Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 sep 2008 - Anul XIII, nr. 221 (3902)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Wall Street a avut miercuri cele mai puternice scăderi după 11 septembrie 2001

Wall Street a traversat miercuri cea mai nefastă şedinţă de tranzacţionare de la atacurile din 11 septembrie 2001, scăzând la minimul ultimilor trei ani, deoarece intervenţia statului pentru salvarea AIG de la faliment nu a calmat pieţele, iar băncile se tem să acorde împrumuturi interbancare.

Cei trei indici principali de referinţă ai bursei de la New York au închis miercuri cu 4-5% sub nivelurile de marţi, atenţia investitorilor îndreptându-se către sectorul financiar, unde sunt aşteptate noi falimente.

Indicele Standard & Poors 500 (S&P 500) a scăzut cu 57,2 puncte (4,71%), la 1.156,39, cel mai redus nivel din mai 2005 şi, totodată, cea mai mare scădere din 17 septembrie 2001, când Wall Street s-a redeschis după atacurile de la 11 septembrie.

În acelaşi timp, indicele Dow Jones, alcătuit din principalele companii din industrie listate la New York, a scăzut cu 449,36 puncte (4,06%), la 10.609,66, valoare care nu a mai fost atinsă din noiembrie 2005. Componenta blue chip a acestui indice a înregistrat cea mai puternică scădere de la atacurile din septembrie 2001, de 504,48 puncte, respectiv 4,42%.

La rândul său, indicele Nasdaq a înregistrat cea mai mare scădere de la 11 septembrie 2001, pierzând 109,05 puncte (4,94%), la 2.098,85, cel mai redus nivel din august 2006.

Goldman Sachs şi Morgan Stanley, ultimele două bănci de investiţii independente de pe Wall Street, au suferit scăderi puternice ale cotaţiilor bursiere, pe fondul îngrijorării investitorilor, care transmit semnale că aceste instituţii financiare ar putea fi următoarele victime ale crizei creditelor ipotecare, după ce Lehman Brothers a dat faliment, iar Merrill Lynch a fost nevoită să accepte o preluare integrală din partea Bank of America.

"Teama vine din întrebarea «cine urmează?». Parcă (participanţii la piaţă) studiază cifrele şi întreabă «care este următoarea ţintă probabilă pe termen scurt?», iar această situaţie împrăştie frică", a arătat un analist american.

După închiderea şedinţei de tranzacţionare, presa a obţinut mai multe informaţii despre o serie de discuţii şi potenţiale înţelegeri între companiile financiare.

Morgan Stanley negociază o fuziune cu Wachovia, potrivit New York Times, iar Washington Mutual - cea mai mare bancă americană de economii - caută un cumpărător, au afirmat pentru Reuters surse apropiate discuţiilor.

Acţiunile Goldman Sachs au scăzut cu 13,9% până la închiderea şedinţei, la 114,5 dolari, după ce s-au prăbuşit, în prealabil, sub 100 dolari pe unitate pentru prima oară în peste trei ani.

Cotaţia bursieră a Morgan Stanley s-a depreciat cu 24,2%, la 21,75 dolari.

Marţi noapte, guvernul Statelor Unite a anunţat că va interveni pentru salvarea asigurătorului American International Group (AIG) de la faliment, prin acordarea unei finanţări de 85 miliarde de dolari şi preluarea controlului asupra companiei şi a unei participaţii de 80% din acţiuni. Prăbuşirea AIG ar crea haos în economia globală, nu numai din cauza retragerii masive a clienţilor, dar şi prin portofoliul bogat de active şi poziţii de trader deţinute pe majoritatea pieţelor internaţionale de referinţă.

Miercuri însă, investitorii au manifestat îngrijorări că planul guvernului SUA nu va reuşi să salveze asigurătorul, iar acţiunile AIG au scăzut cu 45,9%, la 2,03 dolari.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Wall Street a avut miercuri cele mai puternice scăderi după 11 septembrie 2001.
 Vizualizări articol: 530 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wall Street a avut miercuri cele mai puternice scăderi după 11 septembrie 20010.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei