Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 9 oct 2008 - Anul XIII, nr. 238 (3919)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

A murit singurul român laureat cu premiul Nobel

George Emil Palade, medic şi om de ştiinţă american de origine română, laureat al Premiului Nobel pentru fiziologie şi medicină în 1974, a decedat, ieri dimineaţă, în casa sa din San Diego, SUA, la vârsta de 96 de ani, a declarat rectorul UMF "Carol Davila", Florian Popa.

George Emil Palade s-a născut la Iaşi, în 1912. În 1946 se însoară cu Irina Malaxa, fiica industriaşului Nicolae Malaxa şi pleacă cu soţia sa în Statele Unite ale Americii, fiind angajat ca cercetător la New York University.

În anul 1974 primeşte Premiul Nobel pentru Fiziologie şi Medicină, pe care l-a împărţit cu Albert Claude şi Christian de Duve.

George Emil Palade s-a născut la Iaşi, în 1912, într-o familie de intelectuali, tatăl său fiind profesor de filosofie, iar mama, profesoară de liceu. Mediul familial l-a încurajat în formaţia sa intelectuală.

În 1930, el a fost admis ca student la Facultatea de Medicină a Universităţii din Bucureşti, pe care a absolvit-o în 1940, obţinând titlul de Doctor în Medicină cu o teză referitoare la probleme de structură histologică.

În 1946, Palade se însoară cu Irina Malaxa, fiica industriaşului Nicolae Malaxa, şi pleacă cu soţia sa în Statele Unite, unde este angajat ca cercetător la Universitatea din New York. Acolo l-a întâlnit pe Albert Claude, omul de ştiinţă care i-a devenit mentor. Claude lucra la Institutul Rockefeller şi l-a invitat pe Palade să lucreze împreună cu el în Departamentul de patologie celulară. George Palade a descoperit importanţa excepţională a microscopiei electronice şi a biochimiei în studiile de citologie. Deoarece nu era biochimist, Palade a iniţiat o colaborare cu Philip Siekevitz, cei doi combinând metodele de fracţionare a celulei cu microscopia electronică, producând componenţi celulari care erau omogeni morfologic. Analiza biochimică a fracţiunilor mitocondriale izolate a stabilit definitiv rolul acestor organe subcelulare ca un component major producător de energie. Cel mai important element al cercetărilor lui Palade a fost explicaţia mecanismului celular al producţiei de proteine. El a pus în evidenţă particule intracitoplasmatice bogate în ARN, la nivelul cărora se realizează biosinteza proteinelor, numite ribozomi sau "corpusculii lui Palade".

În 1961, Palade a fost ales membru al National Academy of Science. Împreună cu Keith Porter, cercetătorul a editat The Journal of Cell Biology, cea mai importantă publicaţie ştiinţifică în domeniul biologiei celulare

Din 1973, Palade a început să lucreze la Universitatea Yale University, iar din 1990, s-a mutat la Universitatea din San Diego (California).

În anul 1974, George Emil Palade primeşte Premiul Nobel pentru fiziologie şi medicină, pe care l-a împărţit cu Albert Claude şi Christian de Duve. A fost ales membru de onoare al Academiei Române, iar pe 12 martie 1986, preşedintele american Ronald Reagan i-a decernat Medalia Naţională pentru merite deosebite în domeniul ştiinţei.

În 2008, preşedintele Traian Băsescu l-a decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Colan.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A murit singurul român laureat cu premiul Nobel.
 Vizualizări articol: 572 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
A murit singurul român laureat cu premiul Nobel0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Fotografie trimis de
( 9 oct 2008, 22:50:43
Ar trebui o fotografie cu dl Palade si �n plus cred ca nu era cel mai bun loc la rubrica "fapt divers" Oricum bine ca s-a scris ceva si despre el.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei