Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 9 oct 2014 - Anul XIX, nr. 235 (5744)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Negocieri

Primarul Sucevei speră ca apa caldă să revină la robinete până la finele săptămânii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Oprirea apei calde în municipiul Suceava, care afectează aproape 60.000 de persoane,  va fi resimţită pentru o perioadă de cel puţin câteva zile, în cel mai bun caz, până spre finele acestei săptămâni.

„În primul rând, vreau să-mi cer scuze în faţa cetăţenilor care sunt la sistemul centralizat şi sunt cu plata la zi. Este o problemă de sistem, deocamdată nu se poate face separarea între cei care plătesc şi rău-platnici, dar sper ca în câţiva ani să fie rezolvată şi această problemă. Atunci vom putea să-i debranşăm doar pe cei care nu plătesc”, a spus ieri şeful municipalităţii sucevene, Ion Lungu, care a anunţat că se poartă negocieri pentru ca apa caldă să revină la robinete până la finele săptămânii.

„Fac tot ce se poate ca în perioada următoare să fie reluată furnizarea apei calde – sper chiar că până la finele săptămânii. Sunt în tratative cu cei de la Bioenergy şi cu Termica, pentru a încheia un protocol prin care 42% din încasările de la Termica să fie virate către Bioenergy, în contul energiei termice produse. Dar acesta nu poate fi încheiat astăzi, pentru că una din condiţii este de majorare a costului de transport şi distribuţie a energiei termice, la Termica. Joi, 16 octombrie, vom avea o şedinţă extraordinară de CL, prin care vom discuta această propunere de majorare a preţului la transport şi distribuţie”, a spus Ion Lungu.

Preţul solicitat de Termica, aprobat de ANRSC, este de 159 de lei plus TVA, pentru fiecare gigacalorie care ajunge de la centrala Bioenergy până în locuinţele sucevenilor.

Numai că majorarea tarifului de transport şi distribuţie, condiţie impusă de Termica, care nu afectează direct populaţia, care va plătit tot 185 de lei pe gigacalorie, nu rezolvă problema de fond – cele patru milioane de euro pe care Termica le are de încasat de la populaţie, bani cu care s-ar achita întreaga datorie a Termicii către producătorul de energie termică, Bioenergy (16 milioane de lei).

„Nu în ultimul rând, populaţia trebuie să înţeleagă să plătească. Luna aceasta trebuie să strângem minim un milion de euro, pentru ca aproape jumătate din această sumă să ajungă la Bioenergy, pentru achiziţia de masă lemnoasă.

Partea bună este că există lemn în curte la Bioenergy, partea proastă e că nu poate fi folosit până nu este plătit”, a adăugat Lungu.

Teoretic, pentru ca luna aceasta să fie achitate datorii de un milion de euro către Termica, ar trebui ca, în medie, fiecare din cei peste 21.000 de consumatori racordaţi la sistemul centralizat să achite câte 200 de lei de apartament. În practică, o mare parte din aceste datorii sunt concentrate în „mâinile” câtorva mii de rău-platnici, care i-au „inspirat” şi pe alţii să neglijeze obligaţia de a achita ceea ce consumă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primarul Sucevei speră ca apa caldă să revină la robinete până la finele săptămânii.
 Vizualizări articol: 2590 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 3 voturi
Primarul Sucevei speră ca apa caldă să revină la robinete până la finele săptămânii2.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pana cand ? trimis de
( 9 oct 2014, 12:25:56
Intreb primaria pana cand banii din impozite si alte taxe vor lua directia
spre TERMICA ?? Cu greu , financiar , am centrala termica de aparament pentru care nimeni nu acorda nici o subventie ba chiar se doreste o taxa de mediu ! Cu multa zarva s-a anuntat ca noua centrala termica va asigura de toate : PRETURI MICI SI CONFORT ! Cred ca singurul lucru pe care il face este sa arda padurile . Sunt multe de spus dar discutiile din presa si inplicit din C L se refera la probleme partinice !
2.   La primarie este huzur de atiata caldura! trimis de
( 9 oct 2014, 15:11:11

Dârdâim de frig in blocuri cu mucegai si cu tevi colmatate, fara apa calda, fara caldura si lor, uite la ce le sta capul, ce planuri sumbre pregatesc in defavoarea populatiei!
Asta dovedeste, pentru a cita oara, cit sunt de preocupati acesti indivizi de problemele MARI ale obstii.
Acesti indivizi merita a fi degradati nu numai din functiile gras remunerate, pe care le detin, ci din calitatea de OM.
Scandalos si dezonorant pentru aceasta clasa politica!
2.1  RE: La primarie este huzur de atiata caldura! trimis de
(10 oct 2014, 09:42:53

Lungu este un parvenit, un needucat, insensibil la suferinta celor defavorizati.
3.   Memorie scurta trimis de
( 9 oct 2014, 19:03:09
"Domnule Primar, sa nu-mi spui ca suferi de amnezie. Pe 22 decembrie 2009, C.L. a aprobat scaderea capitalului social al Termicii cu 70 mil lei si compensarea cu datoria primariei de 70 mil lei. Populatia sucevei vrea si ea ceea ce ai facut matale. Mai redu inca odata capitalul social cu 20 mil lei si compenseaza cu datoria populatiei. Adica matale poti, dar suceveni nu. EXPLICA MATALE CA CEEA CE S-A PRODUS ATUNCI NU E VALABIL SI ACUM?"
Asta e un citat dintr-un comentariu de la un Monitorul mai vechi care merita amintit.
Pai nu mai e valabil pentru ca noua centrala Bioenergy este cu capital privat, unde nu mai canta si iau hotarari reprezentanţii Municipiului Suceava din Adunarea Generala a Actionarilor de la Termica impreuna cu primarul.
Daca Termica oprea centrala atunci cand nu veneau banutii de la primarie pe subventii nu se ajungea aici, dar cum sa opreasca, cine ii permitea asa ceva, cand unic actionar al Termica era Consiliul Municipal Suceava. Despre ce vorbim aici???

4.   Nu e vina sucevenilor care nu platesc trimis de
( 9 oct 2014, 19:43:07
Sunt indignat cand primarul acuza sucevenii despre care probabil are o parere proasta.

Este vina Termica 100%. Oricine a facut un business la viata lui stie ca un client de obicei nu va plati decat decat este constrans de ceva, altfel e business de donatii. Termica (deci Primaria si Lungu de fapt) nu a facut nici un efort in a implementa o strategie clara de incasare bani de la populatie.

De exemplu:
- eliminati asociatiile - multi oameni nu platesc pentru ca sunt suparati pe asociatii care ii fura si atunci ce zic "lasa ca nu va mai platesc nici eu"
- introduceti alternative la incasare, de exemplu declararea consumului si plata ONLINE - multi oameni nu au timp sa stea dupa programul asociatiei sau nu au chef
- inchideti apa in blocurile unde se merge pe pierderi foarte mari
- actionati clientii cu datorii mari in judecata. Daca va e lene sunt firme specializate care fac totul pentru dvs. si contra unui comision gras din recuperare va lua toate masurile necesare.
Cine citeste si mai are idei sa propuna.

Evident ca nu se va face nimic deoarece sunt interese de protejat.
5.   Trai neneaca trimis de
( 9 oct 2014, 19:44:28
Confortul care il avem acum, e caldura si apa calda de la noua Centrala, care este marea realizare a primarului? Pai domnul edil s-a gandit ca daca treci de la carbune la lemn, populatiei i se va face rusine si va alerga la asociatii cu ultimii banuti ca sa plateasca.
Buba mare e alta, Suceava nu mai are industrie (are Supermarketuri) si e plina de pensionari si someri care nu au de unde sa plateasca. Procentul de datornici care au si nu platesc e mic.
Firma care va avea transportul si distributia energiei termice trebuie sa se gandeasca serios la distributia pe orizontala in apartamente, cu ventile de izolare si gigacalorimetru la usa fiecaruia. Abia atunci se poate vorbi de contracte individuale. Altfel noua centrala merge pe drumul celei vechi. Era sa uit, tot la faliment va ajunge si daca primeste subventia de la Primarie cum a primit-o Termica.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei