Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 iun 2010 - Anul XV, nr. 140 (4431)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Elemente de noutate

Urme de zidărie care sugerează un alt plan al Bisericii Sf. Simion

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Arheologii suceveni, care semnalau săptămâna trecută existenţa unei tainiţe în altarul bisericii armeneşti Sf. Simion, au continuat cercetările în interiorul lăcaşului de cult şi au identificat urme de zidărie care sugerează un alt plan al construcţiei.

 

Tainiţa, „pusă în plan” de către arheologii suceveni

Ansamblul Bisericii Sf. Simion (alcătuit din lăcaşul de cult şi turnul clopotniţă cunoscut cu numele „Turnul Roşu”), care marca la începutul sec. al XVI-lea limita superioară a cartierului armenesc din vatra oraşului Suceava, se află în reabilitare din anul 2004.

Lucrările, care sunt prinse în planul Naţional de Restaurare şi se efectuează de către firma „Restaco”, au scos la iveală săptămâna trecută, sub platforma altarului, o tainiţă care a trezit interesul cercetătorilor arheologi.

Tainiţa, despre existenţa căreia nu se ştia până acum („tainiţă unicat într-un lăcaş de cult ortodox”, aşa cum a spus arheologul Florin Hău) a fost „pusă în plan” de către arheologii suceveni pentru ca arhitectul Dan Kisilevici, şeful proiectului de restaurare, să poată oferi o soluţie pentru continuarea lucrărilor.

 

„Trasee de zidărie care indică un alt plan al construcţiei”

Săptămâna aceasta, arheologii au început să sape în naosul bisericii unde există urme de morminte. Sub stratul de pământ (de pe care pardoseala din piatră a fost îndepărtată şi scoasă din biserică de firma care execută lucrările de consolidare şi restaurare) s-au descoperit „trasee de zidărie care indică un alt plan al construcţiei”.

„Perpendicular pe zidul nordic al naosului - a precizat Florin Hău - am identificat un zid transversal, care sugerează un alt gen de compartimentare”.

De fapt, aşa cum a subliniat Florin Hău, pardoseala din piatră groasă (gresie care ar putea proveni de la carierele din zona Molid), pardoseală pentru care s-au folosit şi lespezi de morminte vechi (pe care se văd urme de inscripţii armeneşti), este „operă de restaurare din cea de-a doua jumătate a sec. al XIX-lea”.

 

„Nu-i exclus să găsim şi urmele unei biserici mai vechi”

În interiorul bisericii au mai rămas două asemenea lespezi, cu inscripţii încă nedescifrate, în zona de nord-est a naosului.

Arheologii Florin Hău şi Ştefan Dejan au început să îndepărteze cu grijă straturile de pământ din apropierea acestor lespezi, făcând o „casetă” şi găsind nivelul de construire cu circa 70 de cm. mai jos de ultimul nivel de călcare.

La marginea uneia dintre pietrele tombale, piatră care este parţial încastrată în zidul bisericii, se văd urmele unei zidării care sugerează o altă compartimentare a construcţiei.

„Nu-i exclus - spune Florin Hău - să găsim şi urmele unei biserici mai vechi”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Urme de zidărie care sugerează un alt plan al Bisericii Sf. Simion.
 Vizualizări articol: 1226 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 8 voturi
Urme de zidărie care sugerează un alt plan al Bisericii Sf. Simion4.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei