Producătorii români vor avea posibilitatea să solicite înregistrarea şi protecţia produselor agricole tradiţionale în statele membre ale Uniunii Europene, cu sprijinul unui oficiu naţional care va fi înfiinţat de Guvern în următoarele săptămâni.
Guvernul a adoptat, ieri, o hotărâre privind specialităţile tradiţionale garantate ale produselor agricole şi produselor alimentare, care permite producătorilor să solicite înregistrarea şi protecţia acestora şi în Uniunea Europeană.
"Practic, este înregistrată şi protejată o reţetă specifică, indiferent de locul unde se realizează produsul sau de unde vine materia primă", a declarat ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, la finalul şedinţei.
Pentru înregistrarea unui produs alimentar sau agricol ca specialitate tradiţională garantată, un grup de producători (orice organizaţie, indiferent de forma juridică sau de compoziţie) trebuie să demonstreze că respectivul aliment are calităţi specifice, care îl deosebesc în mod clar de celelalte produse din aceeaşi categorie.
Totodată, grupul trebuie să arate că produsul este obţinut printr-un mod tradiţional de producţie sau din materii prime tradiţionale, transmise între generaţii.
Proceduri.
Cererile sunt transmise Ministerului Agriculturii, postate pe pagina de Internet a instituţiei şi, după o perioadă de opoziţie, în care alţi producători pot contesta legitimitatea cererii, este transmisă Comisiei Europene, spre aprobare.
După ce un grup a obţinut protecţia unei specialităţi tradiţionale garantate, un alt producător care doreşte sa realizeze pentru prima dată acea specialitate trebuie să obţină acceptul grupului şi să fie avizat de Ministerul Agriculturii şi organismele de inspecţie şi certificare. De asemenea, producătorul trebuie să respecte reţeta, materiile prime şi modalitatea de fabricaţie deja înregistrate.
În luna noiembrie a anului trecut a intrat în vigoare în România sistemul de protecţie a denumirilor şi indicaţiilor geografice de origine ale produselor alimentare şi agricole. Acest tip de protecţie este aplicat alimentelor care au anumite calităţi datorate arealului geografic în care sunt produse.
Spre deosebire, specialităţile tradiţionale garantate au calităţi specifice date de reţeta sau de materiile prime tradiţionale.
Câteva exemple de specialităţi tradiţionale garantate sunt brânza italiană Mozzarella, biscuiţii spanioli Panellets şi berea belgiană Lambic.
Ministerul Agriculturii a mai anunţat, ieri, că a propus crearea unui oficiu naţional pentru produsele naţionale.
"Acest oficiu ar urma să aibă o acţiune pro-activă în înregistrarea produselor tradiţionale", a spus Cioloş.
Oficialul a menţionat şi anterior intenţia de crea un astfel de oficiu.