Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 27 apr 2011 - Anul XVI, nr. 97 (4695)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Mănăstirea Humorului

A treia ediţie a concursului naţional “Ciocnitul ouălor de Paşte”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Prima zi de Paşte e aşteptată cu sufletul la gură de întreaga comunitate din Mănăstirea Humorului, deoarece atunci este programat tradiţionalul concurs de ciocnit ouă roşii.

Deşi iniţial se dorea o întrecere de ciocnit ouă între echipele din Mănăstirea Humorului şi Gura Humorului, a III-a ediţie a concursului “Ciocnitul ouălor de Paşte” a devenit naţională prin antrenarea turiştilor din ţară veniţi în zonă pentru petrecerea sărbătorilor de Paşte, o parte dintre ei urcând chiar pe podiumul de premiere.

Deşi sunt obişnuiţi de doi ani cu inedita competiţie, localnicii au avut mare grijă la modul cum au fiert ouăle, pentru a-şi asigura cât mai multe şanse de a ieşi învingători.

Unii dintre ei şi-au hrănit găinile cu alimente cu conţinut de calciu pentru a face ouă „tari ca piatra”, “dar au venit aceşti copii din ţară, au luat ouă de pe masă de la pensiunile în care erau cazaţi, şi culmea, au şi câştigat”,  ne-a spus cu năduf un localnic.

 

Premiul cel mare, un miel

Lupta a fost extrem de strânsă, cei 32 de participanţi intrând fiecare în concurs cu câte trei ouă, fiind organizate mai multe runde eliminatorii, sferturi, semifinale şi finale.

Pe locul I s-a clasat Andreea Croitoru, care a fost premiată cu un miel şi o cupă. Câştigătoarea concursului are 12 ani, ceea ce a stârnit invidia în rândul participanţilor cu zeci de ani de experienţă în aceste concursuri.

“A fost destul de greu pentru că am avut emoţii. Am pregătit ouăle cu părinţii, au fost norocoase şi cu ajutorul lor am câştigat un miel”, ne-a spus Andreea Croitoru. Ea ne-a mai precizat că nu există un secret pentru a pregăti ouăle de concurs, totul ţine de noroc.

Toţi participanţii la concurs au fost încurajaţi de pe margine de o galerie extrem de numeroasă, semn că întrecerea a fost foarte bine primită de localnici. După concurs, cea mai fericită s-a arătat o gălăţeancă de numai 9 ani.

“Am concurat şi am câştigat un iepure, ocupând locul III. Concursul nu a fost greu. Anul trecut, din păcate, nu am avut noroc. Am ales ouăle acum două zile şi au fost norocoase. Ouăle le-am ales singură, nu a avut cine să mă ajute. I-am eliminat repede pe ceilalţi concurenţi şi am ajuns în finală. Mai am o problemă. Nu ştiu ce nume să îi pun iepurelui pe care l-am câştigat pentru că nu ştiu dacă e băiat sau fată. Mi-ar plăcea să îl cheme Urechilă- iepurilă, dacă e băiat”, ne-a spus Antonia Elena Dumitriu, din Galaţi.

 

Un concurs oficial pentru a nu se pierde tradiţia

Primarul Cătălin Ionel Tomasciuc a promis că acest concurs se va organiza în fiecare an şi asta pentru că tradiţiile importante nu trebuie lăsate să se piardă.

„De foarte mulţi ani, în comună obişnuiam să ne întâlnim şi să ciocnim ouăle de Paşte. Este o tradiţie de zeci de ani, la noi, este un <microb> în comună cu ciocnitul ouălor. Este o pasiune. Trei zile, cât ţine Paştele, plus celelalte care urmează în săptămâna luminată se ciocnesc ouă, oamenii se întâlnesc în centrul comunei pentru aceste concursuri. Noi l-am oficializat cu trei ani în urmă, în sensul că îl organizăm în Căminul Cultural şi oferim şi premii. Premiul I este un miel, autentic, viu, premiile II şi III câte un iepuraş. Ne întâlnim toţi aici, în duminica Paştelui, să ţinem acest concurs. În afară de acest concurs, în a doua zi de Paşte avem Balul gospodarilor, toată lumea vine îmbrăcată în costum popular, iar marţi un concert cu Ansamblul <Ciprian Porumbescu> şi renumiţi interpreţi din zona noastră. Este  o perioadă în care oamenii trebuie să se şi distreze după ce au pregătit atât de frumos sărbătorile pascale. Bucovinenii ţin în primul rând la religie, a fost perioada Postului Mare, lumea a postit, acum e momentul ca lumea să se distreze, să bea un pahar, pentru că aşa e la români”, ne-a declarat primarul Cătălin Ionel Tomasciuc.

 

Solistul Alexandru Brădăţan speră să câştige la anul

La concursul de ciocnit ouă a participat şi tânărul interpret de muzică populară Alexandru Brădăţan, care nu a câştigat decât o diplomă de participare.

“Am participat, dar din păcate nu am fost eu fericitul câştigător. Mă bucur că am primit şi o diplomă de participare. La anul sper să câştig. Pentru a câştiga un astfel de concurs, ouăle trebuie să fie cât mai tari, să aibă coaja bogată în calciu. Nu mă pricep foarte bine să le caut, dar bătrânii de aici din zonă se pricep şi le caută la dinţi. Ciocnesc oul de dinte şi îşi dau seama dacă este tare sau mai puţin tare. Eu mă pricep mai puţin la ciocnit ouă, dar mai bine la cântat”, ne-a spus Alexandru Brădăţan.

La concurs, participanţii au ciocnit doar ouă de găină. Un meci se desfăşoară între doi concurenţi şi câştigă cel care rămâne cu oul întreg. Competiţia are un arbitru care urmăreşte toate meciurile şi validează câştigătorul competiţiei. Câştigătorul este concurentul al cărui ou rămâne întreg după ultimul meci, apoi comisia verifică dacă totul este în regulă cu oul câştigător.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A treia ediţie a concursului naţional “Ciocnitul ouălor de Paşte”.
 Vizualizări articol: 714 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
A treia ediţie a concursului naţional “Ciocnitul ouălor de Paşte”3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei