Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 sep 2008 - Anul XIII, nr. 225 (3906)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Invazia de maşini second hand, favorizată de capcanele legislaţiei UE

Relaxarea sistemului de taxare la achiziţionarea maşinilor rulate din Europa, favorizată de "capcanele" legislaţiei europene în domeniu, a condus la creşterea importului de autovehicule second hand şi diminuarea volumului vânzărilor de autoturisme noi, a afirmat premierul Călin Popescu Tăriceanu.

El a amintit că Guvernul a decis introducerea taxei de poluare auto pe principiul "poluatorul plăteşte", dar a arătat că este nemulţumit de "capcanele" legislaţiei europene.

"Ceea ce se întâmplă astăzi în România în privinţa pieţei auto este grăitor. În ultimele luni, odată cu relaxarea normelor privind cumpărarea de maşini de ocazie din Europa, observăm un aflux important de automobile second hand care, evident, nu au niciun fel de aport în ceea ce priveşte veniturile fiscale la buget, dar în schimb frânează consistent vânzările de autovehicule noi. Atât timp cât vorbim de elemente de piaţă liberă şi nu ţinem cont de aceste consecinţe, aş spune perverse, pe care le poate aduce de multe ori legislaţia aplicată orbeşte, putem să ne trezim şi noi în România, ca în alte ţări din Europa, ca piaţa să fie invadată de toate maşinile second hand din vest", a spus Tăriceanu.

Şeful Guvernului a afirmat că statele din vestul Europei sunt "încântate" să scape de vechituri, iar problemele determinate de poluare sunt transferate dintr-o regiune în alta a Uniunii Europene.

"Nu facem decât să transferăm dintr-o parte în alta o povară care pentru umerii noştri este mult mai grea decât pentru cei ai ţărilor din vest", a afirmat premierul.

Înmatriculările de autoturisme noi au scăzut cu 2,3% în primele şapte luni, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, la 171.385 unităţi, în timp ce înregistrările de maşini second hand s-au dublat, la 112.054 unităţi, iar în iulie au intrat în circulaţie mai multe maşini rulate decât noi.

În total, numărul înmatriculărilor de automobile noi şi rulate a crescut cu 23,5%, de la 229.469 unităţi din primele şapte luni ale anului trecut la 283.439 unităţi în perioada corespunzătoare din acest an, potrivit datelor Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

 

Statistici

În ceea ce priveşte echilibrul dintre maşinile noi şi cele second hand, balanţa înclină în continuare în favoarea celor noi, însă înmatriculările de automobile rulate au câştigat 16 puncte procentuale în totalul înregistrărilor.

Astfel, după primele şapte luni ale acestui an, 60,47% din maşini erau noi, iar 39,53% erau autoturisme rulate.

Spre comparaţie, după primele şapte luni ale anului trecut, 76,49% din totalul înmatriculărilor îl reprezentau autoturismele noi, în timp ce doar 23,51% dintre maşinile intrate în circulaţie erau second hand.

Din datele DRPCIV reiese că în luna iulie numărul automobilelor second hand înmatriculate a depăşit pentru prima dată în acest an numărul maşinilor noi înregistrate.

Cea mai probabilă cauză care a condus la această situaţie este diminuarea taxei auto pentru maşinile second hand de import înmatriculate după 1 iulie şi majorarea uşoară la autoturismele noi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Invazia de maşini second hand, favorizată de capcanele legislaţiei UE.
 Vizualizări articol: 457 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Invazia de maşini second hand, favorizată de capcanele legislaţiei UE0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Saracul... trimis de
(24 sep 2008, 12:03:38
Cand vom avea veniturile celor din vest, ca de crestere economica in ultimii ani guvernul se tot mandreste si bate toba sa auda "surzii" de votanti (deci unii se imbogatesc din greu), vom putea sa renuntam la vechiturile Europei. Dar pana atunci, romanul sarac, nu mai are alta speranta decat sa conduca o astfel de masina, pentru ca guvernantii i-au asigurat venituri doar pentru existenta "second-hand".

Cei mai rau este faptul ca bietul roman s-a invatat cu o astfel de existenta si crede ca l-a prins pe Dumnezeu de picior...

Desteapta-te romane!
2.   Marii durere... trimis de
(24 sep 2008, 12:20:49
Eh, domnule Tariceanu, unde va uitati cand vorbiti de masini second hand? la buzunarul dumneavoastra si partenerilor de afaceri sau la aerul poluat? Eu cred ca ne-ati amagit destul. Ca de fier vechi nu se pune problema vindem si facem un leu!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei