Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 2 iun 2012 - Anul XVII, nr. 126 (5031)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Lansare de carte

„Doi ani de aparentă pace”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Clubul Artelor Vizuale, din incinta Shopping City Suceava, a avut loc marţi lansarea volumului „Doi ani de aparentă pace”, carte care conjugă o serie de comentarii ale analistului Dragoş Danubianu asupra evenimentelor politice, cu grafica satirică a caricaturistului Ovidiu Ambrozie Bortă - BOA.

 

Un dublu eveniment

Aşa cum a subliniat de la bun început Cezar Căilean, directorul Alexandria Librării, publicul a fost invitat la un dublu eveniment, întrucât, odată cu lansarea de carte, s-a deschis şi expoziţia de pictură şi grafică a lui Ovidiu Ambrozie Bortă - BOA.

Cartea, care prezintă „evenimentele politice şi administrative, petrecute pe mândrele meleaguri sucevene în anii postelectorali 2011 şi 2012”, comentate de Dragoş Danubianu şi ilustrate de BOA, a fost prezentată de conf. univ. dr. Aurel Buzincu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Suceava, şi graficianul satiric Mihai Pînzaru PIM.

 

„Comentariul politic nu evocă provincia, ci evocă standarde superioare”

Chiar dacă, aşa cum a spus Aurel Buzincu, „evenimentul putea fi uşor asociat cu campania electorală”, la lansare nu au fost invitaţi să participe oameni politici.

„Este vorba - a accentuat el - despre o carte a cărei materie este chiar lupta politică, o carte de asumare a vieţii comunităţii în care trăim”.

O carte în care comentariul politic, care aparţine unui profesionist, „nu evocă provincia, ci evocă standarde superioare”.

„Doi ani de aparentă pace” este o carte, aşa cum a precizat Aurel Buzincu, care constituie „o mărturie pentru un climat de sănătate culturală la Suceava”.

 

„Asemenea cărţi nu sunt frecvente în spaţiul Sucevei”

Remarcând faptul că „asemenea cărţi nu sunt frecvente în spaţiul Sucevei” şi situându-l pe Dragoş Danubianu „în vârful ierarhiei în ceea ce priveşte astfel de cărţi”, Aurel Buzincu l-a apreciat pe comentatorul politic sucevean ca fiind un autor care nu caută „deliciul estetic”, ci un analist al cărui demers este foarte viril, deşi există şi semnele unui anume lirism în scrierile sale.

Fără să exemplifice, „ca să nu strice pofta de a citi cartea”, Aurel Buzincu a făcut referire apoi la cel de-al doilea autor, cel care „comentează grafic” volumul, ilustratorul Ovidiu Ambrozie Bortă - BOA.

 

BOA, „un scriitor care desenează”

Un coautor asupra căruia s-a pronunţat mai consistent graficianul Mihai Pînzaru PIM, care l-a apreciat pe Ovidiu Ambrozie Bortă - BOA ca fiind „un scriitor care desenează în această carte”.

Remarcând „simbioza” dintre cei doi autori, „care nu sunt la prima colaborare”, Mihai Pînzaru PIM a semnalat expoziţia de pe simeze (cu lucrări de pictură şi grafică semnate de BOA) şi, revenind la carte, a accentuat spunând că volumul rămâne „un document pentru orice bibliotecă publică sau privată”.

 

„Errare humanum est, perseverare diabolicum”

Conturându-şi discursul pornind de la avertismentul lui Seneca, „Errare humanum est, perseverare diabolicum” (A greşi e omenesc, dar a persevera este diabolic), Dragoş Danubianu a declarat că nu a fost în comentariile sale „suficient de diabolic pe cât ar merita clasa politică”.

Mărturisind că, în ceea cea priveşte realizarea cărţii, atât el cât şi BOA au stat „fiecare în bârlogul lui”, fără a-şi propune „să-şi coreleze punctele de vedere”, Dragoş Danubianu a spus că „probabil vom persevera în greşeală”, colaborarea cu BOA fiind în curând activă şi pe site-ul newsme.ro.

 

„În semn de protest pentru nedreptăţile care s-au făcut de către puterea politică”

Cât despre ilustratorul volumului, Ovidiu Ambrozie Bortă - BOA,

aceasta a spus că desenele sale au fost realizate „în semn de protest pentru nedreptăţile care s-au făcut de către puterea politică”, desene care au fost publicate fie pe site-ul newsme.ro, fie în Monitorul de Suceava.

Finalul a fost rezervat oferirii de autografe şi vizionării expoziţiei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Doi ani de aparentă pace”.
 Vizualizări articol: 1370 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 10 voturi
„Doi ani de aparentă pace”4.0510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Scrisoare catre DR. A . GOSBOA trimis de
( 3 iun 2012, 21:51:17
Stimate dr.A.GOSBOA ma alatur elogiilor aduse al lansarea cartii domniilor voastre si sunt oarecum nemultumit de nivelul diabolicului in caracterizarea clasei politice de padure de fag. Oarecum ma gandesc ca o sa reveniti cu ceva vitriol maica pentru sezonul ce incepe saptamana viitoare ,peste fetele ciupite de varsat ale candidatilor ce acum se opintesc la promisiuni sau poate gasiti ceva pe la americani , ca astia e mai destepti de a inceput sa le creasca capul , vre-un virus virtual sau ceva similar cu ciuperca creierului de furnica cum vazui eu pe calculatorul lu' nepotu ca aia de la tara sfanta le facura terci niste tomberoane de limpezit atomii la aia cu jihadul, iar niste spori teleghideaza niste furnici si apoi le omoara la destinatie.
Zic io domnule dr. A. Gosboa ca matale fiind de formatiune inginer IT ai putea cumva pune intr-o forma virtuala o asemenea ciuperca ce sa teleghideze oamenii politici cu pete spre autodistrugere si iaca ramanem cu un parlament curat... dar ma gandesc ca poate ramane si gol ... si din nou anticipate ... stiu eu ce sa zic... oricum e o varianta de lucru..
Bine ai facut stimate domnule ca nu ai invitat oameni politici la lansare , dar din nou ma gandesc ca desi lor le este adresata cartea dumneavoastra , nu prea or sa se oboseasca sa o citeasca dara-mi-te sa o inteleaga si spun asta cu regretul unei constatari reale ca oricat de acida si dura ar fi critica totdeauna exista riscul ca cel criticat sa fie nesimtit si sa nu-i pese si sa persevereze in greseala.
„Errare humanum est, perseverare diabolicum” bine scrie mai sus pentru ca vazui si eu la viata mea ca nu toate vanturile de dihor batran doboara toate gainile de pe durbata poietii, si mai ramane cate una care sta prost cu simturile ... sa nu scape nimeni....bagati turbo diabolicum...!!!
parerea mea !!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei