de a avea un miros mai dezvoltat pentru a supravieţui reprezintă principalul motiv care a condus la mărirea creierului mamiferelor, potrivit unui studiu publicat, joi, în Statele Unite ale Americii, informează AFP.

În afara mirosului, dezvoltarea simţului tactil pare să fi jucat de asemenea un rol important în evoluţia creierului acestor animale, au declarat autorii studiului apărut în revista americană Science.

Paleontologii americani au făcut această descoperire analizând fosilele craniilor a două exemplare din cele mai vechi specii de mamifere, morganucodon şi hadrocodium, mici mamifere insectivore care au trăit în urmă cu 190 de milioane de ani.

Cercetătorii au folosit scanere 3D pentru a reconstitui forma creierului acestor mamifere ancestrale, pornind de la amprentele lăsate în interiorul cutiilor lor craniene fosilizate.

Savanţii au descoperit că aceste mamifere "miniaturale" aveau creierul mult mai mare decât se credea până în prezent pentru aceste animale care au trăit în jurasic.

Astfel, primul hadrocodium descoperit în China, care cântărea doar două grame, avea un creier mare în comparaţie cu talia lui, a declarat Zhe-Xi Luo de la Muzeul de istorie naturală Carnegie din Pittsburgh (Statele Unite), coautor al studiului.

"Studiul nostru a arătat cât se poate de clar faptul că zona olfactivă a creierului acestor prime mamifere ca şi zona asociată senzaţiilor tactile erau supradimensionate", a declarat Zhe-Xi Luo.

"Un simţ sofisticat al mirosului şi al pipăitului era crucial pentru supravieţuirea acestor animale şi ele au fost esenţiale la începutul evoluţiei noastre", a adăugat acelaşi cercetător.

Dintre toate animalele de pe planeta noastră, mamiferele au cel mai mare creier în raport cu mărimea corpului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mirosul, cheia dezvoltării creierului la mamifere.
 Vizualizări articol: 400 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mirosul, cheia dezvoltării creierului la mamifere0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei