Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 iun 2010 - Anul XV, nr. 140 (4431)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Expoziţie de pictură „Visiting Art History 2010”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În Galeria de artă (din Corpul A, etaj) a Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava s-a deschis, săptămâna trecută, expoziţia de pictură cu genericul „Visiting Art History 2010”.

 

„O deschidere spre comunicare”

Organizată de Universitatea de Arte „George Enescu” Iaşi împreună cu universitatea suceveană şi Asociaţia de Artă „Nicolae Tonitza”, expoziţia constituie, aşa cum a remarcat la vernisaj rectorul Adrian Graur, „o deschidere spre comunicare” între cele două universităţi, una cu profil artistic şi cealaltă organizatoare a unui masterat de arte vizuale, ce constituie „sâmburele din care ar putea lua fiinţă o universitate de artă la Suceava”.

Lucrările de pictură aparţin unui număr de 22 de tineri artişti, studenţi în anul I la specializarea Pictură a Universităţii de Arte “George Enescu” Iaşi, lucrări care se circumscriu unui concept expoziţional care a apărut, aşa cum a spus lect. univ. dr. Cristian Ungureanu, „dintr-o exigenţă artistică şi pedagogică”.

 

Interpretări ale unor lucrări din patrimoniul artistic universal, realizate în viziunea şi maniera proprie a creatorului contemporan

„Sub apanajele unui eliberator demers postmodern - a subliniat lectorul universitar ieşean - studenţii au fost invitaţi să-şi aleagă câte o compoziţie remarcabilă din panorama artistică a secolelor anterioare şi, pe marginea operelor alese, am desfăşurat împreună un întreg arsenal de procedee de accesare a mesajului ideatic şi tehnic originar al lucrărilor, dar şi a posibilităţilor de actualizare sau concretizare a acestor mesaje în limbajul specific artei zilelor noastre, o artă hibridă şi contaminată cu influenţe din absolut toate domeniile vieţii”.

Vizitatorii vor avea surpriza să se confrunte cu interpretări ale unor lucrări din patrimoniul artistic universal, interpretări realizate în viziunea şi maniera proprie a creatorului contemporan.

 

Cele mai recente propuneri tehnice şi conceptuale din sfera vizualului

De fapt, aşa cum a accentuat lect. univ. dr. Cristian Ungureanu, „în paralel cu vizita în istoria multimilenară a artelor, atenţia ne este fixată şi pe cele mai recente propuneri tehnice şi conceptuale din sfera vizualului contemporan, în special a picturii, în sensul punerii în discuţie a valabilităţii şi eficienţei acestora şi pentru a înţelege în ce măsură propunerile foarte recente ale artei occidentale/planetare recente convin şi se potrivesc specificului/spiritului societăţii româneşti aflată într-un continuu proces de transformare”.

„Reunirea sub aceeaşi viziune trans-istorica - a adăugat el -  ne-a permis declanşarea unor direcţii posibil-clarificatoare în ceea ce priveşte specificitatea şi caracterul imuabil al artelor tradiţionale, raportul cu artele noilor media, în mare parte aflate sub semnul devenirii, şi tendinţele sincretice specifice, susţinute de teoriile artistice internaţionale ale ultimilor decenii”.

 

Un proiect interesant, de la concept la realizare

Un proiect interesant, de la concept la realizare, pentru care se cuvin menţionate numele celor 22 de studenţi implicaţi: Alexandra Vasile, Alexandru Racu, Ana Maria Ovadiuc, Ana Maria Velicu, Andreea Macovei, Clara Popescu, Doru Mocănaşu Rusu, Elena Niagu, Ionela Lazăr, Irina Voicu, Iulian Arsene, Ligia Popa, Marcela Gramatic, Mihai Pavel, Nicu Marin, Olga Godovaniuc, Raluca Daniliuc, Teodora Bodnar şi invitaţii străini Blanka Pelkova, Jana Regnerova, Ondrej Klir (Republica Cehă) şi Jimena Carrero (Spania).

Şi o notă de final care vizează ediţiile viitoare: „Există intenţia de a extinde posibilităţile de investigaţie tehnică şi ideatică prin includerea tuturor tipurilor de limbaj vizual”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţie de pictură „Visiting Art History 2010”.
 Vizualizări articol: 851 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Expoziţie de pictură „Visiting Art History 2010”4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei