Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 26 mai 2009 - Anul XIV, nr. 120 (4106)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Telefoanele mobile de peste 64 MB, MP3 playerele şi iPod-urile, taxate cu 0,5% drepturi de autor

Importatorii de telefoane mobile cu memorie mai mare de 64 MB, de MP3 playere şi iPod-uri trebuie să plătească drepturi de autor de 0,5% din valoarea în vamă a acestor aparate, potrivit unei Decizii a ORDA, publicată pe 13 mai în Monitorul Oficial.

Decizia Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) cuprinde protocolul privind lista suporturilor şi aparatelor pentru care se datorează remuneraţia compensatorie pentru copia privată pentru operele reproduse după înregistrări sonore sau audiovizuale, precum şi cuantumul acestor remuneraţii.

Obiectul protocolului a fost actualizarea listei de aparate şi suporturi pe care se pot realiza înregistrări sonore sau audiovizuale. Protocolul vizează atât importatorii, cât şi producătorii de astfel de aparate şi suporturi.

Astfel, au fost adăugate în listă aparate precum: telefoanele mobile cu memorie mai mare de 64 MB, televizoare şi magnetoscoape digitale cu HDD sau mediu de stocare încorporat, aparatele de tip Blu Ray Recorder şi HD DVDDVD. Recorder, stick-urile de memorie, MP3 playere, MP4 playere, iPod mediaplayer. La categoria suporturi au fost adăugate cardurile de memorie, discurile Blu Ray şi discurile HD

Pentru aceste aparate şi suporturi, importatorii şi producătorii trebuie să plătească drepturi de autor de 3% (pentru suporturi), respectiv 0,5% (pentru aparate).

Astfel, importatorii de astfel de aparate şi suporturi trebuie să plătească 3% sau 0,5% din valoarea totală în vamă a aparatelor şi suporturilor ce permit reproducerea operelor sonore şi audiovizuale, în sistem analog şi digital, în luna pentru care este datorată (în baza de calcul nu intră TVA, taxe vamale, accize).

Totodată, producătorii din România de astfel de aparate şi suporturi trebuie să plătească 3% sau 0,5% din valoarea totală a facturilor lunare pentru aparatele şi suporturile ce permit reproducerea operelor sonore şi audiovizuale, în sistem analog sau digital (în baza de calcul nu intră TVA).

Sumele sunt colectate de Uniunea Producătorilor de Fonograme din România (UPFR). "Deoarece industria IT&C este foarte dinamică, o dată la trei ani se aduce la zi lista de aparate şi suporturi pentru a include ultimele inovaţii în domeniu. De asemenea, multe aparate sau suporturi dobândesc în timp destinaţii multiple (de exemplu, telefonul mobil a devenit în ultimii ani mediu de stocare, mp3/mp4 player, aparat foto şi terminal de intrare pe Internet)", transmite UPFR, într-un comunicat.

Protocolul a fost semnat de organismele de gestiune colectivă Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România - Asociaţia pentru Drepturi de Autor (UCMR-Ada), Societatea pentru Drepturi de Autor în Cinematografie şi Audiovizual - Societatea Autorilor Români din Audiovizual (DACIN-SARA), Uniunea Producătorilor de Fonograme din România (UPFR), Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiştilor Interpreţi (CREDIDAM), Uniunea Producătorilor de Film şi Audiovizual din România - Asociaţia Română de Gestiune a Operelor Audiovizuale (UPFR-AGORA), Asociaţia pentru Drepturile Producătorilor de Fonograme din România (ADPFR), Asociaţia Producătorilor şi Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor (APDETIC), Societatea Comercială "Star Print Trade Co." SRL, Asociaţia Operatorilor Mobili din România (AOMR), Vodafone România şi Orange România.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Telefoanele mobile de peste 64 MB, MP3 playerele şi iPod-urile, taxate cu 0,5% drepturi de autor.
 Vizualizări articol: 421 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Telefoanele mobile de peste 64 MB, MP3 playerele şi iPod-urile, taxate cu 0,5% drepturi de autor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei