Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 sep 2008 - Anul XIII, nr. 225 (3906)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tăriceanu spune că veniturile judecătorilor şi ale procurorilor se situează la un nivel indecent

Miercuri, 24 Septembrie 2008 (19:02:40)
Veniturile judecătorilor şi ale procurorilor se situează la un nivel indecent în raport cu salariul mediu pe economie şi cu scala de salarizare în România şi impune o corecţie obligatorie pe viitor, a declarat, miercuri, premierul Călin Popescu Tăriceanu.

El a arătat că susţine un nivel de salarizare care să elimine tentaţiile de corupţie în sistemul judiciar, dar a apreciat că actualul nivel de remuneraţie, obţinut prin recâştigarea unor drepturi salariale în instanţă, este nepermis.

"În loc să lase Guvernul să deruleze politica salarială, justiţia îşi face propriile legi de salarizare", a spus Tăriceanu.

Premierul a precizat că, prin a treia rectificare a bugetului pe 2008, Ministerul Justiţiei a primit o alocaţie bugetară suplimentară de 714 milioane lei pentru cheltuieli de personal şi plata drepturilor salariale câştigate prin sentinţe judecătoreşti.

"Asta apropo de ce-şi face justiţia cu mâna ei", a adăugat Tăriceanu.

Şeful Guvernului s-a referit la această temă şi în luna aprilie, la o conferinţă de presă susţinută de ministrul Justiţiei, când a declarat că unele salarii din sistemul de justiţie au ajuns, ca urmare a unor decizii de legiferare luate în interes propriu de către judecători, la un nivel aberant şi nejustificat, depăşind orice limită a bunului simţ.

Premierul a arătat că salariile din justiţie nu pot ieşi dintr-un context general al sistemului de salarizare din România şi a arătat că un nivel ridicat al remuneraţiei comparativ cu alte sectoare bugetare, obţinut prin diferite proceduri, este greu de acceptat într-o ţară ale cărei reguli ar trebui respectate chiar de persoanele responsabile pentru aplicarea acestora, respectiv judecătorii.

El a cerut ministrului Justiţiei să prezinte public un raport pe această problemă şi a precizat că aşteaptă propuneri pentru o politică unitară şi coerentă în domeniu.

Într-o discuţie avută, la sfârşitul lunii februarie, cu membrii conducerii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), premierul a asigurat că instituţia va primi un nou sediu, iar magistraţii vor beneficia de venituri suficiente pentru a asigura independenţa justiţiei, solicitând însă ca procesele deschise de magistraţi pentru anumite drepturi salariale să nu devină o practică.

El a amintit că politica salarială este decisă de Guvern, iar deciziile favorabile obţinute în justiţie de magistraţi care au solicitat acordarea unor drepturi salariale au "bulversat" bugetul.

Tăriceanu a precizat că hotărârile definitive ale instanţei de acordare a drepturilor salariale vor fi respectate, dar a arătat că această măsură va "distorsiona" nu doar relaţiile dintre magistraţi şi celelalte categorii de bugetari, cât şi situaţia din cadrul sistemului judiciar.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lidia Bărbulescu, a explicat la acea dată că incoerenţele legislative înregistrate din 1999 au obligat magistraţii să se adreseze justiţiei pentru a primi din partea Guvernului drepturi salariale neacordate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tăriceanu spune că veniturile judecătorilor şi ale procurorilor se situează la un nivel indecent.
 Vizualizări articol: 647 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tăriceanu spune că veniturile judecătorilor şi ale procurorilor se situează la un nivel indecent0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ... trimis de
(24 sep 2008, 19:55:37
Mai intai sa vorbim de parlamentari, apoi de organele de conducere ale partidelor politice. Ce venituri au acestia, si aici nu ma refer la salar, ci la indemnizatiile luate din consiliile de administratie. Nu mai vorbesc de comisioanele pe care le primesc, si nu in ultimul rand, hai sa vorbim de spaga pe care o iau pentru a vota o hotarare sau o lege.

Cat despre justitie... totul pleaca de la clasa politica.
2.   Replica trimis de
(25 sep 2008, 11:09:19
indecente sunt afirmatiile acestui personaj care prin vorbe mestesugite manipuleaza naiviatea celor care il cred.sa-si vada de afacerile lui.
3.   ALEXX ARE DREPTATE PERFECTA trimis de
(25 sep 2008, 12:02:02
ALEXX ARE DREPTATE PERFECTA, DAR IN ACEEASI CATEGORIE INTRA SI MAGISTRATII, ATIT CA SALARII FOARTE MARI (EXORBITANTE) CAT SI CA ALTE VENITURI ENUMERATE DE ALEXX PE CARE LE IAU SI MAJORITATEA MAGISTRATILOR, CA SI POLITICIENII. VINA LE APARTINE AMANDURORA CATEGORII. MULTIMEA PLATESTE, DESTEPTII INCASEAZA. PROSTII DAU VOTUL, DESTEPTI IL CERSESC SI APOI PROFITA. ATENTIE SE APROPIE ALEGERILE, UN DREPT AL CONTRIBUABILULUI DIN 4 IN 4 ANI. FOLOSITIL.
4.   DICTATURA trimis de
(25 sep 2008, 12:24:45
O tara care-si plateste FOARTE GRAS JUSTITIA, POLITIA se numeste "STAT POLITIENESC", sau, mai pe intelesul tuturor DICTATURA !!!! Un prim ministru care SE OPUNE invatamantului si culturii, dar se arata DE FIECARE DATA dispus sa mai pluseze la salariile judecatorilor, inseamna ca SE TEME !!!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei