Un recent studiu a demonstrat că italienii au o speranţă de viaţă mult mai mare decât a celorlalţi locuitori de pe Bătrânul Continent.
Un motiv l-ar putea constitui şi mâncarea, în mod deosebit populara pizza. În ciuda faptului că este greu de crezut, pizza este benefică pentru sănătate, un factor important fiind însă modul în care este servită. Medicii milanezi au ajuns la concluzia că dacă sunt folosite ingredientele potrivite, pizza este o adevărată mană cerească pentru sănătate. Specialiştii au constatat că persoanele care consumă de două ori pe săptămână o pizza preparată aşa cum trebuie, au mult mai puţin şanse să sufere un infarct decât semenii lor care nu se dau în vânt după această specialitate.
Dacă sunt folosite corect ingrediente precum uleiul de măsline, sosul de roşii, usturoiul sau alte condimente, specialitatea italiană fortifică inima şi vasele arteriale şi scade nivelul colesterolului. În plus, antioxidanţii din condimente şi sosul de roşii diminuează riscul apariţiei cancerului. Nu trebuie omis nici faptul că roşiile conţin vitamina C, iar 100 de grame de tomate acoperă un sfert din necesarul zilnic de vitamine al unei persoane. Un alt ingredient de bază, măslinele, precum şi uleiul de măsline, conţin substanţe benefice pentru inimă şi circulaţie şi contribuie la scăderea colesterolului. Iar pentru ca pizza să fie şi mai sănătoasă, nu uitaţi să adăugaţi puţină ceapă sau usturoi. Cercetătorii au descoperit că o doză mică de quercitină, ce poate fi luată din 100-200 de grame de ceapă, poate ajuta la prevenirea inflamaţiilor cronice care pot afecta arterele. La rândul său, usturoiul este, fără doar şi poate, unul dintre cele mai cunoscute şi mai apreciate condimente, ale cărui calităţi terapeutice nu au fost suficient exploatate.
Şi pentru că o pizza la carte nu este perfectă fără caşcaval, specialiştii vă recomandă să folosiţi cantităţi moderate de parmezan, care furnizează o cantitate de calciu benefică pentru oase şi dinţi.