Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 27 apr 2011 - Anul XVI, nr. 97 (4695)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Tradiţie seculară

Polonezii din Suceava au gustat ieri din ouăle sfinţite

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Familia polonezilor din Suceava s-a reunit ieri în cadru festiv pentru a gusta din ouăle sfinţite cu ocazia Paştelui şi pentru a-şi adresa urări de bine. Este o tradiţie veche de secole şi pe care etnicii polonezi au adus-o când au venit pe aceste meleaguri. În perioada comunistă, manifestarea nu s-a mai putut organiza în mod public, dar fiecare polonez a respectat-o cu sfinţenie în propria casă, aşa încât, după 1990, a putut fi reluată în cadru lărgit şi festiv în perioada octavei pascale.

„Potrivit tradiţiei poloneze, bucatele se sfinţesc în sâmbăta de dinaintea Paştelui, iar nimeni nu mănâncă nimic până la întoarcerea de la slujbă. Când s-au reunit acasă, capul familiei sau persoana mai în vârstă dă tonul pentru servirea mesei, nu înainte ca fiecare să guste din oul sfinţit. E ceva asemănător cu tradiţia ortodoxă, care spune că se ciocnesc ouăle înroşite şi apoi sfinţite la biserică”, a precizat Stanislava Iachimovschi, reprezentantă a Uniunii Polonezilor din România.

Deputatul polonezilor în Parlamentul României, deputatul Ghervazen Longher, a ţinut să menţioneze importanţa evenimentului. „Este o sărbătoare a familiei şi o mare bucurie să ne întâlnim în acest cadru. Vreau să le mulţumesc tuturor celor care au venit aici, credincioşilor, preoţilor şi autorităţilor locale”, a spus preşedintele Uniunii Polonezilor din România.

Printre cei care au participat la evenimentul de ieri se numără şi Ionuţ Paul Strejac, secretarul Nunţiaturii din Varşovia, un sucevean care urcă treptele diplomaţiei papale, Vasile Ilie, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, dar şi deputatul Gabriel Gospodaru.

Cu această ocazie, a fost distribuit şi numărul patru al revistei Polonus, în paginile căreia au fost inserate diferite reţete pentru mâncarea de Paşte şi alte tipuri de bucate tradiţionale poloneze.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Polonezii din Suceava au gustat ieri din ouăle sfinţite.
 Vizualizări articol: 798 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Polonezii din Suceava au gustat ieri din ouăle sfinţite5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei