Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 iun 2010 - Anul XV, nr. 129 (4420)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Maxim 3 consultaţii pe an pentru o afecţiune acută, decontate de CNAS pentru un asigurat

Casa de asigurări de sănătate decontează maximum trei consultaţii pentru acelaşi episod de boală acută, pe asigurat şi pe an, necesare pentru stabilirea diagnosticului, a tratamentului şi a evoluţiei cazului, potrivit unui proiect de modificare a normelor metodologice a Contractului Cadru pe 2010.

În proiectul postat pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate au fost detaliate situaţiile posibile privind modalitatea de acordare şi decontare a numărului maxim de consultaţii ce pot fi acordate pentru afecţiunile acute de către medicii de familie şi de către medicii de specialitate din specialităţile clinice din ambulatoriu de specialitate.

"Pentru fiecare caz, casa de asigurări de sănătate decontează maximum 3 consultaţii pentru acelaşi episod de boală acută, pe asigurat şi pe an, necesare pentru stabilirea diagnosticului, a tratamentului şi a evoluţiei cazului. Numărul maxim de 3 consultaţii se poate acorda cumulat atât la nivelul medicului de familie cât şi la nivelul medicului / medicilor de specialitate din ambulatoriul de specialitate pentru specialităţile clinice. Pentru acelaşi episod de boală acută, în situaţia în care cele 3 consultaţii au fost acordate de către medicul de familie, acesta nu mai poate elibera bilet de trimitere către alte specialităţi. Pentru acelaşi episod de boală acută, în situaţia în care au fost acordate de către medicul de familie una sau două consultaţii, celelalte consultaţii până la nivelul maxim de 3, pot fi acordate de către medicul / medicii de specialitate, pe baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie, pe care se va menţiona numărul de consultaţii acordate", se arată în proiect.

In document au fost prevăzuţi indicatorii care se au în vedere în cadrul criteriilor pentru respectarea modalităţilor de prescriere, respectiv de utilizare eficientă a fondurilor alocate pentru prescrierea medicamentelor cu şi fără contribuţie personală la nivelul asistenţei medicale primare.

Acestea sunt consumul mediu de medicamente / grupă de boli / nr. de CNP-uri / lună calculat la nivelul fiecărei case de asigurări de sănătate, precum şi numărul de CNP-uri beneficiare de prescripţii medicale înscrise la medicul de familie, la nivelul fiecărei case de asigurări de sănătate.

Ca noutate, în cadrul specialităţilor clinice pentru care se încheie contract de furnizare de servicii medicale în ambulatoriul de specialitate clinic, a fost introdusă specialitatea "chirurgie vasculară", în condiţiile în care unele servicii aferente acestei specialităţi pot fi acordate în ambulatoriu.

Cu privire la investigaţia paraclinică "examen citologic al frotiului de sânge", aceasta se poate deconta de casa de asigurări de sănătate fără recomandarea medicului specialist din ambulatoriul de specialitate clinic, dacă este considerat necesar a fi efectuat, pe răspunderea medicului de laborator, respectiv a specialiştilor cu studii superioare nemedicale care au specializare în hematologie.

În proiect se fac precizări şi cu privind situaţiile în care se întrerupe cura de recuperare sau cura de tratament în acupunctură.

Referitor la serviciile de îngrijiri medicale la domiciliu s-a stabilit că primele 30 de zile de îngrijiri sunt decontate de casele de asigurări de sănătate la tariful prevăzut în Anexa nr. 25 la Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări Sociale de Sănătate nr. 265/408/2010, iar pentru zilele ce depăşesc primele 30 de zile decontarea se face la un tarif ce reprezintă 50% din tariful stabilit prin actul normativ.

"Prin aceste reglementări se are în vedere schimbarea modalităţii de prescriere a medicamentelor în tratamentul ambulatoriu şi control al acesteia, întărirea disciplinei în eliberarea medicamentelor cu şi fără contribuţie personală, conştientizarea asiguraţilor asupra posibilităţilor de tratament şi a costurilor inerente şi implicarea medicilor în asigurarea unor terapii cost-eficiente. Obiectivele urmărite sunt asigurarea accesului la tratamentul necesar, egalitatea de şansă în accesul la tratament, asigurarea unui tratament eficient, limitarea creşterii costurilor cu medicamentele în ambulator", se arată în referatul pentru aprobarea ordinului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Maxim 3 consultaţii pe an pentru o afecţiune acută, decontate de CNAS pentru un asigurat.
 Vizualizări articol: 1128 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Maxim 3 consultaţii pe an pentru o afecţiune acută, decontate de CNAS pentru un asigurat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Niste tarani.... trimis de
( 4 iun 2010, 13:33:10
Eu personal am o problema medicala. Am fost pana acum la 3 medici de specialitati diferite, la fiecare facand o tona de analize, singurul avantaj fiind ca n-am platit consultatia, avand trimitere de la medicul de familie. Problema nu a fost rezolvata, in sensul ca n-am reusit sa aflu nici un diagnostic, medicii la care am fost recomandandu-mi de fiecare data alta specializare la care sa-mi caut rezolvarea problemei. Intrebarea mea e: ce fac acum? Astept un an sa pot merge iar la medic, platesc consultatiile si analizele din banii mei, sau ma rog sa devina boala cronica si nu mai am limita de consultatii?
2.   Niste hoti trimis de
( 5 iun 2010, 09:27:11
Ai dreptate.Cunosc multe persoane cu probleme de sanatate, carora li se retine din salariu bani pentru sanatate, dar care trebuie sa plateasca la spitalele private, pentru ca se stie ca in Romania la spitalele de stat se moare cu zile. Asa o nesimtire nu s-a mai intalnit. Totul este facut ca sa moara oamenii, sa scape de noi. daca nu ai bani sa te duci la privat sau in celmai fericit caz, in stainatate, mori cu zile in spitalele de stat din Romania. Medicii de familie si policlinicile de stat din Romania sunt la fel ca si spitalele de stat.Daca nu ai nevoie de ei este bine, dar daca ai vreo problema, nici daca te trimit in 10 locuri, nu ai un diagnostic corect. Stii ce e tragic, daca faci analizele in doua locuri, nu sunt la fel. Anume fac totul, ca sa nu mai apeleze omul la ei. Totul este sub orice critica. Groaznic, sa le fie rusine.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei