Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 16 apr 2011 - Anul XVI, nr. 89 (4687)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Aniversare

Fost deţinut politic condamnat la moarte, sărbătorit la 99 de ani de viaţă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Casa de Cultură a Sindicatelor, marţi seară, câmpulungeanul George Ungureanu, autor de carte şi fost deţinut politic, a fost sărbătorit cu ocazia împlinirii a 99 de ani. Ceremonia a fost iniţiată şi organizată  de directorul Casei de Cultura a Sindicatelor din localitate, dl Ionel Focşa, care i-a oferit sărbătoritului cu acest prilej şi un dar simbolic – un tort “99” ornat cu trandafiri şi artificii. Publicul câmpulungean, destul de rezervat de obicei în participarea la astfel de manifestări, a răspuns de această dată cu multă căldură. Deşi printre participanţi nu s-au numărat nici acum primarul sau viceprimarul urbei, sala Casei de Cultură a fost plină de simpatizanţi şi cunoscuţi ai veteranului sărbătorit, de oameni de cultură, oameni de afaceri şi şefi de instituţii, care l-au aplaudat îndelung pe sărbătorit.

Prezentarea vieţii şi personalităţii lui George Ungureanu a fost susţinută de istoricul Ioan Popoiu, care a insistat pe ideea că evenimentul nu trebuie privit ca o simplă aniversare, ci ca pe “un moment cutremurător, pentru că dl Ungureanu este purtătorul unui ethos cu componentă naţională şi creştină, un om care nu şi-a schimbat convingerile niciodată ”.

 

Soldaţii ruşi, oameni blânzi, care ofereau copiilor din hrana lor

George Ungureanu, câmpulungean născut la 12 aprilie 1912, din părinţi ţărani gospodari, dar fără avere, a crescut într-o familie cu nouă copii. A avut o viaţă presărată de dificultăţi aparent insurmontabile şi intervenţii pozitive aproape miraculoase ale unor necunoscuţi în sprijinul său. A fost de mic iubitor de natură, sincer, spontan şi foarte credincios. Războiul a avut impact asupra familiei sale încă din primii ani de viaţă, dar George Ungureanu este astăzi printre puţinii care vorbesc despre soldaţii ruşi care au intrat în Bucovina la 1914 ca despre nişte oameni blânzi, care ofereau copiilor localnici înfometaţi din hrana lor. George Ungureanu a făcut şcoală “din bucăţi”, silit să întrerupă cursurile de mai multe ori, din cauza sărăciei, dar beneficiar tot de atâtea ori a bunăvoinţei unor profesori care le-au ajutat să obţină scutiri de taxe pentru a continua şcoala. Deşi şi-a dorit să ajungă pilot sau preot, nu a reuşit să treacă examenul de bacalaureat şi să urmeze şcolile necesare. Viaţa imprevizibilă l-a făcut să devină comerciant, de două ori soldat, “comisar de românizare” la un minister, legionar, fugar ascuns ani în şir, deţinut condamnat la moarte cu pedeapsa strămutată în închisoare pe viaţă, prizonier la Jilava şi Aiud, apoi om liber şi autor de carte.

Povestea vieţii sale zbuciumate a cuprins-o şi în cel mai recent volum al său, “Prin labirintul vieţii”, publicată la Suceava, în 2010, dar a şi povestit-o îndelung, vreme de aproape două ore, în cadrul ceremoniei ce i-a fost dedicată la Câmpulung. George Ungureanu a mărturisit că secretul longevităţii şi rezistenţei sale în faţa greutăţilor a fost credinţa în Dumnezeu, care l-a ajutat să treacă peste toate. “Domnul Ungureanu este pentru noi o provocare sănătoasă. Viaţa sa şi modul în care a trăit-o ne obligă pe toţi să învăţăm”, a concluzionat istoricul Ioan Popoiu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fost deţinut politic condamnat la moarte, sărbătorit la 99 de ani de viaţă.
 Vizualizări articol: 699 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fost deţinut politic condamnat la moarte, sărbătorit la 99 de ani de viaţă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei