Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 4 mar 2008 - Anul XIII, nr. 53 (3734)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Interdicţie la angajări şi achiziţii în sectorul bugetar

Guvernul va interzice instituţiilor de stat să cumpere în acest an imobile, maşini, electrocasnice şi aparate de aer condiţionat, şi va opri angajările de personal în sectorul bugetar, măsuri care vor conduce la diminuarea cheltuielilor din sectorul public cu 1,85 miliarde lei (562 milioane euro).

"În perioada 2000-2007, cheltuielile de personal în sectorul bugetar au urcat de şase ori prin creşterea numărului de posturi cu 24% şi majorarea salariilor. La sfârşitul anului 2007, în administraţia publică era aprobat un număr total de 1,46 milioane de posturi, ceea ce reprezintă aproape o treime din numărul salariaţilor din economie, în timp ce sectorul privat se confruntă cu o lipsă acută de forţă de muncă", au declarat surse guvernamentale.

Stoparea angajării de personal în sectorul bugetar va avea ca efect pe de o parte reducerea cheltuielilor bugetare, iar pe de altă parte direcţionarea resurselor umane către alte sectoare.

"Pentru a nu bloca desfăşurarea activităţii din sectorul bugetar au fost prevăzute expres şi unele excepţii de la această interdicţie, precum ocuparea posturilor pentru care au început procedurile de organizare a concursurilor, angajările din domeniul colectării şi controlului impozitelor şi la instituţiile înfiinţate în 2007 care nu şi-au completat schema de personal", au spus sursele.

Angajările vor fi permise doar cu avizul ministerelor Muncii şi Economiei şi Finanţelor.

În ceea ce priveşte interzicerea cumpărării de imobile, maşini şi aparate de aer condiţionat, sursele au arătat că în perioada 2005-2007 instituţiile publice au cheltuit sume considerabile cu astfel de achiziţii, fiind constatată o "alocare nejudicioasă".

Totodată, MEF va limita anual fondurile rambursabile care pot fi contractate de autorităţile publice locale, astfel încât deficitul bugetar să nu fie depăşit.

Instituţiile publice locale vor fi obligate să transmită MEF, în circa două săptămâni, date privind situaţia fondurilor rambursabile, banca finanţatoare, tragerile efectuate până în prezent şi cele care urmează să fie efectuate în următorii ani.

O altă măsură pentru reducerea cheltuielilor prevede ca autorităţile şi instituţiile publice, indiferent de natura veniturilor, să nu acorde angajaţilor tichete cadou în acest an.

"Toate măsurile prezentate sperăm să aducă o reducere a cheltuielilor bugetare de circa 1,85 miliarde de lei, din care 1,07 miliarde de lei la buget de stat", au estimat sursele.

Din suma de 1,07 miliarde de lei (324 milioane euro), majoritatea, peste 900 de milioane de lei va reprezenta reducerea cheltuielilor de personal.

Însă, aplicarea acestor măsuri va duce şi la încasarea unor venituri mai mici la bugetul de stat consolidat, de 385 milioane de lei (115 milioane de euro).

Anul trecut instituţiile şi companiile de stat au cumpărat autoturisme, laptopuri şi televizoare de circa 50 milioane euro, cele mai multe contracte fiind încheiate pe final de an, înainte de restituirea la buget a sumelor necheltuite, şi au angajat alte cheltuieli estimate tot la 50 milioane euro.

Guvernul a intenţionat, în noiembrie 2007, să interzică instituţiilor publice, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, să mai achiziţioneze autoturisme şi mobilier în perioada rămasă până la sfârşitul anului, pentru a limita cheltuielile bugetare, dar a renunţat ulterior.

"Am luat destule maşini, destule aparate de aer condiţionat", a spus, la acea dată, oficialul MEF, Varujan Vosganian, arătând că va propune Guvernului ca prin a treia rectificare bugetară din 2007 să interzică astfel de achiziţii.

Articolul care introducea interdicţia a fost inclus în proiectul ordonanţei de urgenţă privind rectificarea bugetară, dar a fost scos ulterior, înainte ca actul normativ să fie avizat de Executiv.

Vosganian a declarat, săptămâna trecută, că a înaintat primului-ministru un proiect de rectificare prin care se operează o reducere a cheltuielilor bugetare cu 1,1 miliarde euro, ceea ce ar fi însemnat o diminuare a cheltuielilor cu 0,8% din PIB.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Interdicţie la angajări şi achiziţii în sectorul bugetar.
 Vizualizări articol: 2358 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.5 din 2 voturi
Interdicţie la angajări şi achiziţii în sectorul bugetar3.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentez trimis de
( 4 mar 2008, 15:39:29
mai tampiti ca astia din " fruntea" statului , n-am vazut!! ce viseaza noaptea, fac ziua!!..dupa ce fac tampenii..adica dupa ce cheltuiesc o groaza de bani...isi dau seama ca s-au cheltuit!! altfel nu-si dadeau seama...!!! ar veni cam asa..ii dau unului in cap, dar nu stiam c-o sa-i dau pana nu i-am dat!!!......le-au dat bani sa -si cumpere laptopuri, masini, televizoare...dar nu le mai dau...ca deja au...!! ar trebui sa le fie rusine pt. legile de o zi!..ganditi dobitocilor inainte!! ca de-aia va plateste!..sa ganditi , nu sa fiti dobitoci!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Castraveţi la frigăruie (Ukorky no rajnikock)- reţetă slovacă- 350g castraveţi 200g cârnăciori mici de bere, picanţi1 frunză de dafin5 boabe de piper1/2 linguriţă boia de ardei1 lingură oţet400ml apă1 ou2 linguri muştar200ml lapte60g făinăulei pentru prăjitun... Citeşte