Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 4 mar 2008 - Anul XIII, nr. 53 (3734)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Ordinul pentru anularea impozitării cadourilor şi primelor, publicat în MO

Ordinul ministrului Muncii, Paul Păcuraru, emis în 20 februarie, pentru anularea Ordinului 92 privind impozitarea cadourilor şi primelor, a fost publicat, ieri, în Monitorul Oficial (MO).

Ministrul Paul Păcuraru a solicitat Monitorului Oficial, încă din 21 februarie, publicarea cât mai urgentă a ordinului de anulare.

Prin Ordinul emis la 20 februarie 2008, au fost eliminate prevederi discutabile din punct de vedere al interpretării cuprinse în Ordinul ministerial numărul 92, emis în 8 februarie 2008 referitor la impozitarea venitului brut.

Decizia emiterii unui nou ordin pentru eliminarea acestor prevederi a fost luată, potrivit lui Păcuraru, de comun acord cu reprezentanţii Camerei Deputaţilor.

Astfel, potrivit noilor prevederi cuprinse în Ordinul de anulare, vor fi exceptate de la plata contribuţiilor de asigurări sociale cadourile în bani oferite în beneficiul copiilor minori ai angajaţilor cu ocazia Paştelui, zilei de 1 Iunie, Crăciunului şi al sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum şi cadourile oferite angajatelor de 8 Martie sau cu alte ocazii.

De asemenea, nu vor mai fi impozitate sumele primite în baza unor convenţii civile de prestări de servicii sau contracte de colaborare.

 

Alte scutiri.

Ministrul Paul Păcuraru a declarat că vor fi scutite de impozitare şi unele venituri în natură, respectiv utilizarea oricărui bun, inclusiv al maşini de orice tip, din patrimoniul afacerii în scop personal, contravalarea chiriei sau a unei părţi din aceasta şi utilităţile suportate de către angajator, cazare, hrană, îmbrăcăminte, personal pentru munci casnice, precum şi alte bunuri sau servicii oferite gratuit sau la un preţ mai mic decât preţul pieţei.

Totodată, Păcuraru anunţa că prin acest nou ordin vor fi scutite de contribuţiile de asigurări sociale şi împrumuturile nerambursabile, anularea unei creanţe a angajatorului asupra angajatului, abonamentele şi costul convorbirilor telefonice, permisele de călătorie pe orice mijloc de transport folosite în scop personal, dar şi primele de asigurare plătite de către suportator pentru salariaţii proprii sau alt beneficiar de venituri din salarii la momentul plăţii primei respective, altele decât cele obligatorii.

Întrebat dacă aceste prevederi ar putea fi din nou în vigoare începând cu 2009, ministrul a precizat că acestea ar putea fi aplicate atunci când Codul fiscal se va aplicat cu rigoare în România.

 

Explicaţii.

"Noi ne-am făcut datoria, singura vină pe care o avem ţine de rigurozitatea cu care am încercat să aplicăm Codul fiscal. Codul fiscal nu l-am inventat şi nu l-am descoperit noi, dar decât să permitem interpretări denaturate prefer să renunţ", a explicat ministrul.

Acesta a mai declarat că Ordinul 92 a apărut în urma încercării de a identifica în Codul fiscal, pe baza definiţiilor din lege, venituri care pot fi bază pentru contribuţie. El a mai explicat că prin Ordonanţa 91/2007 a fost definită suma veniturilor de natură salarială, respectiv extinderea bazei de contribuţie.

"Venitul de natură salarială nu e definit de Ministerul Muncii, ci de Codul fiscal. Nu au fost inventate sume noi sau prevederi noi. Multe dintre prevederile Codului fiscal, deşi există, nu se aplică. Codul fiscal, atâta timp cât nu a fost aplicat, nu a stârnit controverse", preciza ministrul.

 

Critici de la partid.

Ministerul Muncii a precizat că, la solicitarea agenţilor economici, a fost emis, în 8 februarie, un ordin ministerial care explica doar noţiunea de "venit brut realizat" din textul OUG 91 din 26 septembrie 2007 privind modificarea şi completarea actelor normative din domeniul protecţiei sociale.

Iniţial, ordonanţa a fost aprobată de Guvern în 26 septembrie 2007, prevederile actului normativ urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2008.

În urma solicitărilor agenţilor economici, de a se explica sintagma "venit brut realizat", ministrul Muncii a emis un alt ordin, prin care explică acest termen.

În consecinţă, ministrul Păcuraru a emis Ordinul din data de 8 februarie, prin care explică la ce se referă venitul brut realizat, şi care nu aduce nici o modificare prevederilor legale deja existente. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial în 14 februarie 2008.

Pentru emiterea ordinului privind impozitarea cadourilor şi primelor, ministrul Păcuraru a fost criticat de conducerea liberală, liderul PNL, premierul Călin Popescu Tăriceanu, solicitându-i să-i sancţioneze pe angajaţii din minister responsabili pentru textul actului normativ.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ordinul pentru anularea impozitării cadourilor şi primelor, publicat în MO.
 Vizualizări articol: 549 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ordinul pentru anularea impozitării cadourilor şi primelor, publicat în MO0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Castraveţi la frigăruie (Ukorky no rajnikock)- reţetă slovacă- 350g castraveţi 200g cârnăciori mici de bere, picanţi1 frunză de dafin5 boabe de piper1/2 linguriţă boia de ardei1 lingură oţet400ml apă1 ou2 linguri muştar200ml lapte60g făinăulei pentru prăjitun... Citeşte