Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 feb 2011 - Anul XVI, nr. 40 (4638)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Teatru sucevean

George L. Ostafi, dramaturgul

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

George L. Ostafi, dramaturgul al cărui volum de teatru a fost editat de Asociaţia „Compania Teatrală Bucovina”, volum prin lansarea căruia asociaţia suceveană şi-a marcat, în toamna anului 2009, prezenţa publică în viaţa culturală a urbei, va avea în curând bucuria de a-şi vedea jucată pe scenă una dintre piesele publicate în această carte.

 

„Vampa” va fi jucată la Suceava, pe data de 30 martie a.c.

Este vorba de piesa de teatru „Vampa”, „comedie amară în şapte secvenţe”, aşa cum a subtitrat-o autorul, piesă pusă în scenă de regizorul Mircea Anca, avându-i ca protagonişti pe actorii Adrian Păduraru (Ştef) şi Iulia Moise (Kyty).

„Vampa”, aşa cum spune George L. Ostafi, este piesa la care ţine cel mai mult din cele opt piese publicate în volumul de teatru „Amprente pe flăcări”, fiind „cea mai elaborată şi cea mai reuşită”.

Din fericire, chiar această piesă a fost aleasă de regizorul Mircea Anca (pe care dramaturgul l-a cunoscut cu un an în urmă), care i-a făcut autorului o vizită la domiciliu şi i-a spus că vrea s-o pregătească pentru spectacolul care va avea loc la Suceava, pe data de... 30 martie a.c., chiar în ziua în care George L. Ostafi va împlini vârsta de 78 de ani.

 

Protagoniştii spectacolului vor fi actorii Adrian Păduraru şi Iulia Moise

George L. Ostafi este dramaturgul pe care prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu, membru fondator al Asociaţiei „Compania Teatrală Bucovina”, l-a avut în vedere atunci când spunea că a venit timpul „să bată gongul din nou în Cetate”, întrucât prin înfiinţarea asociaţiei „avem scenă, avem actori, avem dramaturg la Suceava; avem teatru!”.

Regizorul Mircea Anca a făcut parte din colectivul de actori ai „Companiei Teatrale Bucovina” care, în regia maestrului Al. G. Croitoru, a prezentat  spectacolul cu piesa „Plicul”, de Liviu Rebreanu, premieră care a marcat, la data de 14 februarie 2010, reînvierea teatrului la Suceava.

Adrian Păduraru şi Iulia Moise, care vor fi protagonişti în „Vampa”, au jucat atunci alături de Adrian Anca, Adrian Hostiuc, Constantin Florescu, Florin Şerbănescu, Dan Apăvăloaie, Maricica şi Ionel Davidiuc şi Adina Fărtăiş.

 

Metafora unui suflet

„Vampa” lui George L. Ostafi este , aşa cum spune el, „metafora unui suflet născut între două secole şi două milenii, un suflet cules în scutece de la buncărul de gunoi, care a crescut în regimul comunist şi a luat parte la hăuleala din decembrie 1989. Vampa, care şi-a vândut trupul şi sufletul, este chiar Revoluţia”.

George L. Ostafi are deja planuri şi pentru următoarea sa piesă care va fi pusă în scenă la Suceava. Aceasta este una din cele patru piese care fac parte din cel de-al doilea volum de teatru, volum care se află deja în pregătire pentru tipar.

Volumul cuprinde piesele „Nuntă în Cetate” (o farsă istorică pe care actorii „Companiei Teatrale Bucovina” o vor interpreta chiar în Cetatea de Scaun a Sucevei, probabil la sărbătoarea de Sânziene din acest an), „Broscărie - City” (o comedie despre două sate cu populaţie îmbătrânită şi îndobitocită, Broscărie şi Puturoasa), „Longevitate” (o comedie cu „un flăcău secular”, un moşneag longeviv care mănâncă slănină cu ceapă şi bea vin negru) şi „Imnul împuşcat” (o piesă despre tragedia Ardealului sub ocupaţia horthystă).

 

Odihnă activă, între scris şi pictură

Deşi s-a confruntat recent cu o serie de probleme de sănătate, George L. Ostafi îşi păstrează spiritul hâtru şi se „odihneşte activ”, aşa cum spune el, împărţindu-şi timpul între scris şi pictură.

Are în stadiul de corectură şi alte scrieri, cum ar fi volumul „Coroniţa de flori” (teatru de păpuşi şi jocuri pentru copii), care cuprinde două piese de teatru de marionete, „Zbor spre stele” şi „Gama buclucaşă”, dar şi o serie de jocuri antrenante şi hazlii, de genul „Ne distrăm şi învăţăm” (prin care copiii învaţă anotimpurile, simţurile, gramatica sau culorile curcubeului), dialoguri pentru copii şi peste 100 de ghicitori.

O altă carte în pregătire, „cu versuri patriotice, versuri de dor şi descrieri”, va purta titlul „Din lacrima izvorului”, iar volumul „Memoria uitării” va cuprinde „reflecţii şi poveţe meşteşugite”.

 

 

George L. Ostafi a scris zeci de piese de teatru, care au fost interpretate la radio sau jucate pe scenă

George L. Ostafi, pe care sucevenii îl cunosc mai ales ca pictor al anotimpurilor Bucovinei, iubeşte teatrul din tinereţe. La data de 24 ianuarie 1959, pe când era director al Casei de Cultură din Dorohoi, a interpretat rolul domnitorului Alexandru Ioan Cuza într-un spectacol susţinut în aer liber.

George L. Ostafi a scris zeci de piese de teatru, multe dintre ele fiind tipărite (unele traduse în alte limbi), interpretate la radio sau jucate pe scenă.

Câtva titluri de spectacole (susţinute în anii ’60 de colectivele de actori ale Teatrului de Stat „Mihai Eminescu” din Botoşani, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi...) sunt: „Ultima rădăcină”, „Precupeaţa”, „Scrisoare pe un harbuz”, „Zbor spre stele”, „Ceartă cu lăutari”, „Vecini de nădejde”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului George L. Ostafi, dramaturgul.
 Vizualizări articol: 896 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
George L. Ostafi, dramaturgul4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei