Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 9 oct 2014 - Anul XIX, nr. 235 (5744)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video
Alina MIHAESCU

Alina MIHĂESCU


Norman Manea: „Faceţi-vă o ţară fericită (...) lăsaţi premiul Nobel hazardului!”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Suntem în săptămâna Nobelurilor, iar despre ziua de joi, 9 octombrie, putem spune că suntem în cărţi. La figurat, dar şi la propriu, pentru că se decernează premiul Nobel pentru literatură, domeniu în care România este reprezentată. Iar febra asta a Nobelurilor ne frământă pe noi, românii, ne frustrează şi ne face ca, an de an, să ne numărăm laureaţii şi să ni-i asumăm pe toţi, chiar dacă majoritatea au doar origini româneşti. La casele de pariuri, Mircea Cărtărescu deţine o cotă egală - 25 la 1 - cu cele atribuite scriitorilor Milan Kundera, Thomas Pynchon şi Cees Nooteboom sau cântăreţului american Bob Dylan, în ceea ce priveşte şansele de a câştiga Nobelul pentru literatură în acest an. La aceeaşi casă de pariuri, Ladebrokes, pe primul loc, în rândul favoriţilor din acest an, se află la egalitate scriitorul japonez Haruki Murakami şi scriitorul kenyan Ngugi wa Thiong'o. Ambii au o cotă de 4 la 1. Pe locul al treilea se află scriitoarea belarusă Svetlana Alexievici, cu o cotă de 7 la 1. Primul a dat ani la rând târcoale renumitului premiu al Academiei suedeze, următorii doi au origini suficient de exotice cât să fie desemnaţi câștigători. Cel mai probabil, Cărtărescu, şi el propus de mai multe ori, nu va aduce la Bucureşti râvnitul trofeu. Nu anul acesta. Este remarcabilă şi lăudabilă însă compania selectă în care se află. Printre scriitorii creditaţi cu şanse mai mici decât Mircea Cărtărescu se află câteva nume sonore ale literaturii universale, precum Umberto Eco, Margaret Atwood, Amos Oz, Don Paterson, Salman Rushdie, Cormac McCarthy şi John Le Carre. Anul acesta, Mircea Cărtărescu a fost propus pentru Nobel de Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din România (USR), alături de alţi trei scriitori români, printre care şi Norman Manea. Suceveanul Norman Manea este cel mai tradus scriitor de limba română contemporan, care locuieşte de peste două decenii la New York, deţinător a prestigioase distincţii literare, printre care şi premiul Mac Arthur, aşa-numitul Nobel american. Norman Manea s-a aflat luni la Suceava. L-am întâlnit şi, printre altele, am vorbit şi despre anunţul de joi, de la Stockholm. „E un premiu foarte important încă, deşi foarte contestat, dar e un premiu, nu altceva. Nu pronostichez, nu ştiu, dar înţeleg frustrarea românească. E momentul ca lumea literară de aici să se vindece de această frustrare. Ce facem că n-avem un premiu Nobel? Faceţi-vă o ţară fericită, care să funcţioneze, lăsaţi premiul Nobel hazardului – dac-o să-l aveţi, dacă n-o să-l aveţi. Principalul e dacă rafturile cu cărţi româneşti sunt bune. Şi eu cred că sunt bune.” Ne-o spune un scriitor de notorietate, el însuşi propus pentru premiul Nobel pentru literatură.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Norman Manea: „Faceţi-vă o ţară fericită (...) lăsaţi premiul Nobel hazardului!”.
 Vizualizări articol: 1391 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Norman Manea: „Faceţi-vă o ţară fericită (...) lăsaţi premiul Nobel hazardului!”5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei