Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 9 oct 2014 - Anul XIX, nr. 235 (5744)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6818 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

„Dăruind vei dobândi”

La doar 8 ani, o fetiţă i-a oferit unui copil necăjit propria vioară

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Sunt mulţi cei care după ce au citit cartea „Dăruind vei dobândi”, scrisă de Nicolae Steinhardt, au spus că aceasta le-a dictat într-un fel drumul în viaţă, prin ideile pe care le promovează autorul. Întâlnim oameni care deşi trăiesc chinuit sub ochii noştri indiferenţi, trăiesc în lipsuri, într-o lume a individualităţilor, emoţionează prin gesturile lor de bunătate, prin zâmbetul lor cald, prietenos, prin felul lor demn de a-şi duce „crucea”. Dăruind, aceşti oameni simpli dobândesc negreşit fericirea. Suntem siguri că Ioana Ghimiş, elevă în clasa a II-a A la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, încă nu a citit cartea lui Steinhardt, dar a făcut un gest care poate să deschidă drumul spre inima multor oameni, să fie un exemplu de altruism, de generozitate, de iubire, generate de sufletul ei curat, care nu lasă loc de interpretări.

 

Întâlnire emoţionantă

Pentru că Ioana a crescut şi vioara pe care i-a cumpărat-o tatăl ei i-a rămas oarecum mică, fetiţa le-a spus părinţilor că vrea să dăruiască instrumentul unui alt copil mai mic decât ea. Tatăl fetiţei, Ioan Ghimiş, a apelat la redactorii Monitorului de Suceava, pentru a găsi un copil care să aibă maxim 7 ani şi care să îşi dorească foarte mult să cânte la vioară. Cu sprijinul primarului din comuna Valea Moldovei, Constantin Moroşan, am reuşit să găsim un copil din satul Mironu, care provine dintr-o familie numeroasă, cu 11 copii, el fiind mezinul, copil care îşi doreşte foarte mult să devină asemeni tatălui său, muzicant.

Ne-am deplasat marţi la sediul primăriei din Valea Moldovei pentru ca visul Ioanei de a dărui şi cel al lui Costel Plaiu de a avea propria vioară să se împlinească. Nu pot fi descrise în cuvinte emoţiile celor doi copii. La întâlnire au participat şi Costel Plaiu, tatăl băiatului, şi Zelba Ghimiş, mama Ioanei, oamenii care fac eforturi mari pentru ca cei mici să înveţe carte, să cânte la un instrument, să-şi facă un rost în viaţă.

 

Trei persoane trăiesc din circa 500 de lei pe lună

Dacă vă gândiţi că Ioana este un copil bogat, voi încerca să vă conving că da, este adevărat. Este bogată pentru că are doi părinţi care o iubesc, este bogată pentru că este un copil sănătos, vesel, isteţ, talentat, pentru că are un vis, acela de a deveni cântăreaţă, de a face Conservatorul şi de a evolua pe mari scene ale lumii. Dar înainte de toate, este bogată pentru că are un suflet mare. Familia Ghimiş are o situaţie modestă şi se numără printre chiriaşii Primăriei Suceava. Veniturile familiei Ghimiş sunt formate din indemnizaţia de persoană cu handicap de grad II a lui Ioan Ghimiş, (tatăl Ioanei) în valoare de 235 de lei, alocaţia Ioanei de 42 de lei şi sume mici provenite din muncile ocazionale ale părinţilor, care nu depăşesc 250 de lei pe lună. Cei 500 de lei care le intră lunar în casă le asigură strictul necesar.

Cea mai importantă în familia Ghimiş este Ioana, pentru care părinţii fac eforturi imense de a-i oferi mici plăceri, precum o prăjitură la o cofetărie. „Facem totul pentru ea, pentru că este un copil bun, căruia îi place să înveţe, să studieze vioara. În fiecare săptămână, Ioana are câte două ore de teorie muzicală şi câte două ore de practică, la vioară. Îi place să înveţe, îi place să citească, este sociabilă şi ne aduce multe bucurii. Cum să nu facem chiar imposibilul ca să îi oferim totul acestui copil, care ne dă lecţii în fiecare zi. Ea a fost cea care a venit cu ideea să oferim vioara unui copil care poate şi-o doreşte, dar părinţii lui nu au posibilităţi să i-o cumpere”, ne-a spus mama Ioanei.

 

Familie de muzicanţi

Costel Plaiu, băieţelul din Mironu, a devenit într-o clipă sufletul pereche al Ioanei. Cu câtă timiditate a primit darul, cum le râdeau ochişorii când ea a dăruit vioara şi el a primit-o cu emoţie, cum se priveau şi cum s-au îmbrătişat la final... sunt toate un cumul de stări pe care ne-am dori să le simţim şi ca adulţi. Costel Plaiu, tatăl copilului, ne-a spus că este o bucurie imensă pentru fiul lui, dar şi pentru el, că nu-l mai vede pe Costel junior cum se chinuie să cânte la vioara lui.

„Şi eu provin dintr-o familie numeroasă, cu zece copii. Am învăţat singur, furând meseria de la tata, Gheorghe Plaiu, mare violonist. Cânt de la 9, 10 ani. Luam vioara lui tata din cui, pentru că noi ţinem vioara atârnată în cui. Am fost angajat la Casa de Cultură din Gura Humorului. Aici, în Valea Moldovei, mă cheamă lumea la petreceri, la spectacole, chiar primarul mă cheamă la multe evenimente, şi îi mulţumesc pe această cale că are grijă de noi. Pe mulţi tineri în sat i-am învăţat eu să cânte la vioară. Copilul meu cel mic s-a zbătut mult după o vioară şi le mulţumim din suflet oamenilor veniţi de la Suceava să ne aducă vioara”, ne-a spus bărbatul, care, mândru de ceea ce ştie să facă, ne-a cântat la vioara lui „Balada” lui Ciprian Porumbescu. Holul primăriei din Valea Moldovei devenise un spaţiu al muzicii, pentru că nu numai Costel Plaiu cânta, ci şi Ioana, la vioara cea mică, pe care i-a dăruit-o apoi copilului din Mironu.

Părinţii erau mai emoţionaţi decât copiii lor şi au povestit că sunt mândri de cei mici, de ceea ce cred ei că micuţii vor face în viitor. „Poate că peste ani se vor întâlni pe o scenă, să cânte împreună. Aşa cum eu îmi doresc ca fiica mea să devină o mare violonistă, aşa şi domnul Plaiu îşi doreşte ca fiul lui să înveţe să cânte la vioară. Muzica le poate oferi copiilor noştri o viaţă liniştită, frumoasă, care ne bucură şi pe noi ca părinţi”, ne-a spus mama Ioanei.

 

Ioana a primit o vioară nouă

Generozitatea Ioanei, o lecţie pentru noi toţi, a fost răsplătită într-un mod cu totul neaşteptat. Un om de afaceri sucevean, care a auzit de la redactorii Monitorului de Suceava de gestul frumos făcut de o fetiţă de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”, s-a oferit să-i cumpere o vioară nouă Ioanei. Surpriza a fost mult peste aşteptările ghemotocului de om, ghemotocului de surâs, de vis, de frumos... numit Ioana. Bucuroasă că are o vioară nouă şi poate să studieze pe mai departe acest instrument, Ioana şi părinţii ei i-au mulţumit prin intermediul nostru binefăcătorului ei, care nu a dorit ca numele lui să fie mediatizat. Ioana ne-a spus că îi place mult să cânte la vioară, instrument pe care îl studiază cu profesoara Claudia Julei. „Îmi place să cânt piese ruseşti. Îmi place să pictez, dar îmi plac şi româna şi matematică. Am numai FB. Mă înţeleg foarte bine cu domnişoara învăţătoare Lavinia Mihalescu. Este foarte bună cu noi şi o iubim. Eu îmi doresc să devin cântăreaţă, dar să cânt şi la vioară, pe o scenă mare”, ne-a spus fetiţa.

Astfel de poveşti de viaţă ne dorim să publicăm cât mai des în paginile ziarului Monitorul de Suceava, pentru că aceştia sunt oamenii adevăraţi, care merită promovaţi, care merită să fie cunoscuţi şi apreciaţi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La doar 8 ani, o fetiţă i-a oferit unui copil necăjit propria vioară.
 Vizualizări articol: 2708 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 10 voturi
La doar 8 ani, o fetiţă i-a oferit unui copil necăjit propria vioară4.6510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Daruind vei dobandi! trimis de
( 9 oct 2014, 16:52:13
Asta era stire de prima pagina.. de titlu de ziar....cu litere mari cat China! Dar se pare ca infractorii vand mai bine.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei