Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 24 iun 2011 - Anul XVI, nr. 147 (4745)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Cercetare

Impactul şi efectele derulării Programului Biblionet

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Antropologul american James M. Nyce, de la Ball State University (Muncie, Indiana, USA) şi Alexandra Coţofană, masterand antropolgie la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti, care fac parte dintr-o echipă de cercetare care efectuează o documentare pentru IREX cu privire la tehnologia informaţiei şi la impactul şi efectele derulării în România a Programului Biblionet, s-au aflat miercuri în municipiul Suceava.

 

Observaţii şi concluzii asupra cercetărilor efectuate

La întâlnirea pe care am avut-o la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, profesorul James M. Nyce, care din anul 2003 realizează cercetări de antropologie culturală în spaţiul românesc (în Transilvania, Maramureş şi Bucovina) a prezentat câteva observaţii şi concluzii asupra cercetărilor  efectuate şi a remarcat o serie de diferenţe sesizate în urma analizelor comparative privind modul în care utilizează resursele şi echipamentele puse la dispoziţie prin Programul Biblionet comunităţile din Ardeal şi din Bucovina.

Observaţiile au vizat interesul comunitar pentru diversificarea serviciilor oferite de bibliotecile publice, identificarea serviciilor care s-au bucurat de succes pentru transferarea lor la alte biblioteci, efectele utilizării bazelor hard & soft ale Biblionet de către oamenii creativi.

 

Modelul bibliotecii publice informatizate, care oferă servicii multiple

Aşa cum a spus James M. Nyce, americanii sunt convinşi că modelul bibliotecii publice informatizate, care oferă servicii multiple, poate fi aplicat pretutindeni.

În aceeaşi măsură, finanţatorii Programului Biblionet sunt interesaţi de soluţiile prin care pot combina părţile bune din modelul bibliotecii publice americane cu cele specifice bibliotecilor publice româneşti pentru a răspunde astfel cerinţelor unui număr cât mai mare de consumatori.

Judeţul Suceava a fost acceptat încă din prima rundă a Programului Biblionet, rundă care, la nivel naţional, a inclus un număr total de 235 de biblioteci publice (dintre care 20 din judeţul Suceava, care au fost dotate cu 103 computere).

 

Raport pentru IREX

Colectivul de cercetare (din care, alături de profesorul James M. Nyce şi Alexandra Coţofană, fac parte studenţii Brian Beasley, Jessica LaFountain şi Alina Beteringhe, de la Ball State University, şi Cheryl Klimaszewski, de la Bryn Mawr College) îşi va continua activitatea în judeţul Suceava până pe data de 7 iulie.

Cercetătorii urmează apoi să definitiveze raportul pentru IREX (organizaţia internaţională non-profit prin care se derulează Programul Biblionet finanţat de Fundaţia Bill & Melinda Gates, cu o valoare totală de 26,9 milioane de dolari, program prin intermediul căruia 1.600 de biblioteci din România sunt dotate cu calculatoare cu acces public la internet), raport care trebuie predat până la sfârşitul lunii august.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Impactul şi efectele derulării Programului Biblionet.
 Vizualizări articol: 1028 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
Impactul şi efectele derulării Programului Biblionet4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei