Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 21 iul 2011 - Anul XVI, nr. 170 (4768)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Portret, la Păltinoasa

Sculptorul Gheorghe Durac

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Decanul de vârstă al Taberei de creaţie de la Păltinoasa, tabără care s-a desfăşurat în intervalul 11 - 17 iulie a.c. sub egida şi cu susţinerea Asociaţiei Meşterilor Populari din Moldova - Iaşi şi a Asociaţiei ART - Meşteşugurile Prutului, a fost sculptorul ieşean Gheorghe Durac.

 

Pictează şi sculptează în manieră naivă de aproape patru decenii

Septuagenarul Gheorghe Durac pictează şi sculptează în manieră naivă de aproape patru decenii.

Pasiunea cultivată din tinereţe i-a adus numeroase premii, precum şi recunoaşterea în rândul creatorilor de artă naivă din România.

A lucrat în domeniul mecanicii fine şi, după ieşirea la pensie, s-a dedicat total sculpturii în lemn, obţinând cu câţiva ani în urmă, la cea de-a X-a ediţie a Salonului Internaţional de Artă Naivă (salon prezentat atât la Complexul Expoziţional ROMEXPO din capitală, cât şi la Muzeul „Mihai Eminescu” din Iaşi) Premiul special al juriului, alături de sculptorul Gavril Nichitean.

 

Sculpturi statuare şi basoreliefuri cu teme istorice sau cu personaje şi scene din lumea satului

Gheorghe Durac, care este membru al Asociaţiei Artiştilor Plastici (AAP) Iaşi, participă la saloanele şi expoziţiile asociaţiei, dar şi la târgurile de meşteri populari, lucrările sale, sculpturi statuare (ronde-bosse) sau basoreliefuri, vizând  cu precădere teme istorice sau prezentând personaje şi scene din lumea satului românesc („Badea Cârţan”, „Cele patru anotimpuri”, „Legenda lui Burcel”, „Sacagiul”...).

Una dintre lucrările sale, intitulată „Plăcerea vinului”, se află, din anul 2001, la Muzeul din Piteşti - Galeria de Artă Naivă, iar alte câteva lucrări („Harap Alb cu suita”, „Capra cu trei iezi” şi „Ionică la cireşe”) pot fi văzute la Bojdeuca din Ţicău, a lui Ion Creangă.

 

La tabăra de la Păltinoasa a participat pentru prima oară

În octombrie 2010, Gheorghe Durac a fost unul dintre sculptorii invitaţi să participe cu lucrări la Expoziţia Naţională de Artă Naivă prezentată la Centrul Cultural UNESCO „Nicolae Bălcescu” din Bucureşti, eveniment organizat cu prilejul lansării enciclopediei „50 de ani de Artă Naivă în România”, lucrare realizată de Costel Iftinchi.

La tabăra de la Păltinoasa, Gheorghe Durac a participat pentru prima oară şi s-a alăturat grupului de meşteri cioplitori alcătuit din basarabenii Grigore Posternac, Vitalie Grumeza şi Ştefan Ciumaşu, nemţeanul Vasile Neamţu şi bucovineanul Toader Ignătescu, iniţiatorul şi gazda taberei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sculptorul Gheorghe Durac.
 Vizualizări articol: 1319 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Sculptorul Gheorghe Durac5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei