Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 23 ian 2009 - Anul XIV, nr. 17 (4003)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Culturi de tutun fără nicotină

Cercetătorii japonezi au declarat, ieri, că au identificat gena care transportă nicotina în plantele de tutun, descoperire care ar putea conduce la producerea unor ţigarete ce nu vor mai conţine periculosul agent cancerigen, informează AFP.

Cercetătorii ştiau deja că planetele de tutun produc nicotină în rădăcină şi o transportă apoi către frunze, dar este pentru prima oară în lume când gena transportatoare a fost identificată.

Experţii de la Kyoto University's Research Institute for Sustainable Humanosphere au descoperit că gena denumită Nt-JAT1 transportă nicotina către vacuolele sau sacii de acumulare a apei prezente la nivelul frunzelor plantei de tutun. Acest studiu a fost efectuat în colaborare cu experţii belgieni de la Universitatea din Ghent.

Această descoperire "ne dă posibilitatea să producem o varietate de tutun care să nu stocheze nicotină în frunze", a declarat Kazufumi Yazaki, coordonatorul studiului.

"Acest lucru le va permite fumătorilor să lupte împotriva dependenţei de nicotină fără să folosească diverse strategii împotriva fumatului", a declarat Yazaki, adăugând că va fi benefic şi pentru nefumători, deoarece fumul de tutun nu va mai conţine nicotină.

Gena transportatoare va putea fi folositoare nu doar industriei de tutun, ci şi în scopuri medicale şi în agricultură, a declarat Nobukazu Shitan, profesor asistent în cadrul institutului japonez.

Nicotina face parte din grupul compuşilor alcaloizi. Anumiţi alcalozi vegetali sunt folosiţi în tratamentul împotriva cancerului, iar descoperirea acestei gene ar putea fi folositoare pentru obţinerea unor varietăţi de plante capabile să producă cantităţi mai mari din aceşti alcaloizi folositori.

Shitan a declarat că şi alte gene joacă, probabil, un rol important în transportul nicotinei în interiorul plantei de tutun, şi că sunt necesare studii suplimentare pentru a le identifica.

Această descoperire urmează să fie publicată în ediţia online din această săptămână a revistei Proceedings of National Academy of Science.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Culturi de tutun fără nicotină.
 Vizualizări articol: 656 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Culturi de tutun fără nicotină0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei