Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 mar 2011 - Anul XVI, nr. 64 (4662)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cel mai mare dinozaur carnivor din Brazilia, descoperit de cercetători

Paleontologii brazilieni au prezentat, miercuri, fragmente din craniul alungit şi din maxilarul unui nou spinosaurus, descoperite în nord-estul Braziliei, declarând că acel animal a fost cel mai mare dinozaur carnivor descoperit în această ţară, informează AFP.

"Este vorba de prima specie de teropode descoperită din cretacicul superior, (care a apărut) în urmă cu peste 95 de milioane de ani. Fragmentele au fost descoperite în bazinul râului Maranhao, pe insula Cajual", a declarat paleontologul Elaine Machado, într-o conferinţă de presă organizată de Academia de ştiinţe din Rio de Janeiro.

"Cântărea între cinci şi şapte tone şi măsura între 12 şi 14 metri. Este cel mai mare dinozaur carnivor descoperit în Brazilia", a precizat aceeaşi cercetătoare.

În opinia ei, două specii de spinosaurus au fost deja descoperite în Brazilia, ambele din cretacicul inferior, însă noul dinozaur era diferit de acestea şi semăna mai mult cu spinosaurii descoperiţi în nordul Africii.

"Aceasta este pentru prima oară când găsim doi dinţi de substituţie asociaţi unui dinte funcţional, ceea ce înseamnă că dinţii săi creşteau foarte repede", a precizat aceeaşi cercetătoare.

Noul teropod a fost numit "Oxalaia Quilombolis", ca un omagiu adus lui Oxala - divinitatea masculină cel mai respectată în religia africană, introdusă în Brazilia de sclavii africani -, dar şi lui Quilombolis - insula Cajual care adăpostea una dintre comunităţile quilombo înfiinţate de sclavii fugari în secolul al XVII-lea.

Alte două specii noi - un crocodil care avea o lungime cuprinsă între 2,5 şi 3 metri, numit "Pepesuchus", şi o mică şopârlă lungă de 15 centimetri, denumită "Brasiliguana prudentis", au fost şi ele prezentate. Ambele specii datează tot din cretacicul superior.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cel mai mare dinozaur carnivor din Brazilia, descoperit de cercetători.
 Vizualizări articol: 578 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cel mai mare dinozaur carnivor din Brazilia, descoperit de cercetători0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei